Mijn eerste blog! spannend…

Mijn eerste blog! Spannend…

Goh, begin je een blog over iets wat je ontzettend eng vindt. Iets met uit je comfortzone stappen. Al is typen nog altijd lekker veilig. Niemand hoeft te weten wie er achter deze tekst leeft. Voor jullie ben ik Epione. Griekse godin van de pijnverzachting. Pijnverzachting. Iets waar ik ontzettend naar op zoek ben, maar wat haast onmogelijk lijkt.

Leven, leven en liefst op zo’n prettig mogelijke manier lijkt haast onmogelijk. Zeker voor iemand die DIS heeft. Ik mis regelmatig stukken tijd. Heb last van herbelevingen en de pijnen die daar bij horen. Soms zou ik wensen dat dat weg was. Ik probeer langzaam te leren dat het zijn functie heeft. Dat mijn delen er niet voor niets zijn. Iets wat vaak door hulpverleners onderschat wordt. Op het oog lijk ik het prima aan te kunnen, maar ergens vind ik dat ik best wel ziek ben. Er wordt verwacht dat ik het kan terwijl crisismomenten prominent aanwezig zijn. Achter de schermen gebeurt er van alles.

Al heel mijn leven heb ik hulpverleners die met mij meekijken, zich met mij bemoeien of mijn probleem eigenlijk groter hebben gemaakt. Dit is een enorme worsteling in vertrouwen richting mensen die eigenlijk veiligheid hadden moeten bieden. Ik heb veel meegemaakt. Vooral veel psychologen, psychiaters en andere soorten hulpverleners gezien. Ik vind dat ongelooflijk moeilijk, want iedere nieuwe hulpverlener moet zoveel geduld hebben, wat haast onmogelijk lijkt. Ik jaag ze onbewust weg uit zelfbescherming. Ik kan er niks aan doen, maar mensen die het goed bedoelen zijn daar soms de dupe van. Vaak jaag ik ze weg door onbegrip vanuit mijn binnenste. Daar baal ik ongelooflijk van. Nieuwe hulpverleners kunnen er niks aan doen dat voorgangers een hoop verprutst hebben.

Ik schrijf hier omdat ik denk dat er aardig wat meer erkenning mag komen voor dergelijke problemen zoals DIS, trauma’s en andere dingen die erbij komen kijken. Waarvan ik hopelijk snel meer laat weten. Dingen over mijn leven waar anderen hopelijk herkenning in kunnen vinden. Strijd in het leven, in mijn eigen bestaan en hoe om te gaan met de dingen in mijn hoofd. Schrijven helpt en ik hoop dat ik iets kan betekenen voor anderen.

Lees ook:

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

5 reacties

 1. Hoi Epione, wat fijn dat je mee en van je afschrijft bij ons! We hebben hier een aantal bloggers met DIS, en eigenlijk had ik er nooit van gehoord tot de eerste (@ikjes) hiet kwam. Het lijkt me een verschrikkelijk zwaar label om te hebben voor jou (jullie). Tegelijkertijd is het ook vaak heel herkenbaar. Ik kijk uit naar je blogs en weet zeker dat je met je openheid iets betekent voor anderen. Dat doe je namelijk al met dit verhaal 🙂
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Glimpen en vlagen

 2. fijn dat je hier bent en je verhaal doet!
  hoop dat het jou net zoveel lucht zal geven als dat het mij heeft gedaan..
  Ik heb door bepaalde behandelingen last van ernstig geheugenverlies, onvergelijkbaar met jouw diagnose, maar het niet meer weten van dingen, beseffen dat sommige mensen om mij heen meer over mij weten dan ik zelf, is heel erg pijnlijk en moeilijk.. wil ik het ook eigenlijk nooit over hebben..
  hoop dat je hier blijft schrijven! welkom!

 3. @lisa Dankjewel voor je reactie. Ik bof nu met een fijn netwerk om me heen. Die ik zelf ook gecreëerd heb, want ik ben van mening dat het anders niet werkt. Vaak krijg je mensen toegewezen bij organisaties waar je het maar mee moet doen. En voor mij die al veel moeite heeft met vertrouwen is dat vaak een grote barricade.

  @anne Dankjewel voor je welkom. Ik hoop dat ik je een kijk je kan geven in mijn wereld. Als we het dan over labels hebben denk ik dat DIS wel een hele zware is gezien de complexiteit en vaak ook de kennis die bij veel mensen ontbreekt. Ook vanwege de oorzaak van het ontstaan van DIS.

  @prefabgirl Dankjewel ook voor jou reactie. Wel een ander punt, maar zeker herkenbaar. Ik hoop dat jij blijft lezen 🙂

 4. Wat ontzettend gaaf dat de oude Grieken een godin van de pijnverzachting hadden. Kunnen wij hier ook wel gebruiken. Ik ben benieuwd naar meer teksten van jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.