Ugh

Een mislukte therapiesessie

Vaak, of eigenlijk meestal, ben ik redelijk tevreden na therapie. Zelfs al zit ik overweldigd door emoties of klem in dissociatie op de fiets terug, dan nog ben ik meestal tevreden met wat we hebben besproken. Er zijn echter sessies waarna ik rusteloos en ontevreden de deur achter me dichttrek en vandaag had ik een gesprek uit die categorie.

De afgelopen week was er wat heen-en-weer gemail waarin Peut en ik elkaar niet helemaal goed begrepen dan wel aanvoelden. Daar moest het vandaag over gaan, want niet alleen ik had Peut gemaild, maar ook Pip en Britney (twee van mijn delen, of alters). Er liepen allerlei emoties door elkaar: waar ik vooral bang en een beetje boos was, was Britney ronduit razend en Pip voelde zich enorm ongezien en verongelijkt. Ik vond het doodeng om weer naar therapie te gaan en Peut ‘onder ogen te moeten komen’.

Objectief gezien weet ik dat het een goede en nuttige sessie was. We hebben uitgepraat wat er mis ging tijdens het mailen, ontdekt dat ik bang ben dat Peut ‘spelletjes met me speelt’ en dat ik me bij het minste of geringste ongezien voel en bang word dat Peut bang is. Haar reacties waren fijn en begripvol, maar ik durfde haar nog steeds niet aan te kijken. Bang dat ik in haar gezicht ineens wél boosheid of afkeuring zou zien.

Waarom voel ik me nu dan zo ontevreden? Het duurde even voordat het me lukte die vraag te beantwoorden, maar ik geloof dat ik het antwoord heb gevonden. Therapie is voor mij een moment waarop ik even niet hoef te zijn; ik kan even mijn muren laten zakken en verbintenis voelen. Vaak bouwen emoties zich door de week heen hoog op en het is fijn als er tijdens dat uurtje therapie even wat druk van de ketel kan worden gelaten. En hoewel we nu heel veel nuttigs hebben besproken, waren mijn emoties in geen velden of wegen te bekennen.

Ik wilde die verbintenis, ik wilde me veilig voelen. Ik wilde huilen en dat Peut me dan kon troosten. Maar ik heb mijn kans verspeeld en moet nu wachten tot volgende week – zo voelt het, ondanks dat ik rationeel gezien weet dat dit soort sessies juist ook heel belangrijk zijn voor het proces. Het gevoel van verbondenheid wat ik kan ervaren met mijn therapeut is een soort “nep maar nét goed genoeg”-variant van alle verbondenheid die ik als kind zo ontzettend heb gemist. Bij Peut mag ik oefenen, voordat ik het durf uit te breiden naar de echte wereld.

Want hoewel ik heel veel lieve mensen om me heen heb, lukt het me vooralsnog niet om én in contact te zijn met een ander én echt emoties toe te laten. Het zal voor de meesten die dit lezen geen verrassing zijn, maar dat maakt eenzaam. Ik verlang intens naar verdrietig zijn en dan getroost worden, maar verdriet toelaten in bijzijn van anderen is moeilijk – héél moeilijk.

Ik hoop dat ik daar naartoe kan groeien en dat ik ondertussen kan blijven oefenen in therapie. Maar nu eerst: onthouden dat dit soort sessies er bij horen en erg nuttig zijn, dat Peut nog steeds bestaat (ook als ik de verbintenis niet voel) en dat alles wel goed komt.

Lees ook:

  • Binnenwereld: wat zich afspeelt in mijn hoofd

    Stapje voor stapje begin ik meer te leren over de wereld in mijn hoofd, mijn binnenwereld. Doordat ik nu een therapeut heb die veel ervaring heeft in het werken met dissociatieve stoornissen, gaat het soms ineens heel snel. Als ik…

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

3 reacties

  1. Echt enorm herkenbaar. En beetje vreemd, maar bij mij gaan heel veel sessies zo. Mijn therapeut blijft herhalen, dat naast het verlangen naar troost, ik vooral die frustratie dat ik die troost juist niet krijg mag leren verdragen. Nu zitten we al ‘n tijdje in ‘n proces om negatieve emoties te integreren; herken jij dat vanuit je persoonlijkheden? Het voelt bij mij heel erg zo- alsof er ineens een groot deel bovenkomt wat ik gewoon nooit als mijzelf gezien had, en het is de bedoeling dat ik dat als onderdeel van mijzelf ga zien. Ohh- nu kom ik mee rmet mijn eigenverhaal ineens–maar wilde dus vooral zeggen dat je verhaal raakt en herkenbaar is! Liefs!

  2. Het is me al zó vaak overkomen dat ik een therapeut niet meer onder ogen durfde te komen of dat ik op de terugweg baalde van de sessie. Maar weet je, je therapeut weet er vast raad mee. Daar heb je nú niks aan en dat voelt rot, maar volgende week kom je vast en zeker weer een stapje verder. Sterkte! En wees niet te streng voor jezelf…

  3. Hele mooie blog, Sea! Knap dat je erop reflecteert en probeert in te zien dat dit soort sessies erbij horen, en dat jij dan inderdaad niet minder bestaat. Het daadwerkelijk zo voelen zal een uitdaging zijn, maar dat geeft niets. Je denkt erover na, dat is het begin. En het begin is vaak ontzettend moeilijk, dus… goed bezig! ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.