Een hoopje angst

Een hoopje angst

Heb je een beetje zin om te verhuizen zodra er een plekje vrij komt?

Ja, een beetje. Kan dat? Een beetje zin hebben? Ik denk het wel. Want ik heb zin om mijn kamer ongelooflijk mooi in te richten. Ik heb zin om mijn bed met lieve lampjes te versieren. Ik heb zin om mijn was te draaien met Zwitsal wasmiddel. Ik heb zin om zomaar naar een vriendinnetje te fietsen. Ik heb zin om sterker te worden. Zelfstandig, zelfverzekerd, zelfbewust. Ik heb zin om mezelf over mijn angst voor het openbaar vervoer heen te zetten. Om naar de Action te fietsen wanneer ik zin heb. Om op een bankje bij het water te gaan zitten met oordopjes in en met een peukje erbij. Ik heb zin om opnieuw te beginnen.

Maar ik heb geen zin in de stilte. En ook niet om in de eenzaamheid te verdwijnen. Ik wil ‘s nachts niet in bed liggen met een vermoeid lichaam en een verdrietig hoofd. Ik ben bang dat de muren op me af zullen komen. Ik ben het meest bang voor de heimwee… De heimwee naar mem. Naar thuis. Tegen wie moet ik zeggen “Jezus dat is toch geen porum!” als iemand op televisie zichzelf compleet belachelijk maakt? Tegen wie moet ik iedere avond “Lekker koeze,” zeggen? En heel, heel soms, heb ik die ene knuffel van haar nodig. Er is niemand die dat kan vervangen. Ik ben bang voor de leegte.

Men zegt altijd zo mooi: “Hope is the only thing stronger than fear,” en daar ben ik het absoluut mee eens. Uiteindelijk is het namelijk echt waar. Maar angst kan zich zo hard in je vastbijten, zichzelf vergroeien met jou. Steeds groter, steeds sterker, steeds een stukje minder jij. Ik wil het niet meer. Ik wil niet meer bang zijn. Ik wil zijn, maar niet meer bang…

Lees ook:

 • Angst voor de toekomst

  Vanaf jongs af aan is dit al iets wat speelt en al weet ik heel goed waarom, ik krijg het nooit uit mijn hoofd. Ik ben namelijk doods en doodsbang voor positieve dingen en de toekomst in het algemeen, voor…

lees meer

4 reacties

 1. <3 ja een beetje zin kan.

  Heb je huisgenoten? Iemand wiens stem je kan horen als je niets tegen je mem kunt zeggen?

  Sterker en zelfstandiger klinkt als iets wat van nature met 'op eigen benen staan' komt, maar ik heb door schade en schande geleerd dat 'op je eigen benen staan' best mag betekenen dat er niemand is om je op te vangen wanneer je valt.

  Maar dat je te veel van jezelf vraagt als je nooit iemand thuis laat komen om de doos met pleisters te pakken.

 2. Is er niemand met wie je een vertrouwen kan vinden en om die toe te laten, nabij te zijn als je er nood aan hebt? Een liefde ie er was en nu niet meer bereikbaar is, is weg helaas. Zolang we leven, kunnen we verder roeien met de riemen die we hebben, klinkt het in theorie. De verdomde werkelijkheid laat ons die niet zien als we ze nodig hebben. Wat is eraan te doen? Kan het helpen om goed rond te kijken in je kennissenkring of er soms vrienden bij zijn of mensen die je dicht bij jou kan toelaten? En niet meer verdwijnen in die eenzaamheid?

 3. Hey Anne, bedankt voor je lieve reactie en voor de bevestiging dat “een beetje zin” kan. <3

  Iedereen heeft een eigen kamer/ studio/ hoe je het ook maar wilt noemen. Er zitten geloof ik 25 mensen, waarvan geloof ik 23 jongens… Er is altijd leiding aanwezig, dus als het me aanvliegt kan ik altijd wel bij iemand terecht. En zo niet, dan kan ik altijd mijn moeder even bellen, of langs gaan. Want ik ben vrij om te gaan waar ik wil, er zijn weinig regels.
  __________________________________________________________

  Hey Jef, jij ook bedankt voor je reactie en voor het meedenken. (: Ik ken nu nog niemand daar, ik woon er nog niet en sta ook nog niet op de wachtlijst. Hopelijk krijg ik een PB’er/ mentor waar ik me goed bij voel, en waar ik eerlijk tegen durf te zijn. Gelukkig kan ik ook altijd terecht bij mijn therapeute. Mijn psychologe komt in augustus weer terug van zwangerschapsverlof, maar het is niet zeker of ik weer bij haar terug kan komen.
  __________________________________________________________

  Hey Ton, fijn dat je het einde zo mooi vind. Dat is belangrijk. Ze zeggen, “een goed begin is het halve werk” dat is denk ik wel waar, maar een goed einde geeft ook rust en voldoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.