meisje met taart met kaarsjes

Een helpende herbeleving

Ik vind het naar om onverwachts in een herbeleving te schieten, maar soms kan het ook verhelderend zijn.

Ik heb me vaak genoeg afgevraagd waarom mijn verjaardag sinds het trauma zo’n lastige dag geworden is. Ik nam aan dat het door de drukte in huis en de vele bijkomende prikkels kwam. Maar nu ik zelf naar feestjes ga en we ook soms thuis visite ontvangen, besloot ik dat ik mijn verjaardag niet langer wilde vermijden en het ook ging vieren.

De voorbereidingen gingen goed. Zorgvuldig had ik bekeken hoeveel mensen ik wilde ontvangen, hoe lang en wanneer. Over alles was nagedacht maar toch bekroop mij de avond voor mijn verjaardag dat ene gevoel, het gevoel van extreme angst en paniek.

Maar waarom?

Ik probeerde bij mezelf na te gaan wat ik zo spannend vond aan mijn verjaardag. Het was niet het feestje, ik had mezelf niet overvraagd met het uitnodigen van mensen. Dat feestje wilde ik dan ook zeker door laten gaan. Maar de overige afspraken voor de komende dagen wilde ik per se afzeggen en mijn telefoon móest uit.

Eerder zou ik direct gehoor hebben gegeven aan deze gevoelens. Wat zou betekenen dat ik mezelf de kans zou hebben ontnomen te onderzoeken waar deze paniek vandaan kwam.
De onmacht was groot maar één ding wist ik zeker, het was traumagerelateerd, want voor de geboorte van onze dochter heb ik dit nooit zo ervaren.

Boos en gefrustreerd door de PTSS en om wat mij is overkomen ging ik naar bed.
Ik vond het zo oneerlijk. Nu lukt het me om met druktes om te gaan, ga ik mijn verjaardag vieren, heb ik er zelfs zin in en dan alsnog die paniek. In de hoop wat rustiger te worden las ik nog wat, deed het licht uit en sloot mijn ogen.

Pats, een herbeleving.

Hoe vervelend het ook was, de herbeleving gaf mij het antwoord waar ik zo naar op zoek was. Het liet mij inzien waarom ik voelde wat ik voelde, waarom ik mijn telefoon uit moest zetten en waarom ik moeite had om in het openbaar te verschijnen op mijn verjaardag en de dagen erna.

De trigger zit hem in de minder persoonlijke felicitaties, de felicitaties uit beleefdheid die je krijgt wanneer men erachter komt dat je jarig bent of net bent geweest. Het voelt voor mij zoals de misplaatste felicitaties en/of opmerkingen die ik ontving na de geboorte van mijn dochter. Het waren goed bedoelde en lieve reacties, maar door wat ik gedurende die periode mee heb moeten maken kon ik het niet ontvangen en voelde ik me vooral eenzaam en onbegrepen.

Door dit inzicht, wat ik als een soort cadeautje heb kunnen ontvangen, heb ik mijn verjaardag anders kunnen beleven. Ik kon bewuster omgaan met deze trigger en in plaats van mezelf te veroordelen om wat ik voelde en hoe ik handelde kon ik het mezelf nu vergeven.

Ik heb een fijne verjaardag en een knus maar gezellig feestje gehad.

Nu vraag je je misschien af, wat moet ik nu? Maar schroom niet om mij alsnog te feliciteren want zowel het verkregen inzicht als mijn 31e levensjaar zijn wel gelukswens-waardig.
Wees gerust: ik heb geoefend en ben voorbereid.