Duizend stukjes

Ik ben bang.

Bang voor iedereen, bang voor alles. Ik zet een masker op als ik mijn deur uitstap. Niemand ziet mijn tranen, niemand voelt mijn pijn. Ik lach, en ik doe alsof. Ik voel me verscheurd. Uit elkaar gevallen. In duizend stukjes. Ik ben bang.

Bang om te zijn, bang om te leven. Ik wil het zo graag en probeer het zo hard ik kan. Niemand mag weten wat ik denk, niemand mag weten hoe ik worstel. Ik lach, en ik weet dat sommigen naar mij op kijken. Het maakt me bang. Ik voel me zo verscheurd. Uit elkaar gevallen. In duizend stukjes.

Ik ben bang, bang voor iedereen die tegen mij op kijkt. Ik ben bang voor iedereen, bang voor alles om me heen. Nergens voel ik me echt veilig. Nergens kan ik echt even gewoon ‘zijn’. Ik weet niet wat het betekent om ergens te ‘zijn’. Ik weet niet hoe het voelt om een ‘thuis’ te hebben, hoe het is om een plek te hebben die veilig is, vertrouwd voelt. Ik ken het niet.

Ik ben bang. Ik voel me verscheurd. Uit elkaar gevallen. In duizend stukjes. En voor een klein gedeelte is dit ook zo. Want ik ben niet alleen. Het is ook nooit stil in mijn hoofd. Het is altijd druk in mijn hoofd, ruis, chaos. Dat is mijn wereld. Dat is wat ik ken. En tot een paar jaar geleden, dacht ik dat het heel normaal was, dat iedereen dat had. Maar… Niet iedereen heeft dit. Op de manier dat ik het heb. Ik ben niet alleen. Nooit alleen… Ik ben wij. Er is een ons.

En daarom voel ik me verscheurd. Uit elkaar gevallen. In duizend stukjes. Ik ben wij. Er is een ons. En voor nu, voor nu is dat wat het is, voor nu is dat waar ik mee moet leven, waar wij moeten leven. Omdat het nu eenmaal niet anders is. Samen door het leven gaan, dat is voor nu hoe het gaat. Omdat ik nu wij is, maar op een dag ik weer ik is.

Duizend stukjes. Voor nu.

Lees hier meer over dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)

Lees ook:

  • Agenda

    Deze blog gaat in op zelfbeschadiging. Heb jij hier ook mee te maken (gehad) en heb je behoefte aan een gesprek? Neem dan contact op met de Luisterlijn of MIND Korrelatie. Het vangnet laat nog even op zich wachten. Het plan van…

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer