night dark halloween horror

Een ‘Drionpoeder’ zal ook mensenlevens kunnen redden

Zelfdodingen vinden meestal stiekem en in eenzaamheid plaats. Met een Drionpoeder (een hypothetisch middel waarmee iemand zelfgekozen een eind aan het leven kan maken – red) kan dit ook menswaardiger, temidden van familie en vrienden. Morele steun verlenen en aanwezig zijn bij een zelfdoding is niet strafbaar. Wanneer dit gangbaar wordt, krijgen familie en vrienden naast de kans om afscheid te nemen ook meer kans om dit juist te voorkomen.

Uit eigen ervaring weet ik dat de aantrekkingskracht van de dood groot kan zijn. Dagelijks maken bijna 6 mensen in Nederland een einde aan hun leven. Een groter aantal slaagt erin om het niet te doen. Dat is voor velen een dagelijks gevecht met zichzelf. Je weet dat je niet echt dood wilt, maar iets in je blijft knagen. Het is te vergelijken met hoogtevrees. Van een toren naar beneden kijkend, krijg je het gevoel te gaan vallen. Ook al weet je beter.

In mijn gesprekken en gespreksgroepen met (voorheen) suïcidale mensen geeft dit onderwerp veel herkenning. Vaak hoorde ik dat mensen niet op de rand van een perron durven te gaan staan, omdat ze bij elke trein de drang hebben om te springen. Of dat ze niet naar het strand gaan, omdat de zee hen dan lokt. Zelf vrees ik, tijdens periodes dat ik dood wil zijn, ook voor situaties waarin ik plotseling een fatale beslissing kan nemen. Autorijden durf ik dan niet, omdat de bomen langs de weg een te grote aantrekkingskracht hebben.

We kunnen niet meer luisteren naar mensen die erin slaagden een einde aan hun leven te maken. Velen zullen gezocht hebben naar een pijnloze manier om dood te gaan, zonder anderen daarmee kwaad te doen. Dat is lastig, dus springen mensen voor een trein. Voor machinisten is dit vreselijk. Een traumatische ervaring is het ook voor anderen. Degenen die mensen vinden die hun polsen doorsneden, zich ophingen of van een dak sprongen. Stuk voor stuk mensonwaardige vormen om dood te gaan, waar niemand mee geconfronteerd wil worden. Wanneer het Drionpoeder werkelijk zorgt voor een zachte dood hoeft dit niet meer.

Stel je voor dat je het kan zeggen als je het leven niet meer vol kan houden. Je hoeft niet langer eenzaam, op een mensonwaardige manier, te sterven. Toestemming van de overheid is daarvoor niet nodig. Instemming van naasten wel. In het artikel ‘Ook de autonome mens is niet alleen’ werd terecht gewezen op deze relationele benadering. Of het Drionpoeder en andere pillen nu in Nederland te krijgen zijn of dat iedereen het in China gaat bestellen, maakt daarbij niet uit. Ik hoop dat mensen vaker te midden van familie en vrienden afscheid gaan nemen van het leven.

Hier zit de levensreddende kant van het Drionpoeder. Voor zo’n mooie dood temidden van naasten, zal je eerst in gesprek moeten met die naasten. Die krijgen daarmee het signaal dat er een serieuze dreiging is. Dat geeft hen de kans om professionele hulp (weer) in te schakelen. Of ze kunnen afscheid nemen. Het is bekend dat praten over zelfmoordgedachten suïcides voorkomen. Dit kan daar een extra bijdrage aan leveren.

Bij deze beloof ik iedereen die van mij houdt dat ik niet in stilte heen zal gaan. Er zal een datumprikker nodig zijn. En voor iedereen die zelfmoordgedachten heeft: de kwellende gedachten aan de dood komen bij mij de laatste jaren nog maar sporadisch voor. Hou vol. Houd hoop.

Dit artikel verscheen op 19 september ook in Trouw.

Lees ook:

  • ‘Weet je wat jouw doel zou moeten zijn? Dat je eens stopt met een puinhoop van je leven te maken’. Bam, die was raak. De rest van het gesprek heb ik mezelf afgezonderd en niemand meer aangekeken. Van kwaad tot…

    pexels photo 132752

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.