#doeslief

Vandaag de dag mist er een hoop respect in de wereld. Respect voor elkaars gevoelens vooral. Oordelen over hoe iemand zich voelt of zou moeten voelen. Mensen, ik kan niet in jouw hoofd en hart kijken, en jij niet in de mijne. Wie ben jij om te oordelen dat iemand zich aanstelt, of juist te luchtig reageert? Iedereen mág voelen wat die voelt, dat is je bestaansrecht.

Even op mijzelf gericht: als ik vraag om met rust gelaten te worden, doe dat dan ook. Ik vraag het omdat ik me echt heel naar voel. Heb dan het respect dat je niet tegen me praat, ga het liefst even uit mijn buurt, zoek even geen contact met me. Ik wil even alleen zijn om m’n gedachten weer te ordenen, om rustig te worden.

Ik heb zelfs mensen horen beweren dat mijn depressie wel meevalt, wánt ik ben er nog steeds… Nou sorry hoor, wil je even… je kunt alleen ‘oordelen’ over iemand met een depressie als je zélf een depressie hebt (gehad). En iemand via via kennen maakt je nog geen ervaringsdeskundige.

Het ergste vind ik ook altijd: diegene triggert je tot de maat vol is, dan haal je uit en word jij aangekeken, mensen zien alleen dat degene met een psychische aandoening uitvalt naar iemand. Bekijk het hele verhaal van alle kanten voor je oordeelt.
Ook merk ik zelf als ik ziek ben (ik moet momenteel voor onderzoeken naar het ziekenhuis) dat ik dan opmerkingen krijg dat het tussen m’n oren zit omdat ik al ruim zeven jaar depressief ben. Sorry hoor, lekker makkelijk afschuiven weer. Hebben ze er wel eens over nagedacht dat ik écht iets kan mankeren? Niet alles komt tussen m’n oren vandaan.

Maar sowieso in het algemeen; variërend van homohaat tot oorlog tussen religies of whatever… je hoeft het niet met de ander eens te zijn, dat mag. Maar heb respect voor elkaars gevoelens! Hou op met oordelen over een ander, jij kunt niet voelen wat de ander voelt. Je mag het er niet mee eens zijn, je hóeft het niet te begrijpen. Maar laat de ander in z’n waarde, niemand hoort zich een buitenstaander te voelen.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!

FB IMG
Getekend door Angela de Bruin van Jeco-Art