Gebroken hart op schoolbord met de woorden game over

Dit is codependency

Wat ik niet meer zal vergeten is dat ik in Zuid-afrika ook tot een breekpunt was gekomen. Mijn codependency/liefde-verslaving stopte ook daar niet, zoals ik had gehoopt. De lieve lach werkte niet meer en hoewel ik altijd zo vrolijk leek zag iedereen nu een andere kant van mij. Ik kon alleen maar huilen en voor me uit staren.

We gingen naar een meeting en die avond sprak God tegen mij. Er kwam een vrouw vertellen over codependency en ik kon me in elke zin die uit haar mond kwam herkennen. De tranen stroomden over mijn wangen en ik kon niet stoppen met huilen. Huilen van opluchting, maar ook van verdriet.

Deze vrouw was zes jaar clean van alcohol, maar nog steeds niet vrij. Ze vertelde hoe ze in haar herstel een zelfmoordpoging deed omdat ze zo codependent was. Alsof mijn hart eruit werd getrokken kon ik me helaas ook daarin herkennen. Dat het afhankelijk zijn van een ander persoon me zo ver had gedreven dat ik een poging had gedaan mezelf van het leven te beroven. De machteloosheid nam me weer helemaal over.

Wat was er gebeurd met dat onschuldige meisje wat altijd alleen maar kon lachen? Zelfs dat was een leugen geweest, want ik was niet gelukkig. Jaren heeft het me gekost om uit relaties te kunnen stappen die niet goed voelde. Al sinds jongs af aan was dit een rode draad in mijn leven.

Veel mensen vonden me lief en dat kwam omdat ik zo getraind was geworden in manipuleren. Ik was zo goed om bij iedereen een ander masker op te zetten. Ik was zo ervaren in de boel proberen te sussen. Ik was zo getalenteerd in het people-pleasen, maar ondertussen was dat ook één van de redenen waarom ik niet wist wie Alice nou eigenlijk was. Ik was mezelf niet verloren, ik had mezelf nooit gevonden.

Mijn hele leven had ik mijn zuurstof gehaald uit de bevestiging en aandacht van anderen. Ik keek een film en begon me daarna te gedragen naar de hoofdrolspeelster. Ik begon te praten als mensen waarvan ik vond dat ze zo leuk konden praten. Maar waar de fuck was mijn eigen stem? Wie was ik?

Het enige wat ik mezelf had laten zien was destructief gedrag. Ik terroriseerde mijn partner na een tijdje samen te zijn, omdat ik zo machteloos was, ik was boos en ik kon me gewoon niet meer goed voor doen. Ik haalde niet meer uit de relatie wat ik er eerst uit haalde. Ik voelde me zo eenzaam, ook al waren we samen. Zodra ik wist dat de ander me nodig had begon ik te projecteren wat mij was overkomen. Ik was heel erg ziek geworden door me mijn hele leven aan te passen, maar vooral was ik moe…heel erg moe.