Dissociatie: een nieuwe diagnose

Dissociatie: een nieuwe diagnose

Een paar jaar geleden besloot ik tóch maar weer in therapie te gaan, maar ik wist het heel zeker: dit zou echt de laatste keer zijn. Het was immers alleen nog maar een kwestie van ‘even de eindjes aan elkaar knopen’. Toch?

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en begin ik binnenkort bij een nieuwe therapeut, alweer. Het aan elkaar knopen van eindjes is uitgelopen op een lang traject (wat ook nog wel even gaat duren) en een nieuwe diagnose. De nieuwe diagnose had ik niet zien aankomen; na behandelingen voor een eetstoornis, depressie en persoonlijkheidsstoornis, dacht ik alles wel te weten over mezelf. Boy, was I wrong! Ik heb nooit zoveel waarde gehecht aan diagnose, maar aan deze heb ik toch een tijd moeten wennen: een dissociatieve stoornis. Ik wist wel wat dissociatie was, maar ik had er zelf geen last van. Dissociatie was voor mij iets wat hoorde bij mensen met PTSS en trauma’s, ik had het wel gezien bij groepsgenoten in therapie en bij mensen die ik kende via het therapiewereldje. Het duurde lang voordat ik het heel voorzichtig begon te geloven en uiteindelijk daagde mijn toenmalige therapeut me uit. Ze zei: “Je bent hartstikke intelligent, je vraagt steeds wat er nou met je aan de hand is, maar ik denk dat je het stiekem wel weet”.

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat ik mijn therapeut schoorvoetend vertelde dat ik tot de conclusie ‘dissociatieve stoornis NAO’* was gekomen, maar ik worstel er nog steeds mee, ondanks haar volmondige bevestiging. Ik vind het dan ook erg spannend om er hier over te schrijven, want wat als ik straks ontdek dat ik dit helemaal niet heb? Dat ik tóch alles verzonnen heb, een faker ben, dat zou wel heel gênant zijn, toch? Het afgelopen jaar heb ik gezocht naar verhalen van lotgenoten en ik vond vrijwel niets. Ik vind het moeilijk om mezelf te herkennen in verhalen over DIS (dissociatieve identiteitsstoornis) omdat ik geen last heb van een aantal klachten die cruciaal zijn voor die diagnose (zoals bijvoorbeeld amnesie). Wie weet kan ik op deze manier iets meer openheid geven over deze diagnose, al is de NAO-categorie natuurlijk een erg breed gebied.

Door een grote hoeveelheid pech (een plotseling zieke therapeut en erg lange wachtlijsten) heeft het even geduurd, maar volgende week begin ik bij een Nieuwe Therapeut. Wordt dit dan de laatste? Ik geloof dat ik niet meer in dat soort termen wil denken: al komen er nog 10 therapeuten, ik werk aan mezelf en daar doe ik het voor. Ik begin bij een therapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van dissociatieve stoornissen en ik vind het erg spannend. Ik snap zo ontzettend weinig van deze diagnose, van mezelf, van alles wat er de afgelopen jaren is gaan wiebelen in mijn hoofd. Kan deze therapeut me daarbij gaan helpen? Of zal ze direct zien dat ik dit helemaal niet heb?

De afgelopen weken zijn er veel twijfels bijgekomen. Wil deze therapeut mij wel in behandeling nemen? Is het nog wel de moeite waard? Moet ik niet gewoon dit niveau van functioneren accepteren? Is wat ik heb wel dissociatie? Ik kán deze problematiek niet hebben, want ik heb geen “echte” trauma’s! Ik denk dat veel mensen deze gedachtegang misschien wel herkennen. Onhandig eigenlijk, dat het na al die jaren nog steeds zo moeilijk is om mezelf (en mijn problematiek) serieus te nemen… Ik hoop hier meer te kunnen gaan schrijven over deze problematiek en mijn ervaringen. Ik vind het lastig inschatten wat relevant/interessant is, dus als je dit leest en iets bedenkt of ergens benieuwd naar bent – laat het me vooral weten!

 

 • DSNAO is de diagnose uit de DSM-IV, ik weet niet hoe het heet in de Nederlandstalige DSM-V. In het Engelse DSM-V heet het OSDD: otherwise specified dissociative disorder.

Lees ook:

 • Duizend stukjes

  Ik ben bang. Bang voor iedereen, bang voor alles. Ik zet een masker op als ik mijn deur uitstap. Niemand ziet mijn tranen, niemand voelt mijn pijn. Ik lach, en ik doe alsof. Ik voel me verscheurd. Uit elkaar gevallen.…

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

16 reacties

  1. Dankjewel Rivka! Is inderdaad wel een goede om daar meer over te schrijven, zal eens kijken hoever ik daarmee kom (het is een hele ontdekking dat dingen waarvan ik dacht dat iederéén ze had, ineens niet zo normaal blijken te zijn haha).

 1. Ik sluit me bij Rivka aan. Ik ben ook heel benieuwd hoe zich dat dan bij jou uit. Kan me het idee van “Maar dat is toch normaal, dat heeft toch iedereen” goed voorstellen.

  1. Thanks Sina! Ik zal eens hard nadenken over toekomstige blogs haha, maar ik heb al wel ontdekt dat ik hier inderdaad meer over kan schrijven. Het is zo raar eigenlijk, hoe je jarenlang kunt denken dat iets normaal is – tot je ineens ontdekt dat het misschien niet zo is :’)

 2. Ik ben benieuwd hoe de beleving van DIS afwijkt van Borderline of PTSS… er zijn vast grote verschillen maar ik kan me niet van de indruk onttrekken dat de labels niet zoveel uitmaken als je naar het mens erachter kijkt (een andere verdediging tegen dezelfde aantasting van kernveiligheid?)

  1. Oh, dat is ook een goede! Ik zou daar wel even wat meer onderzoek naar moeten doen, eerlijk gezegd. Ik vermoed wel dat het inderdaad allemaal reacties zijn op een gebrek aan kernveiligheid als kind. Ik denk dat ik hier wel over kan schrijven, dankjewel 🙂

 3. dank je wel voor de blog.

  ik heb precies hetzelfde ( :
  geen volledige amnesie.. en ook meerdere ideeen van diagnoses maar telkens niet helemaal passend..
  en idd zo weinig over te lezen . dank je

  1. Super herkenbaar, dank je voor je openheid. Ik begin mijn diagnose te accepteren zodat ik er nu ook echt mee aan de slag kan. Een DSnao expert of een therapeut die is gespecialiseerd in DIS heb ik nog niet gevonden. Heb jij daar ingangen voor?

   Keep going & liefs

   1. Hee Jiva,
    Wat fijn dat je iets hebt aan m’n blogs!
    Ik heb zelf hulp gehad van een vorige therapeut bij het zoeken naar mijn huidige therapeut, maar je zou Onno van der Hart en/of Suzette Boon een mail kunnen sturen (als je hun namen googlet kom je direct bij hun websites). Zij zijn twee bekende specialisten op het gebied van DIS/DSNAO en kunnen ongetwijfeld collega’s aanraden! Succes 🙂
    Liefs, Sae

 4. Ik ga dit maar eens aan mijn psycholoog laten lezen. Het is alsof ik mezelf omschrijf. Ik ben gediagnosticeerd met borderline, depressie, ptss en een eetstoornis. Maar ik ben totaal niet manipulatief. De laatste tijd zeg ik vaak: soms is het alsof iets anders het overnemer. Als ik heel eerlijk ben heeft ze ook al een naam..

  1. Wat lastig kan het zijn hè, die worsteling met al die verschillende diagnoses? (Die uiteindelijk ook puur voor de verzekering zijn, maar hè)

   Ik hoop voor je dat het lukt om het met je therapeut te bespreken, ik weet hoe lastig het is om hiermee bezig te zijn. Wel handig om te weten is dat borderline ook gepaard kan gaan met fragmentatie (zie o.a. het artikel “Fragmented Selves: Temporality and Identity in Borderline Personality Disorder” van T. Fuchs, 2006). Iemand met borderline hoeft ook niet per definitie manipulatief te zijn 🙂

   Daarmee wil ik niet zeggen dat je dat hebt (ik ken je immers niet). Wat ik bedoel is: uiteindelijk maakt het niet uit wat het is, als jij maar kunt ontdekken wat jou het beste helpt. Of het nou delen/alters zijn, of fragmentatie, of wat dan ook… Is helemaal oké. Ik hoop dat je het uit kunt zoeken met je therapeut, heel veel succes!

   Liefs, Sae

 5. Hoi hoi,

  Ik heb ook een discoisatie (stoornis) ben heel benieuwd hoe jij het ervaart,? Wat het doet met jou dagelijkse leven, of wanneer je gesproken hebt. Las al dat je deze vraag meer kreeg. Had je hier al meer over geschreven?

  1. Hi Soof!

   Rivka heeft al een linkje gegeven naar al mijn blogs, die daar misschien al een beetje op antwoorden, maar het is misschien ook wel een goed idee voor een blog: hoe dagen eruit zien met een dissociatieve stoornis, haha.

   Ik vind het ook best een lastige vraag, ik denk dat ik over het algemeen vermijd om na te denken over wat allemaal anders/moeilijker is. Het klinkt heel suf, maar ik denk dat het vooral voor heel veel vermoeidheid zorgt. Proberen te functioneren terwijl het zo druk is in mijn hoofd, door de dissociatie heen proberen te gaan, niet laten merken wanneer andere delen actief zijn, proberen me te concentreren etc. kost allemaal heel veel energie.

   Verder denk ik dat ik me er toch vaak niet van bewust ben als ik ben geswitcht. Ik heb eigenlijk heel vaak geen flauw idee wie ik precies ben – en dan uitvogelen wie ik ben, kost teveel energie of is te moeilijk/eng. Een beetje een vaag antwoord dit, sorry, ik ga proberen erover na te denken en een blog te schrijven 🙂
   Liefs, Sae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.