Dichten om te helen

Dichten om te helen

Ongeveer veertien jaar geleden ben ik gestart met het schrijven van gedichten. Veertien jaar geleden ben ik ook voor het eerste psychische klachten gaan ervaren. Ik was somber, had angsten, voelde me eenzaam en vond mezelf niet goed genoeg. Deze klachten zijn eigenlijk nooit meer weggegaan. Er waren ups and downs en het was de ene periode erger dan de andere. Toch voelde het soms oké om me zo rot te voelen, omdat ik mezelf kon wikkelen in mijn gedichten.

Krassen en krabbels
Bebloed en gebroken
Leugens en eenzaamheid
Nooit onderbroken
Verder en verder
Jaren gaan voorbij
Gevangen in mezelf
Ik kom nooit vrij

Bovenstaande is een van mijn laatst geschreven gedichten. Ik heb het twee jaar geleden geschreven. In het gedicht beschrijf ik dat ik er nog lang niet ben en dat ik verwacht dat ik er ook nooit ga komen. Gedoemd om te mislukken en geen vooruitzicht op herstel. Nu, twee jaar later, denk ik daar anders over. Ik ben niet wonderbaarlijk hersteld, maar het proces is zeker bezig. Ik ben voor een tweede keer gestart met EMDR en wat een verademing is dat. De constante spanning en druk op mijn spieren is weg. Ik kan weer rechtop staan en durf soms zelfs over mezelf te zeggen dat ik goed genoeg ben. En dat is zo’n waardevolle vooruitgang.

Lees ook:

  • Herbeleven om te leven

    Sinds kort heb ik de diagnose PTSS. Ik vind het lastig om te accepteren, want zo erg is het toch allemaal niet? Het voelt alsof het allemaal mijn eigen schuld is. Als ik bepaalde dingen…

  • Wat fijn om complex te zijn

    Vorige week heb ik aan het begin van mijn vakantie een paar 'paniekaanvallen' gehad. Nou ja, niet zozeer paniek, maar alle negativiteit van de afgelopen jaren kwam gewoon in één keer binnen, alle wonden werden…

  • Te bang om (n)iets te doen

    Gisteren brak ik. Ik begon te huilen. Om niets. En toen het huilen en praten eenmaal waren begonnen, was er geen stoppen meer aan. Ik vertelde m'n man hoe bang ik ben. Al weken. Ik…

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.