Diagnose: stille wateren, diepe gronden

Diagnose: Stille wateren, diepe gronden

Alle Dagen Heel Druk?

wis·pel·tu·rig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1veranderlijk*

In mijn leven heb ik regelmatig mensen horen zeggen dat ik druk ben. Wispelturig, aanwezig, té enthousiast. ADHD-er kwam ook regelmatig voorbij en alhoewel ik daar wel om kon lachen, zat het toch dwars. Zo dwars dat ik – nadat we een diagnose en meer duidelijkheid voor onze zoon hadden – zelf een tijdje in behandeling ben geweest. Uiteindelijk werd ik als ADHD-er met depressieve kenmerken gediagnosticeerd. Ik zat ontzettend met mezelf in de knoop, had het gevoel geen grip meer te hebben op mijn leven. Alleen al doordat ik een bepaalde bevestiging kreeg, maakte dat ik makkelijker met mezelf overweg kon. Ik kon me niet overal in herkennen. Zo vind ik namelijk nog steeds dat ik best goed kan organiseren & plannen, het afgelopen jaar door omstandigheden daargelaten. Ook wist ik dat ik niet altijd zo ontzettend druk ben, soms juist het tegenovergestelde.

Terugkijken in het donker

de·pres·sief (bijvoeglijk naamwoord)

1gedurende langere tijd neerslachtig*

 Met de aanvullende diagnose ‘met depressieve kenmerken’ werd dat deels verklaard. Toen ik terugkeek op mijn jeugd kon ik veel beter benoemen dat ik al veel vaker depressieve periodes heb gehad. Mijn nadeel is dan wel weer dat ik een zogenaamde ‘lachende depressie’ heb, waarbij ik voor de buitenwereld een masker draag. Wanneer mij iets gevraagd wordt kan ik gewoon met een grote glimlach beweren dat het goed met me gaat. Toch ken ik enorm donkere tijden en gevoelens. Weken waarin ik absoluut niet meer weet waar ik nog moeite voor doe. Ik sleep mezelf door de grauwe dagen heen, voelt nauwelijks iets, heb geen eetlust en geen zin meer om zo nog door te gaan. Uitspreken doe ik het zelden en wanneer ik wel iets laat merken is het een gecensureerde versie die alleen mijn meest dierbaren kennen.

Toen ging het licht uit

 burn-out (demmeervoud: burn-outs)

1toestand van geestelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress*

In een hotel in Berlijn kon ik niet meer stoppen met huilen. Bij thuiskomst begon ik aan een ‘ziekteproces’ waar ik nu nog steeds middenin zit en kwam ik in een soort identiteitscrisis terecht. De diagnose ‘burn-out’ lag voor de hand en werd, naast een behoorlijk aantal fysieke klachten, aangevuld met de diagnose PTSS.

Naast de stress rondom mijn zorgintensieve gezin, het ‘moeten’ ontspannen en de druk om weer aan het werk te gaan, begon ik te werken aan het opnieuw uitvinden/ontdekken van mezelf. Het duurde wel even, mijn energieniveau was zo belachelijk laag in het begin dat ik hele dagen op bed of op de bank lag. Het geluid van mijn telefoon zorgde er al voor dat ik gigantisch in de stress schoot. Niets doen en loslaten is iets wat vrij lastig is wanneer 2 werkgevers + entourage van alles van je willen weten. Daarnaast escaleerde er steeds meer vanuit situatie rodom onze zoon. Hierdoor voelde ik me gedwongen om nog eens extra over mijn grenzen te gaan in zijn belang.

Ken jezelf

psy·cho·lo·gie (dev)

1wetenschap van de bewustzijnsverschijnselen, van de belevingen en gedragingen

2begrip van de menselijke geest*

In gesprekken met mijn psycholoog keken we naar mijn gedrag, mijn jeugd, mijn valkuilen en wat er zoals nog meer aan bod kwam. Ik stond niet echt stil bij mijn eerdere diagnose, maar probeerde vooruit te kijken. Meerdere confronterende gesprekken en uitputtende EMDR-behandelingen verder besloten we dat ik voldoende handvatten had gekregen om zelf mee aan de slag te kunnen.

Van mezelf heb ik ook al een behoorlijke interesse in de menselijke geest en gedrag (ik wilde oorspronkelijk na mijn VWO psychologie gaan studeren, it takes one to know one?!) Ook na mijn behandelingen bleef ik dus vrij analytisch bezig met mijn gedachten en gedrag. Er bleven zaken klieren, buien die langere tijd aanbleven die ik niet kon verklaren vanuit mijn eerdere diagnoses of die niet compleet leken. Nu ben ik geen arts, psycholoog, psychiater of wie dan ook er gekwalificeerd is om een diagnose te stellen, maar enkele weken gelden viel er ineens een kwartje. Of zal ik zeggen een bom….

Diagnoses, herkenbaar?

 bi·po·lair (bijvoeglijk naamwoord)

1met twee polen(psychologie) bipolaire stoornis manisch-depressieve psychose*

Ik ben het ergens tegengekomen. Op internet; in social media, in een blog, op mijn tijdlijn, ik weet het echt niet meer. Maar ik zag het wel en er begon iets te knagen. Dat stemmetje in mijn achterhoofd, dat onderbuikgevoel. Zwaar, heftig, ingrijpend, levensveranderend, maar hoe stom het ook kan klinken, voor mij voelde het als thuiskomen. Zoveel viel ineens op zijn plaats. Niet alleen de depressieve periodes, maar ook de haast hyper te noemen periodes, waarin ik vet over mijn grenzen ga, mijn gezin in de (financiële) problemen werk of als een malle op zoek ga naar iets spannends om mijn sensatiezucht te bevredigen.

Ik durfde mijn vermoedens niet uit te spreken, maar ging wel het gesprek aan met mijn man. Hij las een rijtje kenmerken en meteen zag hij mij daarin terug, zonder dat hij wist waar het verder over ging. Nadat ik een uur met mijn moeder aan de telefoon hing vond ik ook bij haar bevestiging. Hoe lullig ze het ook vond, ze had zich vaker zorgen gemaakt en zich niet met ons willen bemoeien. De depressies had ik redelijk verborgen kunnen houden in mijn tijd thuis, maar ze zag ook dat ik steeds meer van die donkere kant laat zien, ook online. De manische perioden, waarin je grensoverschrijdend gedrag laat zien tot het punt dat je jezelf ontzettend in de problemen werkt met je overmoedige gedrag. Mijn moeder had ze wel gezien, maar ze wist niet dat het een naam had.

Wereldkundig

Mijn psycholoog weet nog niets van mijn vermoedens. Hij heeft nog geen idee dat ik denk dat ik een bipolaire stoornis heb, alhoewel ik het de afgelopen dagen wel vaker uitgesproken heb, ook naar de jeugdzorgers rondom ons gezin. Ik sta al een aantal weken weer op de wachtlijst om terug in behandeling te komen en ik hoop dat ik mijn gedachten over mijn diagnose durf te delen.

Wellicht schrijf ik dit nu ook wel op om hem ernaar te kunnen verwijzen. Zodra iets wereldkundig is gemaakt, kun je er niet meer onderuit, toch?!?

Hoge pieken, diepe dalen

 over·moe·dig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1roekeloos*

Voor mij voelt het in ieder geval als de waarheid. Ik heb de afgelopen weken een soort euforie ervaren die wellicht een manische periode zou kunnen zijn. Mezelf bewust geprobeerd af te remmen, alhoewel de vermoeidheid van mijn burn-out hier ook wel in meehelpt.

Helaas heb ik nog steeds ondoordachte, impulsieve keuzes gemaakt. Meer dan 2 weken lang ben ik laat opgebleven, rusteloos geweest, overmoedig en vol ideeën. “Als ik het in mijn kop heb, heb ik het niet in mijn kont.” Ik zoek de spanning op, de grenzen en ga er al overheen voordat ik weet dat ik er ben. Intussen merk ik dat ik teveel van mezelf gevraagd heb. Halverwege de dag wil ik terug in bed kruipen en dat is alleen als ik er ‘s ochtends al uit heb kunnen komen, wat ik vaak wel moet om mijn zoon te begeleiden naar de zorgboerderij. ‘s Middags is mijn concentratie compleet verdwenen, voel ik mijn lijf gloeien, nemen mijn pijntjes toe. Ik loop op een slecht dieet van medicatie, boosheid en halve dagen niet weten waar ik mee bezig ben.

Toch ben ik blij met alles wat ik voel, denk en ervaar. Dankbaar zelfs, want het geeft me meer inzicht in mezelf. Ik vraag me oprecht af of mijn laatste grote inzicht in mijn diagnoses klopt, zoals in het verleden vaak het geval was. Doordat ik de laatste jaren veel stress-gerelateerde kwalen heb (gehad) vond ik het moeilijk om naar mijn lichaam te luisteren en op mijn gevoel te vertrouwen, maar ik moet de sprong in het diepe maar gewoon wagen. Wellicht dat stille wateren toch onverwachts diepe gronden hebben…

* ©www.vandale.nl