pexels photo 24105

Depressief?

Afgelopen winter heb ik een monsterdepressie gehad. Zo’n alles verzwelgende somberheid met talloze angstaanvallen dat ik eigenlijk niet meer wilde leven. Of in ieder geval niet meer zo wilde leven. Het moest stoppen. Nu.

We zijn een paar maanden verder en volgens mij durf ik te zeggen dat de depressie weg is. De angst nog niet helemaal, maar het is nu goed te behappen. Dankzij nieuwe medicijnen, hard werken en gewoon ook tijd. Maar dat betekent niet dat ik alles weer kan wat ik bijvoorbeeld een jaar geleden deed.

Constant ligt de somberheid weer op de loer

Als ik te veel doe, ga ik weer. Soms is het gewoon druk. Dansen, vrijwilligerswerk, oppassen, even bij mijn ouders langs, thee drinken in de stad met iemand die ik alweer te lang niet heb gezien. Allemaal leuke dingen, maar het kost allemaal energie. En dan heb ik het nog niet over de afspraken met de psycholoog, de coach en de fysiotherapeut.

Vorige week bestond mijn leven uit dansen. Samen met twee vriendinnen had ik ergens in januari het grandioze idee om onze demonen in dans te vatten. Fantastisch, geweldig, de opvoering leverde enorm veel goede reacties op. Maar ondertussen heb ik wel in een week zo’n 20 uur in de dansstudio gestaan. Dus ben ik moe. Zo moe dat ik eigenlijk alleen maar wil slapen.

Ergens gaan er alarmbellen af

Ik wil mijn bed niet uit. Stiekem ben ik weer wat aan het rommelen met eten, hoewel rommelen: ik hou het ergens nog op gezonder eten dan ik dacht om die kilo’s die ik er met vreetbuien aangegeten heb er weer af te krijgen. Als ik om me heen kijk, zie ik een redelijke bende.

Maar ik voel me niet depressief, niet heel veel angstiger. Ik ben geloof ik alleen maar moe. Denk ik. Hoop ik. Ik wil niet weer depressief voelen, ik mag niet meer depressief worden. Niet nu. Niet in de zomer. Niet nu het mooi weer is. Niet nu ik gewoon in een rokje met een shirtje naar buiten kan en van het zonnetje kan genieten.

Toch lig ik vooral in bed of hang op de bank

Ik ga dansen, spreek wat af met vrienden, pas op, kook, eet, maar ik wil eigenlijk in bed zijn en verdwijnen. Niet meer nadenken. Niet meer voelen. Laat me maar even, laat me slapen. Ik word wel weer wakker als ik daar zin in heb.

Lees ook:

 • pexels photo 245618

  Ik ben al vijf dagen aan het twijfelen. Zal ik iets schrijven? Ik wil zo graag dat mensen me vooral zien als een intelligent, lief, grappig, snel, stuiterend ding. Niet als een vrouw met een…

 • Ik zink

  Ik kijk op de klok. Het is nog maar 10 uur 's ochtends. De dag die voor me ligt lijkt een eindeloze marteling. De pijn die ik voel is jammerend en intens. Ik sop de…

 • flower blossom bloom blue 70353

  Want ik wil vergeten. Ik wil vergeten dat ik niets waard was, sociaal gehandicapt, en scheldwoorden die ik niet wil herhalen. Ik wil de herhaling in mijn hoofd vergeten. Ik wil de walging die ik…

7 reacties

 1. Ohh zo herkenbaar. Even niets willen. Alleen in bed. Ik doe opzich leuke dingen hoor. Binnenkort hebben we een 4-daags-buurtfestival waar ik weer ga schminken. En zaterdag gaan we naar een house-warming-party. Maar eigenlijk is het me allemaal te veel. Ik wil ook slapen.
  Maar goed ik heb 2 kinderen dus ik MOET uit bed, om voor hun te zorgen. Misschien maar goed ook. Anders ben ik bang dat ik zou vervallen in hele dagen bankhangen.
  Maar dat socialising is soms wel een ding.
  En dan zie ik er als een berg tegen op.
  Volgens mijn vriend moet ik gewoon doen. Anders blijf ik helemaal opgesloten in huis.
  Dus ga ik braaf me een onder ga ik het.
  Maar de vermoeidheid blijft, ondanks het mooie weer.

  1. Jups, daarom doe ik vanmiddag ook even niets. En morgen eigenlijk ook niet. Beetje hangen, tv kijken, rommelen, misschien nog een wasje. Meer dan voldoende. Eigenlijk gewoon hetzelfde als de katten hier in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.