depressie - van overleven naar leven

Depressie – van overleven naar leven – Fabian Ruijgrok

Twee strakke ogen kijken me vanaf de voorkant van het boek doordringend aan. Spannend! Op de achterkant lees ik dat schrijver Fabian Ruijgrok met dit boek een inspiratiebron wil zijn voor mensen die ook worstelen met depressiviteit. Het is ook voor naasten en ggz-medewerkers die beter willen begrijpen wat iemand doormaakt tijdens een depressie. Ik ben benieuwd!

Deel 1: De hulpverleningsmolen gaat draaien

In deel 1 van de autobiografie vertelt Fabian warm over zijn comfortabele gezinssituatie waarin hij liefdevol opgroeit met zijn zussen en broer. Het leest heerlijk weg; zo’n jeugd wens je ieder kind! Helaas komt er ook bij hem een kink in de kabel als zijn ouders uit elkaar gaan. Hij kruipt in een fictieve bubbel en besluit het iedereen naar de zin te gaan maken. Ook tijdens zijn studie als pedagogisch werker loop hij er tegenaan dat hij elke minderbedeelde wil helpen. Wat dit hem uiteindelijk kost, merkt hij pas als hij de lasten niet meer kan dragen en onder het mom van ‘beter fysieke pijn dan persoonlijke pijn’ zichzelf gaat snijden. Hij is dan 18 jaar. Vanaf dat moment gaat de hulpverleningsmolen draaien; ggz-centrum, kinderpsycholoog, psychiater, medicatie, dwangklachten, psychotische symptomen, crisiscentrum, jeugdafdeling, behandelplannen, therapievormen. Hij vertelt er uitgebreid over.

Door de dagelijkse therapieblokken treden de pijnlijke weggestopte gevoelens uit zijn verleden meer naar de voorgrond en gaat hij zien dat hij in de overlevingsstand staat. Hij krijgt steeds meer inzicht in het verband tussen zijn ‘automatische’ gedachten, gevoelens en gedragingen. Er gaat een wereld voor hem open als hij een boek leest over hooggevoeligheid, hij herkent er veel in. Door de sociotherapeuten wordt hij ondertussen uitgedaagd om zijn grenzen aan te geven en zijn boosheid niet langer in te houden. Ook gaat hij met zijn vader in gesprek om te vertellen hoe hij steeds voor hem en zijn alcoholisme heeft willen zorgen, maar dat hij dat niet langer meer als zijn taak ziet.

Deel 2: het leven weer oppakken

In deel 2, welke als titel ‘de verandering’ heeft, lezen we hoe hij zijn werkende en studerende leven weer oppakt nadat de behandeling is beëindigd. Hij weet het gat in zijn CV heel ingenieus weg te werken en gaat ook weer studeren. Het is zijn hobby fotografie wat hij uiteindelijk als zijn echte passie beschouwt en hij besluit hiermee door te gaan. Via de fotografie ontmoet hij ook zijn nieuwe vriendin met wie hij al snel gaat samenwonen. Helaas is ook zij bekend met psychische klachten en trekt dit een zware wissel op de relatie. In zijn pogingen om haar te redden, gaat hij wederom over zijn eigen grenzen heen en voelt hij zich weer zwaar depressief. Hij keert terug naar zijn moeder om daar weer aan een gezonde basis voor zichzelf te werken. 

Het is coach Jannie die hem op dat moment weer op het rechte pad brengt en hem veel over zichzelf leert. Ze laat hem kennismaken met ‘het kleine kind in hemzelf’. Hierdoor leert hij beter voor zichzelf te zorgen en zichzelf (en het kleine kind in hem) te troosten als het verdrietig is. Heling door zelfliefde voor het gekwetste jongetje Fabian. Ook leert hij over de verschillende deelaspecten die hij in zich heeft, hij is meer dan alleen zijn depressie!

Fabian wil graag ontsnappen uit de sneltrein van het leven en doet dit door te focussen op de dingen die hij echt wil. Ook zijn angst voor afwijzing legt hij onder de loep. Hij ligt op de juiste koers, maar raakt toch weer depressief. Hij gaat terug naar coach Jannie die hem met een aantal interessante interventies weet terug te brengen naar zijn jongensdroom; een wereldreis! Hoewel hij direct geplaagd wordt door allerlei beperkende overtuigingen, is er een zaadje gepland, zijn hart heeft gesproken! De opleiding NLP, die later in dat jaar start, geeft hem steeds meer kennis en zelfinzicht. Hij stopt met zichzelf bekritiseren en veroordelen en besluit zichzelf te accepteren met een open hart, zoals hij dat ook bij anderen doet. Dat dit niet in een week geregeld is, moge duidelijk zijn. Hij komt erachter dat het deelaspect ‘zelfafwijzing’ zijn depressie bepaalt. Fabian gaat op zoek naar hulpbronnen die hem kunnen helpen en ontdekt andere manieren om zijn brein te trainen, zoals yoga en meditatie. 

Deel 3: een jongensdroom komt uit

In deel 3 lezen we uiteindelijk, hoe hij echt werk maakt van zijn jongensdroom en hoe hij dit handig combineert met zijn passie voor fotografie. Hij durft zijn droom gedurende de tijd ook weer aan te passen omdat hij echt kan voelen wat er nodig is en minder geplaagd wordt door vaste ideeën. Of zoals hij zelf zegt: “Ik heb patronen doorbroken en ik ben wakker geworden. Alles is mogelijk, want ik ben vrij!” Hij sluit het boek af met een mooie overweging.

Knap dat Fabian zo open is!

Fabian is in staat om helder uit te leggen hoe zijn proces er voor hem heeft uitgezien. Een term als ‘dwangklachten’ gaat vanzelf leven als je zijn beeldende voorbeelden daar over leest. Dit weet hij ook te doen bij het ontstaan en het uitdrukken van zijn suïcidale gedachten, ook voor mensen die dit zelf niet kennen weet hij het uit te leggen en de schrijnendheid ervan over te brengen. Ik vind het knap dat hij zo open is over zijn problemen en behandelingen; hij citeert letterlijk zijn behandelplannen en benoemt zijn belangrijkste valkuilen. Ook laat hij openlijk de tekst zien die zijn tweelingszus hem stuurde na een mislukte suïcidepoging.

Doordat zijn mentale gezondheid diverse fases kent met daarbij behorende behandelingen en opnames is het boek soms wel iets té volledig. Alle stapjes beschrijft hij, waar hij mogelijk ook voor de grotere lijn had kunnen kiezen.

Zijn behoefte aan gezien willen worden en tegelijkertijd de paradoxale angst om écht gezien te worden zijn erg herkenbaar beschreven voor mij. Plaatsvervangende schaamte kreeg ik bij het hoofdstuk waar een vriendin van de groep Fabian mee trok in negativiteit en vervolgens zijn vertrouwen ernstig beschaamde.

Hij is in staat in duidelijke taal te schrijven over innerlijk-kindwerk en de deelaspecten die elk mens heeft, hij wordt hierbij nergens zweverig. 

Hij heeft me makkelijk meegekregen in zijn boek, ik was een aantal keren geroerd als het toch weer slechter bleek te gaan na goede fijne periodes die er toch steeds waren. Het boek maakt me ook nieuwsgierig naar hoe het nu is, blijft hij echt depressievrij?

Op zijn site www.jebentnietjedepressie.nl is zijn boek te bestellen en biedt hij ook hulp aan.
Het boek is ook als e-book te bestellen.

Kortom; een zeer geschikt boek! Hij maakt zijn belofte om een inspiratiebron te willen zijn voor anderen zeker waar!