Denk voordat je spreekt

Denk voordat je spreekt

‘Aanrijding met een persoon’ verscheen er op de borden en in de app van de Nederlandse Spoorwegen. De volgende dag volgde deze melding nogmaals en de dag daarna ook. Drie dagen achter elkaar besloot iemand zijn of haar leven te nemen. Om uiteenlopende redenen of misschien dezelfde redenen. Mijn hart breekt bij het zien van zulke berichten. Mijn gedachten zijn bij de persoon die er nu niet meer is. Een mooi mens dat de wanhoop niet langer meer kon verdragen. Maar ook zijn mijn gedachten bij de familie, vrienden, machinist(en), conducteurs en de hulpdiensten. Zoiets wil je niet meemaken..

Nooit meer thuis komen

Maar mijn hart breekt nog meer bij het horen van de boosheid, de frustratie en het ergste nog de grappen die gemaakt worden. Mensen die daadwerkelijk denken grappen te kunnen maken over onderwerpen als deze. Ik snap je frustratie, echt waar. Maar jij bent een paar uur later thuis, misschien maar een paar minuten, terwijl er een familie is die op dit moment het bericht te horen krijgt dan hun geliefde vader, moeder, opa, oma, zus, broer, dochter, zoon, neef, nicht enzovoort er niet meer is. Nooit meer naar huis zal komen. Is het dan heel erg om een paar minuten, en soms wat uren te wachten?

Afgelopen jaar heb ik meerdere vrienden verloren aan zelfdoding. Ook verscheen er toen in de app en op de borden ‘aanrijding met een persoon’. Mijn hart breekt iedere keer weer als ik hier aan terugdenk. Ik begrijp hen allemaal. Ik vergeef het ze, maar het doet nog altijd ongelofelijk veel pijn om hier aan terug te denken. Ik mis ze iedere dag weer en er gaat geen dag voorbij zonder aan ze te denken. Probeer het te begrijpen, hoe lastig dat ook is. Geloof me dat mensen die voor zo’n keuze staan op dat moment niet meer denken aan die machinist, conducteurs, hulpverleners en treinreizigers.

Het doet meer met me dan ik zou willen

Ik zelf heb ook dagen gehad dat ik dacht dat de oplossing daar lag. Dat ik soms wat op en neer wandelde, maar nooit heb ik de stap gezet (GELUKKIG), maar ik geef toe dat het op dagen als deze weer wat vaker in mijn hoofd rondspookt dan voorheen. Stom. Heel erg stom natuurlijk. Soms, op slechte dagen, lijkt het gewoon de makkelijkste en beste oplossing. Ik wil niet dood, geloof me, maar ik wil niet meer verder zoals het nu gaat. En ik ben er van overtuigd dat al die mensen die zo’n beslissing nemen dit denken. We willen niet echt dood, maar we kunnen niet meer leven met de pijn die we iedere dag voelen diep van binnen, we geloven niet dat het nog beter kan worden. Ik kom hier wel weer uit en dat gun ik iedereen, maar soms is het niet anders en moeten we inderdaad het bericht lezen ‘aanrijding met een persoon.’

Think before you speak

Denk alsjeblieft na voordat je wat roept, voordat je een grap maakt, voordat je begint te foeteren dat je te laat thuis komt voor het eten, of op je werk, een belangrijke afspraak. Iemand heeft zojuist zijn of haar leven genomen.

Heb je suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Bel naar 0900-0113 of chat via 113.nl.