mensen met handen vast

De warmte van een inloophuis

Ten tijde van mijn eetstoornis was het erg lastig om een goede behandeling te vinden, omdat ik ook worstelde met andere psychische problemen.  Ik woon zelf in het oosten van Nederland en de combinatie van hulp voor mijn eetstoornis en tegelijkertijd een behandeling voor de andere psychische problemen kon ik hier niet vinden. 

Na lang zoeken kwam ik uit bij een psycholoog in Utrecht die de combinatie wel aan durfde te gaan. Zij liet mij ook kennis maken met de HÉ zomergroepen. Dit was mijn eerste kennismaking met ervaringsdeskundigen. Waar ik tot dan toe de herkenning, warmte en het begrip miste bij behandelaren, was dit hier volop aanwezig. Ik reisde elke week af naar Utrecht en hoorde voor het eerst anderen praten over eetstoornisdingen die ik daarvoor zelf met niemand durfde te delen. Ieder ander zou je met grote ogen aankijken als je vertelt dat je tijdens een eetbui zover gaat dat je zelfs rauwe frikadellen uit de diepvries eet als je niks anders meer kan vinden. Of dat je eerst al het eten in de prullenbak gooit omdat je bang bent voor een eetbui en het braken maar dat je vervolgens dat eten toch weer uit de prullenbak haalt en opeet, omdat je je niet langer kan verzetten. Maar die grote veroordelende ogen waren daar niet. Er was begrip en warmte.

Via de zomergroepen kwam ik dan ook voor het eerst in een inloophuis terecht, toentertijd van de ZieZo. Een plek waar ik gewoon binnen kon lopen zonder afspraak. Waar ik mezelf kon zijn. Waar ik mee kon eten als ik het lastig vond om zelf te eten. Waar ik afleiding kon vinden door samen met de ervaringsdeskundigen iets te doen. Waar ik kon praten over mijn behandeling of juist alleen maar over koetjes en kalfjes. Je werd er altijd warm ontvangen.

Naast het inloophuis had ik ook de mogelijkheid om via de mail contact te onderhouden met de ervaringsdeskundigen. Ik was geen prater en tijdens bijna alle behandelingen liep het daar ook op vast. Mijn hoofd wou dan zoveel zeggen, maar de woorden kwamen er niet uit. Door het mailcontact werd dit voor mij een stuk makkelijker. Ik kon mailen waar ik mee zat, wat me bezig hield. Als we elkaar dan weer zagen, was dat wat in mijn hoofd zat al gedeeld en door een klein zetje van de ervaringsdeskundige lukte het me soms om wat meer van mezelf te laten horen. 

Op het gebied van mijn eetstoornis was dit net dat beetje extra wat ik nodig had. En uiteindelijk ben ik hersteld van mijn eetstoornis. Mijn zelfbeeld is nog steeds niet helemaal oké, maar het heeft geen invloed meer op mijn eten. Als helpende gedachte probeer ik dan te denken dat iedereen van die dagen of onzekere momenten heeft. 

Wat ik erg jammer vind, is dat er zo weinig inloophuizen bestaan en je daarvoor zover moet reizen. Ik gun iedereen zo’n warme plek waar je jezelf kan zijn en begrepen wordt. Er zijn een aantal inloophuizen die zich richten op meerdere psychische problemen, zoals Ixta Noa. Op het gebied van alleen eetstoornissen waren er tot op heden maar drie in Nederland: Het Leontienhuis in Zevenhuizen, het JIJ-huis in Rotterdam en Stichting Dalisay in Wieringerwerf.

Tot ik twee weken geleden een artikel tegen kwam bij rtv Oost. Daarin stond dat er in Weerselo een nieuw inloophuis werd geopend. Ik heb dezelfde avond nog een bericht gestuurd dat ik heel graag als vrijwilliger/ervaringsdeskundige zou willen helpen met dit mooie initiatief. Het is opgezet door ouders van een (stief)dochter met een eetstoornis die elke keer helemaal afreisde naar Zevenhuizen, omdat ze daar voelde wat ik in Utrecht mocht ervaren. Ook zij vonden dat deze vorm van hulp schaars was en ver weg van Twente. Ze besloten om zelf een huis te openen waar ze voor jongens en meiden met een eetstoornis een veilig thuis willen creëren.  

Denk je na het lezen van deze blog ‘ik zou wel eens een kijkje willen nemen bij zo’n inloophuis’, kom dan gerust langs of neem al vast een kijkje op deze websites voor een inloophuis bij jou in de buurt:
Realcovery Inloophuis
Dalisay Recovery
Stichting JIJ
Leontienhuis