De verjaardag van mijn dochter

‘Ik ben nu 6 jaar, ik ben nu 6 jaar…’ klonk vol trots, de fragiele maar zuivere stem van onze dochter door het klaslokaal. De 27 andere kindjes die, net als mijn man en ik, ook aanwezig waren luisterde muisstil naar haar gezang.
‘Ik ben nu 6 jahaar… Ik ben nu zes jaar.’

Ik was daar, in de klas, in het moment met mijn hulphond Nina al slapend aan mijn voeten. De afgelopen zes jaar flitste spontaan maar op een positieve manier aan mij voorbij. Tranen sprongen in mijn ogen. Eindelijk kon ik oprecht trots zijn op mezelf om wie ik ben, als moeder, als persoon.

De confrontatie met de traumatische geboorte(dag) van mijn dochter maakt het voor mij niet de meest gemakkelijke tijd van het jaar. De afgelopen maand heb ik dan ook alles op alles moeten zetten om overeind te blijven. Ik heb keuzes kunnen maken, mezelf beperkt in de hoeveelheid externe prikkels. Daarnaast hield ik me vast aan mijn dagelijkse routine en zorgde ik ervoor dat ik kon blijven functioneren.

Anders dan voorgaande jaren kon ik in contact blijven met mezelf, zocht en vond ik fijne afleiding in mijn omgeving en volgde ik mijn gevoel. Hoewel ik er nog wat onzeker over ben, begin ik er langzaam van overtuigd te raken dat ik deze periode goed heb kunnen doorstaan.

Hoe zwaar de afgelopen zes jaar ook zijn geweest, hoe ik ook heb moeten overleven, ik heb het wél gedaan en ervoor gezorgd dat ik nu zover ben gekomen dat het mogelijk is aanwezig te zijn bij activiteiten als deze. Want ik zat daar, en ik zat daar écht, in de klas. Terwijl het zo een beladen dag was, de hoeveelheid prikkels groot en in de wetenschap dat er diezelfde dag nog een kinderfeestje gevierd zou worden. Ik kon zien, horen en voelen hoe trots mijn dochter was om het feit dat zij haar zesde levensjaar heeft kunnen bereiken en ik besefte dat ik minstens zo trots mag zijn.

Dit moment, in die klas, op haar zesde verjaardag zal ik nooit vergeten.
Het is het misschien wel het mooiste moment geweest voor mij als moeder, omdat ik in het moment ook positief, zonder schuldgevoel, op mezelf terug heb kunnen kijken.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!