De vergadering in mijn hoofd

De vergadering in mijn hoofd

Datum: Altijd
Aanwezig: Volwassen Maaike, Kleine Maaike, de Beul, het Geweten, de Sluipmoordenaar

Ik heb een vergadering in mijn hoofd. Constant, altijd. Soms is er een drukke discussie, soms wordt er niks gezegd, meestal ben ik gewoon in gesprek. Voor degene die Inside Out/BinnensteBuiten hebben gezien: daar lijkt het wel op. Voor degene die de film niet hebben gezien: aanrader!

Afijn, die vergadering in mijn hoofd dus… Om maar meteen helder te zijn: ik heb geen schizofrenie of dissociatieve stoornis ofzo. Ik hoor geen stemmen en heb ook niet meerdere persoonlijkheden, ik weet dat alle deelnemers aan de vergadering ontspruiten uit mijn eigen gedachten. Alle deelnemers vertegenwoordigen een behoefte, wens of emotie van mij.

De Beul

Helaas is dit niet het soort vergadering waarbij iedereen aan bod komt en zijn zegje kan doen. Dit is vaak een vergadering waarbij degene die het hardst schreeuwt de meeste aandacht krijgt. Nu is het niet altijd dezelfde die het hardst schreeuwt, maar tegenwoordig is het meestal de beul. Dat is een aardig bemoeizuchtig type dat het liefst mijn hele leven zou regeren. Helaas is de beul niet zo’n positief motiverend figuur, hij (om één of andere reden voelt het als een ‘hij’) wijst mij fijntjes op alle fouten die ik maak, alle plekken waar ik mogelijk een foutje heb gemaakt en doet mij bij de goede dingen twijfelen of het wel goed is. Hij zaait zelftwijfel en negativiteit.

De anderen

Volwassen Maaike geeft wel tegengas. Zij benadert alles wat rationeler en kan wat genuanceerder kijken. Kleine Maaike wil graag blij zijn en leuke, spontane dingen doen. Alleen als het heel rustig is durft zij het woord te nemen. Soms is ze ook een vervelend dreinerig kind dat per se haar zin wil, volwassen Maaike moet haar dan tot rede brengen. Dat is lang niet makkelijk, want als kleine Maaike aan het woord is, wil ze dat liever niet loslaten. Wie weet hoe lang het duurt voor ze weer mag!

Het geweten kijkt vanaf een afstandje mee en laat alleen van zich horen als hij vindt dat er grenzen worden overschreden. Als bijvoorbeeld de onderlinge strijd te hoog oploopt. Dan zegt hij stop en stopt iedereen, spreekt ze vermanend toe, totdat er weer op een redelijke manier verder gesproken kan worden.

De sluipmoordenaar

Tot slot de sluipmoordenaar… Die zit nooit bij de rest aan tafel. Doorgaans weet niemand waar hij is. Alleen af en toe voelt iemand een prik in zijn billen, schouder of waar dan ook. Een stiekem schot dat venijnig pijn doet. Hij moet vooral volwassen en kleine Maaike hebben.

Natuurlijk sluiten er nog regelmatig gasten aan bij de vergadering, die allemaal weer hun eigen dynamiek meebrengen. Het kan soms dus aardig druk zijn in mijn hoofd. Ach ja, het is in ieder geval nooit saai!

Lees ook:

 • Bloesemblaadjes aan boom

  Mijn gedachten... mijn gedachten stoppen ze niet. Ze kloppen niet. Althans dat is wat ik steeds hoor. Maar waarom zijn ze er dan en waarom voelen ze zo waar? Mijn gevoelens, mijn emoties stoppen niet.…

 • pexels photo 289323

  Ik heb zin om werkelijk alles te doen wat je als weldenkend mens niet zou moeten doen. Ik wil destructief zijn, zonder ook maar een seconde te denken aan de langere termijn. Ik wil de…

 • pexels photo 245618

  Ik ben al vijf dagen aan het twijfelen. Zal ik iets schrijven? Ik wil zo graag dat mensen me vooral zien als een intelligent, lief, grappig, snel, stuiterend ding. Niet als een vrouw met een…

3 reacties

 1. Hey heb ik ook. Mijn vergadering wordt zelfs in de ether gestuurd omdat ik daar nood aan heb. Ik praat erg veel luidop. Ook de beul, de pastoor, de rechter, de zanger, filosoof. Mensen denken vast dat ik wel al mijn vijzen kwijt ben. De psychiater noemt het gewoon luidop een ventiel opendraaien om de onbelangrijke, en de hoeveelheid aan dubbele meervoudige gedachten los te laten. Ik geloof dat wel. Ik heb geen persoonlijkheidsstoornis, noch andere vorm van ernstig disfunctioneren. Enkel zwaar ADHD en HSP hoe ga jij er mee om?

  1. Hai Thomas,

   Mijn helpt het om het ‘ventiel opendraaien’ vooral te doen op papier. Ik schrijf veel en geeft daarmee lucht aan alle gedachten die door mijn hoofd spoken. Doordat ik het opschrijf vertraag ik ook mijn denkproces en kan ik gedachten beter plaatsen en relativeren. Verder zoek ik ook afleiding, muziek helpt mij bijvoorbeeld om er even niet mee bezig te zijn.
   Lees een van mijn persoonlijke blogs: Leer ik nog wel wat in therapie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.