De theezakjesvraag

De theezakjesvraag

Soms komt er iets zo spontaan in me op dat ik weet dat ik het ben. Dat het uit mijn kern komt. Dat het echt is. Vandaag had ik daar een hele mooie van, het ontroerde me tot tranen. Op het label van het theezakje stond de vraag: “Wat maakt jouw huis een thuis?”
Mijn man! Zonder twijfel, zijn naam was daar. Sterk en duidelijk. Persoonlijkheidsstoornis of niet, deze was duidelijk. Glashelder. Hij!

Dat zou me niet zo moeten verbazen… Maar toch komen mijn oordelende gedachten weer opzetten: Ik ben toch met hem getrouwd?! Doe niet zo stom. Jij blijft ook een eeuwige draaikont. Nog weet ik hoeveel oordelen komen langs in monsterachtig tempo, maar ik kan het niet mooier maken dan dat het is. Ik blijf twijfelen, ik blijf wispelturig. Zoals het vandaag is, is het morgen misschien niet meer. En dat spijt me! Het spijt me iedere keer als het eruit komt. Iedere keer dat ik zo in de war raak van de oordelen in mijn hoofd dat ik jullie er ook mee lastig ga vallen. Het spijt me dat ik niet de stabiele factor kan zijn die jullie verdienen! Het spijt me tot in de kern van mijn ziel en ver daarbuiten. Want jullie verdienen beter. Ik… Nee, ik krijg het niet op papier, want het is mijn schuld, ik doe dit. Trauma of niet. Ik doe het jullie aan.

Ik weet dat het het mooiste zou zijn als ik mezelf dit ook kan gunnen. Maar ik kan het niet, want ik verdien het niet… Jullie verdienen beter! Alleen daarom zou ik gezond moeten zijn. Om er te zijn voor iedereen om me heen. Daarom kan ik mezelf soms ook even verwennen, verzorgen, zodat ik het volhoud om er voor jullie te zijn. En zo gaat mijn hoofd nog even door…

Maar de theezakjesvraag produceerde de waarheid. Gaf even een glimp van het licht wat in mijn hart schijnt. Dat pakt geen oordelende gedachte me af. Want het zijn maar gedachten. En mijn man, die zit in mijn hart.

Lees ook:

  • Stom beest

    Sociale situaties, ik heb ze zo nodig, maar ze kosten me zoveel! Constant is mijn hoofd aan het malen, hoe denkt die persoon over mij? Ik maak me constant zorgen over al die keren dat ik wel stom deed. Vooral…

lees meer

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.