rokend meisje

De negatieve gevolgen van drugs en alcohol in combinatie met medicatie

Ongeveer drie maanden geleden heb ik voor het eerst in mijn leven een psychose gehad. De oorzaak daarvan was een slechte keuze. Het begon rond de carnavalsperiode van dit jaar. Ik had een feestje en dat is voor mij altijd een risicovol moment, vooral omdat door alcohol al mijn grenzen wegvallen.

Het feestje was leuk, ik had aardig wat gedronken en ben door vriendinnen thuis afgezet. Alleen wilde ik niet thuis zijn en daarmee begon het hele drama. Ik koos ervoor om XTC in te nemen en snel het huis uit te vluchten, voordat mijn vader het doorhad. Nou is de combinatie van drank en mijn medicatie al niet goed, dus met drugs erbij al helemaal niet.

Eenmaal buiten kwam ik niet heel ver voordat ik besloot een rustpauze te nemen door op een stoeprandje aan een redelijk drukke weg te gaan zitten. De XTC werkte nog niet en ik was zo moe dat ik steeds bijna in slaap viel. Opeens stond de politie voor mijn neus. Voorbijgangers hadden ze gebeld, omdat ze zich zorgen maakte. De politie, die mij inmiddels goed kent, heeft een ambulance laten komen. Die hebben mij nagekeken, maar ik hoefde gelukkig niet naar het ziekenhuis. De politie heeft mij thuis afgezet.

Toen ze weer weg waren kreeg ik een flinke discussie met mijn vader. Op een gegeven moment pakte ik mijn medicatiedoosje en liep ik naar mijn slaapkamer. Daar aangekomen was ik nog steeds erg boos en mijn hoofd vulde zich met negatieve gedachten zoals ‘wat doe je hier nog?’ en ‘je bent toch iedereen tot last.’ Dat was het moment waarop ik de slechte beslissing nam om te veel medicatie in te nemen. Ik had daarvoor nog een vluchtig afscheidsappje gestuurd en mijn moeder heeft die meteen gelezen en belde mijn vader op. Die heeft de ambulance gebeld en zo ben ik toch in het ziekenhuis beland. Mijn hartslag was veel te hoog en ik had heftige hallucinaties. Twee dagen later, toen de hallucinaties wat minder waren geworden, mocht ik met ontslag.

Eén week verder waren de hallucinaties en waanbeelden nog niet weg. Ik was zelf ook niet echt meer in staat veilige keuzes te maken en zo ben ik weer op een feestje beland. De drank maakte alle psychotische verschijnselen erger en ik kwam, voor mijn gevoel, in een totaal andere wereld terecht.

De dagen erna werden de hallucinaties erger, net als de waanbeelden, vergeetachtigheid, angst voor de dingen die ik zag en mijn erg verwarde gedrag. Ik was nu helemaal niet meer in staat om mijn gedrag te reguleren. De psychose werd in stand gehouden door het gebruik van soms drank, drugs of foutief gebruik van medicatie.

Twee ziekenhuisopnames en ongeveer vijf weken later kreeg ik van mijn psychiater antipsychotica voorgeschreven. Na een week begon dat te werken. Ik heb nog wel een maand last gehad van kleine hallucinaties, maar nu kan ik gelukkig zeggen dat dat nu ook weg is. De meeste dingen die er zijn gebeurd terwijl ik in een psychose zat kan ik me niet meer herinneren en heb ik achteraf te horen gekregen van anderen, zoals mijn ouders en hulpverleners.

Van die foute keuze heb ik in ieder geval geleerd, want zoiets wil ik het liefst nooit meer meemaken. Gelukkig kan ik nu zeggen dat het een stuk beter gaat met mij en ik ben hard aan het werk om het ook zo te houden.

Heb je suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Bel naar 0900-0113 of chat via 113.nl.