De kracht van introvert zijn

Inleiding

Éen op de drie mensen is introvert. Ook ik ben een introvert persoon.
Introversie houdt in dat je een voorkeur hebt voor omgevingen die niet te prikkelend zijn (Cain, 2012). Toch zijn er vaak misvattingen over mensen die introvert zijn en heeft vaak het woord ‘introvert’ een negatieve lading. De wereld is grote deels ook gericht op extraverte waarden. We leven met een waardensysteem wat ook wel het extraverte ideaal wordt genoemd: het alom heersende geloof dat de ideale mensen een dominant gezelschapsdier is dat zich thuis voelt in de schijnwerpers (Cain, 2012).

Ik ben graag op mezelf, werk graag zelfstandig en kan erg genieten van rust en ruimte om mij heen. Ik houd wel van een feestje, maar ben ook snel moe als ik veel tijd heb doorgebracht met mensen. Ik ben wel sociaal, maar ben meer iemand die luistert, meng me niet graag binnen een groep en zal daarbinnen ook niet prominent aanwezig zijn. Ik kijk liever even de kat uit de boom.
Ik had hierdoor altijd het gevoel dat er iets mis met mij was, dat mensen mij raar en eigenaardig vonden. Dat ik anders was dan de rest. Totdat ik de TED Talk van Susan Cain voorbij zag komen over The power of introverts en ineens begreep dat dit precies was waar ikzelf tegenaan liep. Het was een verademing. Ik ben niet raar, ik ben gewoon introvert.

Geschiedenis van introversie

Als we een stukje terug gaan in de tijd, komen we uit bij de grondlegger van de analytische psychologie; Carl Jung. Jung werkte onder andere veel samen met Freud en was actief vanaf circa 1900. Jung maakte destijds al onderscheid tussen introverte types en extraverte types. Hij zei daarover het volgende:
Introverte types voelen zich aangetrokken tot de innerlijke wereld van gedachten en gevoelens en extraverte types tot het externe leven van mensen en activiteiten. Introverte mensen concentreren zich op de zingeving van de gebeurtenissen die om hun heen wervelen; extraverte mensen storten zich op de gebeurtenissen zelf. Introverte mensen tanken bij door in hun eentje te zijn; extraverte mensen moeten bijtanken wanneer ze niet genoeg onder de mensen zijn.

Het begrip introvert is dus eigenlijk niks nieuws en iets heel normaals. Maar toen we de 20e eeuw bereikten, brak er een nieuwe cultuur aan die historici de persoonlijkheidscultuur noemen.
In het begin van de persoonlijkheidscultuur werden mensen aangespoord om een extraverte persoonlijkheid te ontwikkelen om redenen die openlijk egoïstisch waren.
Het was een manier om op te vallen in een samenleving die anoniemer en meer concurrentiegericht was geworden. Maar tegenwoordig zijn we geneigd te denken dat extraverter worden er niet alleen voor zorgt dat je succesvoller wordt, maar ook een beter mens van je maakt. We laten ons voorhouden dat je alleen succes kunt bereiken als je lef hebt, en dat je sociabel moet zijn, wil je gelukkig worden (Cain, 2012).

Sociale vaardigheden

Als je introvert bent, betekent het niet dat je niet sociaal kan zijn. Ook betekent introvert niet dat je verlegen bent; dit kan wel, maar hoeft niet.
Introverte mensen beschikken juist vaak over goede sociale vaardigheden en kunnen genieten van feestjes en zakelijke bijeenkomsten, maar na een poos krijgen ze het gevoel dat ze liever weer thuis in hun pyjama zitten. Ze besteden hun sociale energie liever aan goede vrienden, collega’s en familieleden. Ze luisteren meer dan dat ze praten, denken na voordat ze iets zeggen en hebben vaak het gevoel dat ze zich beter kunnen uitdrukken via het geschreven woord dan tijdens een gesprek. Ze hebben veelal een hekel aan conflicten, velen van hen verafschuwen geroddel, maar houden van diepgravende gesprekken (Cain, 2012). Veel introverte mensen zijn bovendien ‘hoogsensitief’. Niemand weet precies hoeveel introverte mensen hoogsensitief zijn, maar we weten wel dat 70 procent van alle hoogsensitieve mensen introvert is.

Kwaliteiten

Introverte mensen beschikken over veel kwaliteiten. Zijn vaak ook erg creatief, maar hun kwaliteiten blijven vaak onbenut. De verbaal assertieve en meer krachtdadige mensen winnen het vaak van de stille types. Uit onderzoek blijkt dat praters intelligenter overkomen dan stille types, ook al blijkt uit hun cijfers voor universitaire toelatingsexamens en de uitslag van IQ-test dat die perceptie onjuist is (Cain, 2012). Spraakzame mensen worden daarnaast intelligenter, aantrekkelijker, interessanter en begerenswaardiger als vriend of vriendin gevonden.

Introverte uitvinders

Toch zien we vaak, als we kijken naar de grootste uitvinders en ingenieurs, dat deze mensen een introvert karakter hebben of hadden, zoals een Albert Einstein. Maar ook Steve Wozniak, mede oprichter van Apple computer. Hij was verantwoordelijk voor de eerste versies van het besturingssysteem en de hardware van de Apple 1. Wanneer je het werk aan die eerste pc leest, is het meest opvallende daaraan dat hij altijd in zijn eentje werkte.
Wozniak verrichtte het merendeel van dit werk in zijn werkhokje bij Hewlett-Packard. Daar arriveerde hij rond half zeven en las vroeg op de ochtend tijdschriften over elektrotechniek, bestuurde microchiphandboeken en bereidde zijn ontwerpen in gedachten voor. Na zijn werkdag ging hij naar huis, warmde vlug wat spaghetti of een kant-en-klaarmaaltijd op, en reed dan terug naar kantoor, waar hij tot laat in de avond doorwerkte. Hij noemt deze periode van rustige middernachten en eenzame zonsopgangen ‘de grootste kick aller tijden’. Op de avond van 29 juni 1975, rond tien uur ’s avonds, toen Wozniak de bouw van een prototype van zijn machine afrondde, bleek dat zijn harde werk had geloond. Hij deed een paar aanslagen op het toetsenbord en er verschenen letters op het scherm. Het was een doorbraak waar de meeste mensen alleen van kunnen dromen. En hij was op dat moment moederziel alleen.

In zijn memoires geeft Steve Wozniak dan ook na aanleiding van dit voorbeeld het volgende advies aan kinderen die grote creativiteit ambiëren:
De meeste uitvinders en ingenieurs die ik ken, zijn net als ik: ze zijn verlegen en leven in hun hoofd. Het zijn bijna kunstenaars. Sterker nog: de allerbeste van hen zijn echt kunstenaars. En kunstenaars presteren het best in eenzaamheid, zodat ze de vormgeving van een uitvinding kunnen bepalen zonder dat een hoop andere mensen meeontwerpen met het oog op de markt of een of andere commissie. Volgens mij is er nog nooit iets echt baanbrekends door een commissie ontworpen. Als jij die zeldzame ingenieur bent die zowel uitvinder als kunstenaar is, zal ik je een advies geven dat je misschien niet leuk vindt. Dit advies is: werk in eenzaamheid. Je zult het best in staat zijn om revolutionaire producten en onderdelen te ontwerpen als je op jezelf werkt. Niet in een commissie. Niet in een team.

Laat je dus absoluut niet weerhouden van het feit om alleen te willen zijn. Als jij die drang hebt en je creativiteit de vrije loop laat, zal je zien dat je tot hele mooie dingen in staat bent. Laat je kracht van introvert-zijn zien en vooral ook toe in een wereld die niet ophoudt met kletsen.

Meer weten over dit onderwerp?
Het boek ‘Stil’ van Susan Cain (2012)

TED Talk The power of introverts van Susan Cain: