tekst: you got this

De knop omzetten

De knop omzetten, wat houdt dat nou precies in? De knop omzetten betekent voor mij: behandeling gaan volgen, hulp vragen en het willen gaan voor herstel. Ik heb een heftige week achter de rug met een grote terugval en hierdoor heb ik veel mensen teleurgesteld maar uiteindelijk ook mezelf. Ik heb deze week mensen gekwetst, laten schrikken en te laat hulp gevraagd. Ik ben geschrokken van mijzelf. De Bo die ik eigenlijk nooit meer wou meemaken was teruggekomen. De Bo die mensen afstoot en die de zin van het leven niet meer ziet. Het depressie monsternam mij weer over. Elke keer wanneer ik denk dat ik het onder controle heb sluipt dit akelige beest weer naar binnen en verovert het de vrolijke Bo. Het is een monster, een echt monster dat ik totaal niet onder controle krijg en die mij het liefst helemaal kapot ziet gaan. Hij zorgt ervoor dat ik geen zin meer heb om leuke dingen te doen, sociale contacten tegenhoud en soms zelfs niet meer wil leven. Ik zie mezelf veranderen maar ik kan er voor mijn gevoel niks tegen doen. Ik zit in mijn eigen hoofd gevangen. Het maakt mij echt kapot, op die momenten wil ik alleen maar in bed liggen en voor de rest niks doen. Dit is niet de Bo die ik ken of die andere mensen kennen.

Ik heb deze week mensen zo hard teleurgesteld en bang gemaakt. Ik heb ze bang gemaakt omdat zij ook een ander persoon zagen dan de persoon die ik ben als ik mij goed voel. Ik had geen controle meer over gedachten waardoor ik stomme dingen ging doen. Het beest had mij volledig overgenomen. De echte Bo was niet meer dan een klein poppetje terwijl het monster de reus was. Doordat ik mij zo slecht voelde, wou ik niet meer herstellen en had ik geen zin meer in behandeling waardoor mijn opname mij alleen maar tegenstond. Ik had eindelijk de kans om de hulp te krijgen die ik echt nodig had en dan gooi ik de handdoek in de ring door dingen te doen die niet acceptabel zijn en waardoor ik mezelf in gevaar breng. Ik had voor de opname besloten dat ik wou gaan vechten maar ik was afgelopen week mijn vechtlust behoorlijk kwijtgeraakt. Ik zag de toekomst niet meer positief in en dacht ach, laat die opname maar zitten, ik ga mij toch nooit beter voelen. Ik ben afgelopen dagen extra thuis geweest om tot rust te komen en de negatieve cirkel te doorbreken. Ik heb vele malen te horen gekregen dat ik moest gaan kiezen voor herstel en ze hebben helemaal gelijk.

Ik wil ook echt voor herstel gaan, maar de dagen kunnen zo ontiegelijk lang en zwaar zijn. Duizenden mensen kunnen mij vertellen dat het beter wordt en dat ik moet blijven volhouden maar uiteindelijk ben ik zelf diegene die de knop moet omzetten. Ik vind het erg moeilijk om te zeggen ja, ik ga echt voor herste, want wat als ik alsnog een terugval krijg? Dan heb ik mensen teleurgesteld en niet aan mijn belofte gehouden. Maar toch ben ik zelf diegene die moet gaan zeggen dat ik wil gaan vechten voor herstel en nee, je moet niet voor anderen vechten maar voor jezelf. Uiteindelijk ben jij diegene die het hele leven goed in z’n vel moet zitten en anderen maken maar periodes van jou mee.

Ik moet daarom gaan kiezen voor herstel. Om beter te worden, om de Bo te worden die ik vroeger was en om een mooi leven te kunnen leiden. Ik ga voor herstel en ik ga er alles aan doen om beter te worden en ja, dit gaat een zware strijd worden en er zullen momenten zijn dat ik niet meer wil vechten, maar ik moet ervoor gaan. Voor mijn familie, mijn vriend, vrienden en voor mijzelf.

Ik typ deze woorden alsof het super makkelijk is maar nee, ik vind het doodeng, want kan ik dit wel aan? Voor personen die nu op het punt staat om te kiezen of ze voor herstel willen gaan, hoop ik: ga alsjeblieft voor herstel want uiteindelijk leiden er meer wegen naar Rome dan alleen de weg die rechtdoor gaat. Op een dag ga jij jezelf weer terug vinden en zal het vechten het waard zijn geweest. Als ik vecht, vecht jij dan met mij mee voor herstel? Samen staan we sterker dan alleen.