De kluwen om mijn hart

De kluwen om mijn hart

Ik heb altijd het beeld bij me van een kluwe om mijn hart. Een kluwe onverwerkte emoties. Mijn hart is een bol licht. Er omheen emoties als draad gewikkeld in verschillende lagen. Die lagen draaien kris kras door elkaar. Hoe heftiger en actueler de emotie hoe dichter hij zich om mijn hart wikkelt. Hoe minder licht er door schijnt, hoe minder ik kan voelen. Soms is het licht heel sterk, dan komt het er doorheen. Soms wordt een draad opgeruimd of even opgerekt en komt er weer puur licht door. Maar de kluwe blijft draaien en verstikt langzaam weer. Voor nu is het licht is zwak, ik ben zwak. Kan niet bij mijn gevoel, soms even. Heel even. Hoe moet ik dan verwerken? Het dient zich aan en is gelijk weer weg. Ik weet niet waar ik heen moet, op welke draad moet ik mijn aandacht richten om genoeg ruimte te krijgen om het leven weer op te kunnen pakken? Het licht te versterken?

Bovenstaand stuk heb ik letterlijk overgenomen uit de drie maanden-evaluatie die ik schreef bij deeltijdtherapie, ruim 2 jaar geleden. Ik moest er aan denken dankzij de blog van Anne ‘Liefde wint’. Ik wist wat ze bedoelde, ik herkende het licht.

Sinds ik dit stuk schreef heb ik in veel van mijn ‘draden’ herkenning gevonden, ik heb ze deels netjes opgeruimd, ze leren plaatsen in mijn geschiedenis. Ze zijn er nog steeds, maar ze draaien langzamer en ze verstikken mijn licht niet meer zo  kris-kras en allemaal tegelijk. Dat komt omdat ik ze herken, ze triggeren elkaar niet meer zo snel. Ik kan gevoelens onderscheiden en daarmee de kettingreactie van wanhoop voor zijn.

Alleen dat licht van mij…  Dat was ik vergeten, dat zag ik niet meer. Ik had teveel aandacht voor de draden. Ik ben vergeten wie ik in die kern van alle ellende ben. Hoe mooi het licht in mij kan zijn… Hoe het voelt om mij te zijn. Bang voor de draden. Maar ik hoef niet bang te zijn. Ik ken mijn draden, ze mogen er zijn. Zolang ik ze zie zal de kluwe mijn licht niet verstikken.

Lees ook:

  • Ik wil een muurtje om mij heen…

    Om mij heen gonst de lucht van de prikkels, mensen zijn uitgelaten en actief, de lucht voelt zweterig, benauwd en  warm, de natuur leeft weer, het is lente. Ik loop buiten, ik heb het warm,…

  • flower blossom bloom blue 70353

    Want ik wil vergeten. Ik wil vergeten dat ik niets waard was, sociaal gehandicapt, en scheldwoorden die ik niet wil herhalen. Ik wil de herhaling in mijn hoofd vergeten. Ik wil de walging die ik…

  • Wat fijn om complex te zijn

    Vorige week heb ik aan het begin van mijn vakantie een paar 'paniekaanvallen' gehad. Nou ja, niet zozeer paniek, maar alle negativiteit van de afgelopen jaren kwam gewoon in één keer binnen, alle wonden werden…

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.