De diversiteit van een schizoaffectieve stoornis

De diversiteit van een schizoaffectieve stoornis

Na 4 jaar therapie was ik er helemaal klaar mee, ik wilde weer echt leven. Ik schreef me in voor een opleiding en ging hospiteren voor een kamer. Alles lukte me en bovendien was ik zo zelfverzekerd. Het enige wat ik deed op een dag was loeihard zingen, winkelen en bellen met iedereen die ik kende. Ik sliep niet ’s nachts en had ook geen slaap nodig. Ik skypete elke nacht met een goede vriendin die aan slapeloosheid leed. Ik reisde het hele land door die lente, ik kende geen grenzen. Alles was leuk. Totdat ik alert werd, schimmen in mijn ooghoeken ging zien en wantrouwend werd.

Stel je voor dat je weet dat er iets mis met je is, maar je weet niet zo goed wat. Dat je dag in dag uit in de gaten gehouden wordt, dat de hele wereld een complot tegen jou vormt. Je kunt terecht bij je hulpverleners, zij zeggen dat ze je willen helpen. Maar jij weet dat ze je niet willen helpen, maar gek willen maken en willen hersenspoelen met hun pillen. Wat nou als de wereld écht om jou draait en iedereen wil zien hoe jij doordraait en opgesloten wordt tegen je zin in. Dat er een foto hangt op het hoofdkantoor van GGZ Nederland met daarop: ‘deze meid moet worden opgesloten.’ Wanneer de psychiater dan zegt dat je psychotisch bent, is dat een logisch gevolg in jouw ogen, want dan word je opgesloten. Vanwege al deze ‘kronkels’ weigerde ik medicatie, verbrak alle banden met de hulpverlening en liet mijn dossier tenslotte vernietigen.

Ik verhuisde naar een andere stad en ik had het idee dat ze me niet meer in de gaten konden houden. Het ebde heel langzaam weg, maar toen ik weer in de realiteit stond wist ik dat er iets mis met me was. Ik zat zonder hulp, maar ik vond het eigenlijk wel fijn. Toch wilde ik verantwoordelijkheid nemen voor mijn psychische problemen tegenover mijn familie. Hen wilde ik dit niet aandoen dat het nog een keer zou voorkomen. Ik ging een opleiding doen en een intaketraject bij een nieuwe GGZ. Tijdens mijn opleiding kreeg ik last van depressies, die ik al vanaf jonge leeftijd had. Steeds had het geen duidelijke aanleiding, want mijn leven leek op orde, toch werd ik soms wakker en dan was er een depressie. Ik werd ingesteld op antidepressiva en dat hielp steeds wel eventjes, maar na verloop van tijd, als ik weer schoolstress had, kwam er opnieuw een depressie.

De depressies waren diep, ik kon alleen maar denken aan hoe zwaar het leven was en dat ik echt niet meer wilde leven. Op mijn dieptepunt deed ik een doordachte zelfmoordpoging, raakte ik in coma, maar kwam er wonder boven wonder zonder kleerscheuren vanaf. Ik kreeg alleen een gesloten opname (daar waar ik vroeger zo bang voor was). Weer een nieuw antidepressivum proberen en het ging wel weer.

Uiteindelijk werd ik gediagnosticeerd met een schizoaffectieve stoornis, omdat ik last heb van (hypo)manieën, psychoses en depressies. Eindelijk ben ik, na de opnames die ik heb gehad in de afgelopen jaren, goed ingesteld op medicijnen. Ik ben zeker sterker geworden door mijn stoornis. Door mijn manie ben ik nog steeds zelfverzekerd bijvoorbeeld, maar ik ben ook altijd alert en voel me altijd in de gaten gehouden. Samen met de hulpverlening kijk ik naar mijn kwetsbaarheden en triggers. Die proberen we dan goed in kaart te brengen, zodat een volgende episode zo lang mogelijk uitgesteld kan worden. Ik zeg altijd: “Ik ben alles in één, een beetje bipolair en een beetje schizofreen.” Ik vind zelfspot belangrijk, dat maakt het allemaal wat lichter. Het leven is al serieus genoeg. Vooral als je met de DSM te maken hebt.