De diagnose verandert niet plots wie je bent

Toen ik met paniekaanvallen naar de huisarts ging, stuurde zij mij door naar een centrum voor ADHD. Ik zou daar getest worden. Tijdens de intake kwamen we er samen achter dat er meer aan de hand was dan alleen wat aandacht-problematiek. Destijds had ik nét mijn huidige vriend ontmoet. Ik was doodsbang. Terwijl ik psychisch uit elkaar getrokken werd in het centrum, zat ik andere dagen doodleuk te daten, te zuipen en te feesten. Lekker vermijdend gedrag.

Toen brak de dag aan dat ik een diagnose zou krijgen. Ik was bang dat mijn nieuwe crush erachter zou komen dat ik (in mijn ogen) ‘gek’ zou zijn. Hij mocht er niks van weten! Toch merkte hij dat er wat aan de hand was. Hij vroeg: ‘Waarom ben je zo stil en prikkelbaar vandaag? Wat is er aan de hand?’ Waarop ik antwoordde: ‘Vandaag ga ik naar de psychiater, en daar krijg ik een diagnose. Ze denken dat ik … eh … borderline heb.’ Ik durfde het woord bijna niet uit te spreken, maar ik wilde wel graag eerlijk zijn. Tot mijn grote verrassing en opluchting antwoordde hij:

‘Welk etiket ze ook op je plakken, je wordt niet opeens een ander mens, en wie je nu bent, daar ben ik dol op.’

Dat was zo lief!

Inmiddels zijn we bijna een jaar samen, en helpt hij mij nog elke dag door de therapie heen. Hij is mijn grootste steun en toeverlaat.

Lees ook:

  • Ik wil een diagnose

    Help me, ik wil een diagnose. Ik ben Sophie. Ik ben al meer dan drie jaar in therapie en ik heb nog steeds geen diagnose. Drie jaar geleden was het duidelijk anorexia nervosa en twee jaar geleden een depressie. Maar…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer