De demonen van (c)ptss

De demonen van (C)PTSS

Wat is CPTSS? De afkorting staat voor:

C = Complexe
P = Post
T = Traumatische
S = Stress
S = Stoornis

Het is dus PTSS maar dan complex. Dat houdt in dat je vroegkinderlijk langdurig bent getraumatiseerd. Ik ben zelf op meerdere fronten getraumatiseerd in mijn leven (ben nu 21 jaar).
Ik vertel nu uit mijn eigen ervaring omdat bij iedereen het er anders uit kan zien.

Hier mijn verhaal:
Waarom kon ik nou nooit voor mezelf opkomen? Waarom was ik altijd het pispaaltje? Waarom kleineerden jullie mij zo? Niet alleen op school maar ook thuis waar het normaal gesproken veilig hoort te zijn, toch? Waarom moest ik geslagen en bedreigd worden door mijn bloedeigen ouders? Waarom kon hij zijn handen niet thuis houden? Mijn bloedeigen broer, waarom kon hij zijn handen niet van mij af houden?

Wanneer stoppen de herbelevingen? Waarom voel ik me schuldig terwijl ik feitelijk gezien niet schuldig ben? Waarom kan ik het niet loslaten? Waarom blijf ik mezelf zo intens haten? Waarom is het kleine kind in mij nog steeds zo bang? Waarom heb ik het straffen zelf doorgezet? Waarom blijft de boze ‘demon’ zo negatief doorpraten terwijl ik niet meer in die situatie zit? Hij wil ook dat ik mijzelf straf, maar dat wil ik niet meer! Ik vecht tegen de boze ‘demonen’.

Zoveel vragen waar ik nooit een duidelijk antwoord op zal krijgen…

They say don’t let them in
Close your eyes and clear your thoughts again
But when I’m all alone, they show up on their own
‘Cause inner demons fight their battles with fire
Inner demons don’t play by the rules
They say “Just push them down, just fight them harder
Why would you give up on it so soon?”

So angels, angels please just keep on fighting
Angels don’t give up on me today
‘Cause the demons they are there, they just keep biting
‘Cause inner demons just won’t go away
So angels please, hear my prayer
Life is pain, life’s not fair
So angels please, please stay here
Take the pain, take the fear

Inner demons – Julia Brennan

Mijn CPTSS uit zich dus in:
– Herbelevingen / nachtmerries
– Negatief zelfbeeld/zelfhaat (wat zich (tegenwoordig)soms uit in automutilatie)
– Moeite met relaties
– Emotieregulatieproblemen
– Angsten en paniekaanvallen
– Concentratieproblemen
Dissociatie (en soms komt er dan een ander deel in mij naar boven)
– Gaten in mijn geheugen

Ik ben nu al een lange tijd bezig met traumaverwerking maar omdat het zo complex is, is het heel lastig om alles te verwerken. Het ene trauma staat dan ergens weer in verband met een ander trauma. Ik heb door die trauma’s hele negatieve oordelen aan mijzelf gelabeld, die erg sterk zijn. En dat staat de verwerking in de weg, maar het staat mijzelf ook erg in de weg. Door die oordelen ben ik mijzelf zo ontzettend gaan haten. En doordat ik mezelf zo haat straf ik mijzelf op verschillende manieren. Tegenwoordig gaat dat gelukkig stukken beter, ik heb het redelijk goed onder controle dankzij de therapieën.

Struggel jij hier ook mee? Dan is mijn tip:
Wat je ook hebt mee gemaakt, blijf vriendelijk naar jezelf, geef jezelf niet de schuld, en zoals ik in mijn andere blogs ook genoemd heb: Geef jezelf de tijd om het te verwerken. Je bent goed zoals je bent! Blijf sterk, je kan het aan! Het ergste heb je al overleefd!

(C)PTSS – MeisjeachterhetMasker

Lees ook:

 • Want als ik …

  Zorgzaam. Alert. Fijngevoelig. Wijs. Dapper. Empathisch. Aardig. Creatief. Enkele woorden, kwaliteiten, eigenschappen, die mijn lieve groepsgenootjes van de dagbehandeling mij vandaag opplakten. Woorden die binnenkwamen, maar woorden die ook zo veel chaos in mijn hoofd teweegbrengen. Want... Hoe kan het…

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

10 reacties

 1. Hoi meisje (achterhetmasker)

  Mooi omschreven. Ik durf niet te zeggen dat ik met cptss kamp, durf ook nog niet te beweren dat mijn ervaringen trauma’s zijn.
  Maar de gesprekken in mijn therapie gaan de laatste tijd wel vaak over de dader die in mij zit. Of mijn eigen woede die ik juist buiten mijzelf projecteer.
  Soms weet ik niet wat echt gebeurd Is en wat niet. Ofwel, het Is voor mij nog niet zo duidelijk waar dit alles vandaan komt. Dat ‘het’ voor mij toch op zijn mindst zeer oveilig moet hebben gevoeld durf ik nu voorzichtig te zeggen.
  Ik heb ook n masker, maar kom er steeds meer achter dat dat wat ik tot nu toe dacht daadwerkelijk te zijn, ook omgeven Is met maskers maar binnen toe.

  Nouja. Ik zeg veel vanuit mijzelf omdat ik veel herken in je verhaal. Die schuld, haat, straf, schaamte zoals je het omschrijft… Opmerken is al t halve werk.

  Wat voor therapie doe je?
  Liefs,avermin

  1. Hoi Avermin,
   Ten eerste bedankt! Wat naar eigenlijk dat je er zoveel in herkent.

   Ik heb meerdere therapieën gedaan, maar trauma gerichte therapieën heb ik EMDR, schrijf therapie en nog wat dingen geprobeerd , exposure ben ik nog steeds een soort van bezig. Zit nu tussen 2 therapieën in. We zijn nog opzoek naar een passende en werkende therapie.

   Ik hoop dat de therapie die jij krijgt je gaat helpen!! Klinkt alsof je de goede kant op gaat, (h)erkennen en opmerken is zeker al de helft van het werk!!

   Liefs,
   MeisjeachterhetMasker

 2. Hoi, ja, ik denk dat ik een erg goeie therapie heb nu gelukkig. Het Is een behoorlijk klassieke psychotherapie. (geen medicatie en weinig diagnose) Dus echt met praten praten en hechting die ingewikkeld wordt steeds. Maar daardoor heel leerzaam. Ik kan steeds vaker emoties binnen mijzelf ervaren.
  Sterkte ook! Liefs!

 3. Wat mooi beschreven. Zelf ben ik ook intensief met traumatherapie bezig en heb al wat jaren achter de rug, hoewel toen t woord trauma nooit expliciet was genoemd.

  Sinds begin dit jaar wel en t is zwaar. Maar goed.

  De straffende kant in mij is ook heel sterk, maar er vindt verschuiving plaats. Wij aanhouders gaan winnen

  1. Dankjewel!!! Hopelijk gaat de traumatherapie je helpen!!
   Wat fijn dat er verschuiving plaats vindt met je straffende kant! We zijn al genoeg gestraft in het leven, we verdienen het niet om onszelf ook nog eens te gaan straffen.
   Wij gaan zeker winnen!
   Ik wil je heel veel succes wensen met je therapieën!

 4. Wat mooi omschreven,

  Ik herken mij er ook heel erg in..
  Dat straffende stuk, behoorlijk lastig soms. 😉

  En tegelijkertijd leer ik dat steeds een beetje meer los te laten, en te zorgen voor dat gekwetste stuk in mij.

  Ik geloof er in dat er een tijd zal zijn waarin we dit kunnen overwinnen.
  Heel veel sterkte <3

 5. Heb je blog vandaag gelezen.
  Inner demons van Julia Brennan vind ik zelf ook een aansprekend lied. Het gevecht tussen het goed en het kwaad in jezelf. Je sluit af met mooie woorden. Mijn psychologe zegt ook altijd je hebt het ergste overleefd. Dat betekent dat we sterk zijn.
  Ik hoop dat het naar omstandigheden goed met je gaat. Je bent waardevol. Sterkte gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.