De demonen van (c)ptss

De demonen van (C)PTSS

Wat is CPTSS? De afkorting staat voor:

C = Complexe
P = Post
T = Traumatische
S = Stress
S = Stoornis

Het is dus PTSS maar dan complex. Dat houdt in dat je vroegkinderlijk langdurig bent getraumatiseerd. Ik ben zelf op meerdere fronten getraumatiseerd in mijn leven (ben nu 21 jaar).
Ik vertel nu uit mijn eigen ervaring omdat bij iedereen het er anders uit kan zien.

Hier mijn verhaal:
Waarom kon ik nou nooit voor mezelf opkomen? Waarom was ik altijd het pispaaltje? Waarom kleineerden jullie mij zo? Niet alleen op school maar ook thuis waar het normaal gesproken veilig hoort te zijn, toch? Waarom moest ik geslagen en bedreigd worden door mijn bloedeigen ouders? Waarom kon hij zijn handen niet thuis houden? Mijn bloedeigen broer, waarom kon hij zijn handen niet van mij af houden?

Wanneer stoppen de herbelevingen? Waarom voel ik me schuldig terwijl ik feitelijk gezien niet schuldig ben? Waarom kan ik het niet loslaten? Waarom blijf ik mezelf zo intens haten? Waarom is het kleine kind in mij nog steeds zo bang? Waarom heb ik het straffen zelf doorgezet? Waarom blijft de boze ‘demon’ zo negatief doorpraten terwijl ik niet meer in die situatie zit? Hij wil ook dat ik mijzelf straf, maar dat wil ik niet meer! Ik vecht tegen de boze ‘demonen’.

Zoveel vragen waar ik nooit een duidelijk antwoord op zal krijgen…

They say don’t let them in
Close your eyes and clear your thoughts again
But when I’m all alone, they show up on their own
‘Cause inner demons fight their battles with fire
Inner demons don’t play by the rules
They say “Just push them down, just fight them harder
Why would you give up on it so soon?”

So angels, angels please just keep on fighting
Angels don’t give up on me today
‘Cause the demons they are there, they just keep biting
‘Cause inner demons just won’t go away
So angels please, hear my prayer
Life is pain, life’s not fair
So angels please, please stay here
Take the pain, take the fear

Inner demons – Julia Brennan

Mijn CPTSS uit zich dus in:
– Herbelevingen / nachtmerries
– Negatief zelfbeeld/zelfhaat (wat zich (tegenwoordig)soms uit in automutilatie)
– Moeite met relaties
– Emotieregulatieproblemen
– Angsten en paniekaanvallen
– Concentratieproblemen
– Dissociatie (en soms komt er dan een ander deel in mij naar boven)
– Gaten in mijn geheugen

Ik ben nu al een lange tijd bezig met traumaverwerking maar omdat het zo complex is, is het heel lastig om alles te verwerken. Het ene trauma staat dan ergens weer in verband met een ander trauma. Ik heb door die trauma’s hele negatieve oordelen aan mijzelf gelabeld, die erg sterk zijn. En dat staat de verwerking in de weg, maar het staat mijzelf ook erg in de weg. Door die oordelen ben ik mijzelf zo ontzettend gaan haten. En doordat ik mezelf zo haat straf ik mijzelf op verschillende manieren. Tegenwoordig gaat dat gelukkig stukken beter, ik heb het redelijk goed onder controle dankzij de therapieën.

Struggel jij hier ook mee? Dan is mijn tip:
Wat je ook hebt mee gemaakt, blijf vriendelijk naar jezelf, geef jezelf niet de schuld, en zoals ik in mijn andere blogs ook genoemd heb: Geef jezelf de tijd om het te verwerken. Je bent goed zoals je bent! Blijf sterk, je kan het aan! Het ergste heb je al overleefd!

(C)PTSS – MeisjeachterhetMasker