De beschermer en de straffer

Het was een drukke bedoening in de kamer van mijn psychologe. Wij zaten er natuurlijk, maar de ruimte was gevuld met nog drie andere stoelen. Mijn vraag was of we de stoel van de beschermer alsjeblieft een beetje opzij konden zetten. Het maakt me zo bang, dat afgesloten gevoel. Een scherm tussen mij en de buitenwereld, een scherm tussen mij en mezelf. Ik heb de verbinding zo nodig, de verbinding met anderen en de verbinding met mezelf. Anders wordt het koud, donker en alleen en dat wil ik niet meer. De angst is groot voor wanneer het afgesloten gevoel terug is, het veel te lang blijft. En ik wil voelen, geen leegte. Het is tegenstrijdig, want van de akelige gevoelens wil ik alleen maar weg.

Terug naar de kamer waar we zitten. Twee stoelen worden erbij gezet: één stoel voor de beschermer, één stoel voor kleine Essie. Waar ik de vorige keer tijdens de oefening met de stoelen gelijk al weerstand voelde, vind ik de benaming ‘kleine Essie’ nu oké. In zoverre dat er geen groot innerlijk conflict ontstaat.

Ik mag van mijn eigen stoel af en plaatsnemen op de stoel van de beschermer. Ik zit nu tegenover de stoelen van mijn psychologe en de kleine Essie en tegenover de stoel waar ik gewoonlijk zit. Nu is het de bedoeling dat ik op de stoel van de beschermer geheel de beschermer word, wat me goed afgaat, omdat het precies is wat ik nu ben. Ik merk dat er met mij als beschermer beter te praten valt dan met mij als straffende kant.

Wat volgt is een gesprek tussen mij als beschermer en mijn psychologe. Ik mag vertellen waarom ik er ben, of ik er al lang ben, wat mijn functie is en waarin ik belemmerend werk. Al gauw komt er links van mij een andere stoel waar de straffer op zit. De stoel van kleine Essie komt aan mijn andere zijde, deze staat nu tussen mijn psychologe en mij in, maar pal naast mij. Het is niet in woorden te vatten hoe duidelijk voelbaar is hoe hard ik als beschermer nodig ben en hoe hard ik moet werken. In een klap begrijp ik van mezelf en voel ik zo overduidelijk dat mijn bescherming hard nodig is en jeetje, wat is die er al lang.

Bescherming, waar ik vlak ervoor nog zo graag van je af wilde, nu wil ik je vastpakken en bedanken. Wat heb ik een begrip voor jou! Want wat maakt de straffer mij toch kapot. De straffer wordt naar ons toegezwaaid en ik voel het, dit willen we niet. Jij wilt beschermen. En ik draai de straffer weg. Ik mag je zelfs helemaal weg zetten. Weg straffer.

Toen ik vorige week naar mijn psychologe ging schrijven over het misbruik, werd halverwege de brief de straffende kant al erg actief. Die is er zo erg en zo hard als het hierover gaat. Het is te veel en toen is de bescherming gekomen. Mijn psychologe wil er graag achter gaan komen wat er allemaal in me speelt, welke gevoelens, en ontdekken wat ik nodig heb.

Het is geweldig, beschermer, dat je me beschermt, maar je staat me ook in de weg. Je zal aan de kant moeten gaan zodat mijn psychologe dichterbij mag komen. We weten dat je niet weg kunt en niet helemaal weg wilt en dat hoeft ook niet. Maar geef ons alsjeblieft de ruimte om met elkaar te zijn, met elkaar te praten, elkaar te horen en te zien. Beschermer, je mag (moet…) om te beginnen weg als ik in deze ruimte ben.

Straffer, zolang gezonde Essie nog niet groot genoeg is kan mijn psychologe jou aan. (Kleine) Essie, hier in deze ruimte en bij je psychologe ben je veilig. Je mag gaan vertrouwen, jezelf openen en jezelf laten zien. Er wordt voor jou gezorgd.

Wat is schematherapie? Lees het hier.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!