verdrietig kindje

‘Dat lastige kind’

In mijn werk hoor ik vaak ouders praten over hun ‘lastige kind’. Hun kind dat niet op school komt verschijnen, de hele dag jointjes rookt of mondiger is dan normaal. 

Vaak begint bij mij dan ergens iets te prikkelen, omdat ik dat ‘lastige kind’ vroeger ook was. Ik was het kind waar iedereen hoge verwachtingen van had. Spoiler alert: ik ben ze niet nagekomen. Of eigenlijk wel, maar daar later meer over. 
Zo ging het binnen minder dan twee jaar van: “Zo, die wordt arts of advocaat later” naar “Zouden ze jou niet eens laten testen op ODD?”

Oké, ik kan me niet concentreren en soms kan ik een kort lontje hebben. Ook ben ik wat impulsief aangelegd, dus ik doe wat ik me opkomt. Het zijn dingen waar ik me voor heb geschaamd vroeger, ik probeerde ze te verbloemen. Toen ze uiteindelijk toch benadeeld en dus benoemd werden, sloeg ik op hol. 

Ik deed precies waar ik zelf zin in had. In plaats van dat ik naar school ging, zocht ik vrienden op om drugs mee te gebruiken. Als ik dan toch besloot om naar school te gaan, misdroeg ik me. Bijna dagelijks zat ik bij de directeur, omdat ik bijvoorbeeld een andere leerling had geslagen. Ik werkte mezelf steeds dieper in de nesten, werd verliefd op verkeerde vriendjes en deed verkeerde dingen om aan geld te komen. Ik zakte nog sneller van niveau, als een blok beton dat naar de bodem van de zee zakt. Mijn eigenwaarde was verdwenen. 

Als je me vroeger had gekend, had je me misschien ontweken. Mijn baldadige gedrag heeft veel mensen afgeschrikt. Maar inmiddels weet ik dat wat er in mijn hoofd afspeelde, helemaal niet zo baldadig was. Ik was op zoek naar erkenning, omdat ik hetgeen wat van mij verwacht werd niet aankon. Als je het zo bekijkt is dat eigenlijk helemaal niet zo lastig. 

Dit probeer ik ook uit te leggen aan de ouders met de ‘lastige’ kinderen. Het komt goed, blijf kijken naar wat achter het gedrag zit en blijf in je kind geloven. Achter je kind staan is enorm van waarde. 

PS: Ik schaam me allang niet meer voor mijn karaktertrekken, het maakt me wie ik ben. En het is in ieder geval nooit saai.

Lees ook:

  • flower blossom bloom blue 70353

    Want ik wil vergeten. Ik wil vergeten dat ik niets waard was, sociaal gehandicapt, en scheldwoorden die ik niet wil herhalen. Ik wil de herhaling in mijn hoofd vergeten. Ik wil de walging die ik…

  • Bucketlist

    Verschillende betekenissen gekoppeld aan een woord. In eerste instantie denk je bij bucketlist aan dingen die je gedaan moet hebben voor je dood gaat. Daar kan een oneindig lange lijst uit ontstaan. Ik vind het…

  • Wintertijd

    Het is eind oktober en de klokken gaan vannacht achteruit. Ik staar door mijn raam naar al dat grijs. Vorig jaar was er meer kleur, zie ik in de flarden van dagboek die ik doorploeg…

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.