meisje in therapie

Dankbaar voor mijn psychotherapeut

“Alex, ik maak me zorgen om je mentale gezondheid.” De woorden dreunen nog na, al ben ik allang uit de praktijkruimte. Hij, mijn psychotherapeut, maakt zich zorgen om mij!

Ik weet dat het momenteel niet mijn beste tijd is. Vele angsten zorgen ervoor dat ik maar weinig durf, maar hoe kan hij zich zorgen maken om mij? Hij ziet en spreekt veel mensen als therapeut. Van al deze mensen ben ik er toch niet het ergste aan toe?

Later besef ik dat het geen ‘wedstrijd’ is met anderen. Zijn opmerking ging over hoe het ten opzichte van eerder met mij ging. Zelf dacht ik toen dat het allemaal wel meeviel. Ik ben altijd wat angstiger geweest dan gemiddeld, maar het ging toch prima. En bijna heel Nederland, is momenteel wat angstiger door corona. Ik wil niet graag naar buiten, maar dat wil toch eigenlijk niemand? Misschien die mensen over wie je in de krant leest, maar die halen dan ook de krant.

Ik durfde ook naar zijn praktijkruimte te komen, al was het mijn enige uitstap die week. Mijn gezinsleden hadden nog niet zo door dat het niet ging. Als ze de woorden al uitspraken, wilden ze iets te graag helpen. Dat helpen was in de vorm van mij – letterlijk – door mijn angst heen slepen. Niet geheel ideaal dus! Het werkte namelijk tegengesteld. Ik dacht immuun te zijn geworden voor die woorden. Meestal begonnen ze ook over de dingen waar ik zelf niet eens het meeste mee zat, de rest zagen ze namelijk niet. Totale onzin dus die woorden, geen begrip, alleen eigenbelang.

Zijn woorden: “Alex, ik maak me zorgen” bleven daarentegen doorwerken. Hij heeft me tot nu toe laten zien dat hij het beste met mij voor heeft. Nota bene heeft hij er nog voor geleerd ook. Mijn bril naar hem is nog niet gekleurd, of misschien gekleurd met dat hij het beste met me voorheeft. Ik stel me open voor hem, iets waar we hard aan hadden gewerkt.

Nu, een maand later, gaat het beter en heb ik rustig stapjes gezet. Als ik het er thuis over had, werd ik te veel onder druk gezet. Praten over mijn problemen doe ik dan ook alleen bij mijn therapeut. Zelf, met af en toe een bemoedigend woord, lukte het best. Ik doe het wel op mijn manier, waardoor mijn omgeving mij soms voor gek verklaart. Hij niet, hij is er altijd voor me met positieve en bemoedigende woorden. En dat maakt het verschil voor mij.

Een psychotherapeut is er niet alleen om je te confronteren met dingen die je liever niet wil zien. Of de persoon die net dat ene onderwerp eruit haalt waar je het nou net niet over wilde hebben. Hij is er ook om je te steunen, te zeggen dat je het goed doet. Daardoor maak ik soms grotere stappen. Al heb ik de confrontatie en het duwen op zere plekken ook zeker nodig. Alles op zijn tijd, de combinatie maakt het zo waardevol.

Stappen zet je als je er voor open staat en echt wil. Een paar bemoedigende woorden zijn soms al genoeg om de goede kant op te gaan. En als ik het dan toch niet aankan, weet ik dat ik volgende week weer een afspraak heb. Daar ben ik hem dankbaar voor, dat hij kan aanvoelen en geven wat ik nodig heb. Samen zorgen we ervoor dat ik hier sterker uitkom.