blij geslaagd meisje

Dankbaar voor mijn kracht

In deze blog gaat het over suïcidaliteit. Heb je zelf last van suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie.

Wie had dat gedacht; ik heb mijn MBO 4-diploma op zak sinds woensdag. Ik, die door veel mensen opgegeven was, met mij was niks te beginnen. Vier jaar ben ik niet naar school geweest en ik had een flinke schoolfobie. Ik had zelfs gezworen nooit meer een school binnen te stappen…

En nu heb ik mijn MBO 4-diploma toch gehaald en ga ik zelfs doorstuderen op het HBO. Kwestie van smaak te pakken? Wow, ik geloof zelf bijna niet dat ik nu echt mijn diploma op zak heb. Het is absoluut niet zonder slag of stoot gegaan. Aan het begin van dit schooljaar zat ik nog in een forse depressie en heb ik nog een poging gedaan om te stoppen met dit leven. Ik weet nog dat ik tegen mijn begeleidster zei: ik weet dat daar in de verte mijn diploma ligt, alleen het is zo donker om mij heen dat ik niet weet hoe ik daar moet komen. Ik wist echt niet hoe ik hier zou moeten komen en dat gaf zoveel angst en verdriet. En nu sta ik er en ik geloof het bijna niet.

Vorig jaar was een verschrikkelijk heftig jaar, mijn begeleider pleegde zelfmoord nadat ik iemand in mijn omgeving vertelde dat hij mij misbruikte. Zelf ben ik dat jaar ook meerdere serieuze zelfmoordpogingen rijker geworden op mijn lijstje.

Dit schrijf ik misschien heel luchtig, maar het was allesbehalve dat. Zo vaak kon ik wel schreeuwen dat ik wilde dat het over zou zijn. Het was zo donker in mijn hoofd, zo doods vanbinnen. Toen ben ik ook een tijdje opgenomen geweest en gestopt met school, omdat het allemaal te veel was. Maar ik had gelukkig voldoende punten gehaald om toch over te kunnen gaan.

Ik had nooit gedacht dat ik hier zou komen te staan, ik begin steeds meer te leven! Ondanks dat dit doodeng vind, is er toch een bepaalde kracht in mij die maakt dat ik toch doorga. En daar ben ik vandaag dankbaar voor.