Pas het begin.

Ik dacht dat ik geen gevoel had.

Zes jaar geleden bedacht ik mij dat ik geen gevoelens kende. Wanneer ik vitale dingen dacht te zeggen keken anderen mij vervreemd aan. Ik probeerde uitdrukking te geven aan de onmogelijkheid waarin we ons begeven wanneer we alleen zijn. Onze tanden poetsen. In huis rommelen. ‘een onmogelijke staat van zijn’. Waar blijft je zelf als er geen anderen zijn?
Het resulteerde in een korte monoloog van een vrouw die haar eigen gezicht opeet. ‘hoe verzin je zoiets’

Zes jaar later begeef ik mij in een maand, week, dag, uur waarin mijn gevoelens mij overspoelen. De therapie zou nu echt zijn werk doen. Dat wat er nooit was neemt mij nu over. Onbegrepen houd ik mijzelf in toom. Al mijn energie gebruik ik om mijn ogen aan te sturen. Ik durf niet te kijken hoe groot dat hoofd van mij moet zijn.

Nu pas voel ik mij hoe ik mij altijd moet hebben gevoeld.

Lees ook:

  • meisje dat wazig kijkt

    Al vanaf mijn elfde lijd ik aan dissociatie. Ik was mee op schoolkamp in groep 7, we lagen 's avonds met zijn allen op een grote slaapzaal, ik probeerde te slapen. Ineens leken alle stemmen van de pratende kinderen om…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

2 reacties

  1. Twee jaar geleden ontdekte ik dat ik gevoelens heb. Omdat een sensitieve vriendin me feilloos kon vertellen wat ik voelde. Nou ja; de emoties die ik zou moeten voelen maar wegduwde, en die zij dus bij mij voelde. Klinkt ingewikkeld, was het ook. Inmiddels weet ik dat ze er zijn. Herken ik soms de signalen waar ik me eerder niet bewust van was. Heel soms voel ik iets. Een klein beetje, heel even. Maar de jaren van ratio drukken hun stempel. Ratio bestuurt, stopt weg, leidt me af. Gevoed door de paniek die zich ongezien in m’n systeem gesetteld heeft. Een heel systeem dat ervoor zorgt dat ik mijn emoties niet voel.

    Je schrijft ‘waar blijf je als er geen anderen zijn’. Wow… Ik ervaar het als ‘wie ben ik als er geen anderen zijn’. En ik weet het niet.

    Voelen, iets dat zo gewoon lijkt maar dat niet altijd is! Mooi beschreven. Ik wens je toe dat je het gaat begrijpen zodat het je niet meer overspoelt. Heel veel liefs!

  2. Ja, met waar blijft je zelf bedoel ik ook waar blijf ik. T is heel lastig maar tegelijkertijd de sleutel. Ik zie t pas sinds kort in dat alleen zijn lastig is. Niet dat er iets met mij aan de hamd is. Maar dat ik alleen ben. Tnx. Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.