Meisjeopbed

Crisisafdeling

Ik had nooit gedacht dat ik dit nog een keer zou meemaken, maar het is toch echt gebeurd. Ik kon weer met mijn tas terug naar de gesloten crisisafdeling, waar ik al twee keer eerder had gezeten. De plek waar ik een goede vriendin ben verloren.

Ik wou met geen mogelijkheid terug naar de crisisafdeling, maar ik kon niet blijven in de behandelgroep waar ik nu zit, aangezien het een open afdeling is en ik daardoor teveel vrijheden had waar ik niet meer mee kon omgaan. De dienstdoende arts had besloten dat ik sowieso terug moest naar de crisisafdeling, ik kreeg alleen de keuze of of ik vrijwillig ging of niet. Uiteindelijk ben vrijwillig gegaan.

Ik was zo bang om terug naar de crisisafdeling te gaan. Het is een plek die mij heeft geholpen zodat ik weer thuis kon wonen, waar het veilig genoeg was, maar ook een plek waar ik heb gezien hoe anderen zelfmoordpogingen deden en hoe het bij een vriendin zelfs lukte. Deze plek brengt zoveel nare herinneringen met zich mee. Maar ik had geen andere keus dan er naartoe gaan.

Toen ik in de nacht aankwam, was ik helemaal alleen op de afdeling en dat is vier dagen zo gebleven, wat enorm fijn was om even tot rust te komen. Het was zeker ook fijn om de begeleiding weer terug te zien die mij hadden geholpen om stabiel te worden, die mij gezien hadden op de meest slechte momenten. Het gaf even een vertrouwd gevoel terug.

Ik heb veel gesprekken gevoerd met de lieve begeleiding. We hebben het gehad over mijn goede vriendin die overleden is aan suïcide en hoe ik samen met haar op de crisis zat toen het gebeurde. Ik had het ook echt even nodig om over haar te praten. Het was fijn om zo even mooie herinneringen aan haar te kunnen ophalen.

Bij mijn eerdere behandelopname had ik heel veel vrijheid, maar ik kon er op en duur echt niet meer mee omgaan omdat het zo slecht ging. Ik vertrouwde mezelf niet meer en de begeleiding vertrouwde mij ook niet meer. Het is heel apart om van een open afdeling naar een gesloten afdeling te gaan. Een afdeling met heel veel controles, geen therapieën, proberen tot rust te komen en deuren die op slot zitten.

Ik heb ongeveer twee weken op de crisisafdeling gezeten en die dagen waren loodzwaar. De gedachtes werden maar niet minder en ik werd er zelf gek van. Ik heb dagen gehad waarin ik kon lachen en leuke dingen kon doen met de begeleiding maar ook dagen waarin ik extra controles nodig had. Het heeft mij uiteindelijk tot rust gebracht. Ik moest even tot mezelf komen en mijzelf weer leren te vertrouwen.

Ik wou heel graag weer terug naar mijn behandelopname om verder te kunnen gaan met mijn behandeling. Uiteindelijk was er een gesprek gepland en ik had mij goed voorbereid en laten zien dat ik klaar was om weer terug te gaan vechten. Ik wil weer leven in plaats van overleven. Ik wil handvatten krijgen om met mijn autisme en depressie om te gaan. Toen is er besloten dat ik terug mocht komen met strenge voorwaarden en nu zit ik alweer bijna een week op de open afdeling. Ja het is zwaar, maar ik heb wel de kracht gevonden om beetje bij beetje weer te gaan vechten.

Een terugval hoort bij het herstel. Wees niet boos op jezelf als het even niet gaat en je een stapje terug moet zetten, want uiteindelijk kan je weer stappen vooruit maken en zul je zien dat je sterker bent dan je denkt. Geloof in jezelf (dat is voor mij ook nog een groot leerdoel hoor). Jij bent het waard en je mag er zijn. Geef niet op, zelfs niet als het lijkt alsof je moe bent gestreden en er niks meer is om voor te leven. Suïcide lost niks op, je verplaats de pijn naar anderen. Iedere dag is een strijd en ik voel en begrijp je, maar weet dat er uiteindelijk licht komt aan het einde van de tunnel.

Heb jij suïcidale gedachten of ken je iemand die je ze heeft en zoek je iemand om mee te praten? Neem contact op met 113.

Lees ook:

 • Autisme

  Toen ik voor het eerst bij de GGZ kwam voor een kennismakingsgesprek was ik zo ontzettend zenuwachtig. Ik wist echt niet wat mij overkwam. Ik was toendertijd doorgestuurd door de psycholoog van het revalidatiecentrum. Meteen…

 • Verdrietigmeisje

  In november 2017, op een hotelkamer in New York, drong het tot me door dat mijn depressie veel erger was dan ik besefte. In eerste instantie ging ik al met een leeg en somber gevoel…

 • Een verpleegkundige met adhd en een depressie

  Let op! In deze blog wordt er gesproken over zelfmoord. Heb je naar aanleiding hiervan behoefte aan een gesprek? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Naast mijn werk als verpleegkundige op een PAAZ afdeling,…

6 reacties

 1. Bo wat knap hoe je je weer herpakt na zo een terugval , houd eraan vast dat dit er allemaal bij hoort.
  En ik wens je veel succes met het behandel traject waarin je nu zit.
  Lieve groetjes van ons allen

 2. Bo je hebt weer een pakkende blog geschreven Echt netjes en duidelijk verwoord. En idd leren lopen doe je met vallen en opstaan en je moet eerst weer leren lopen voordat je kunt rennen. Dus knap om door al je emoties heen te gaan want dat is nodig om verder te kunnen gaan. Dikke knuffel van ons

 3. Lieve Bo…
  Wat ben je toch een kanjer meid..zoveel moed en kracht.. telkens weer opnieuw..het is een heftig traject waar je door heen moet en het gaat je lukken. Het hoeft niet van vandaag op morgen maar het gaat je lukken. Lieve schat er zijn heel veel mensen die ongelofelijk veel van je houden zoals je bent. Lief.. spontaan..zorgzaam..flapdrol…dochter..zus…kleindochter…vriendin..kenissen…
  We zijn er allemaal voor je..
  Heel veel succes in dit traject..

 4. Wat ben jij toch sterk zeg! het lijkt me alles behalve makkelijk om daar te zitten na alles wat er gebeurd is de vorige keer. Jij bent zo ongelofelijk sterk en staat continu weer op nadat je gevallen bent en dat is onwijs knap van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.