mensen aan het praten

Contacten maken en onderhouden

Het maken van contact is vrij simpel. Het start met het begroeten van iemand. Dit kan zowel verbaal als non-verbaal. Een simpele glimlach of een ‘hoi’, en er is contact. 

Contact maken is dus vrij simpel. Veel mensen kunnen dit ook wel. Maar na dat eerste contactmoment kan het al snel een stuk moeilijker worden. Na de eerste begroeting komt vaak de vraag “hoe gaat het met je?” Dat lijkt een simpele vraag en vrij veel mensen antwoorden met dat het goed gaat.

Maar voor veel mensen is deze vraag al niet makkelijk te beantwoorden. Wat als het niet goed gaat? Zeg je dit of hou je het voor je? Hoe reageer je terug op iemand die zegt dat het niet goed gaat? Het ligt eraan wie je voor je hebt. Is het een bekende, een vrij onbekende, je partner of een vriend? Niet aan iedereen geef je zomaar een eerlijk antwoord.

Het is voor mij geen simpele vraag als iemand vraagt hoe het gaat. Als ik eerlijk reageer weet de ander vaak niet hoe te reageren. Dit zorgt regelmatig voor een nare sfeer. 
Ik wil een eerlijk oprecht mens zijn. Maar zulke vragen zorgen ervoor dat ik me beter voor doe dan het geval is. Ik heb het voor een deel geaccepteerd. Ik begrijp dat het heel lastig is als iemand antwoord dat het niet goed gaat. Maar het is jammer dat er zo’n druk op ligt. En dit is dan pas de eerste vraag die in contact gesteld wordt. 

Zelf heb ik ook veel moeite met de vraag wat voor werk ik doe of wat ik in het dagelijks leven doe. Ik heb geen werk en doe op het moment buiten mijn therapeutische afspraken om niet heel veel. Vaak in beginnend contact komt die vraag. Ik heb, helaas, al vaak mee gemaakt dat wanneer ik eerlijk antwoord mensen stil blijven en er geen verder contact is. 

Ik deal ermee. Maar makkelijk is het niet. Juist omdat ik zo’n behoefte heb aan meer contacten. En met mij nog heel veel andere mensen. Ik hoor veel om me heen dat contacten maken erg lastig kan zijn, wanneer je niet geheel in het ‘normale gewenste’ leven staat.

Waarom? vraag ik me af. Ik ben ook maar een mens die er totaal niet voor gekozen heeft ‘anders’ te zijn. Ik vraag niet om een speciale behandeling. Juist niet. Behandel mij zoals je ieder ander behandelt!

Lees ook:

 • Ik ben een jaar ouder, een jaar dichter bij de 40. Een beetje een eenzame dag, we vieren het later en er is geen visite geweest. Op zich niet erg, ik heb toch een hekel aan verjaardagen. Maar die leeftijd.…

  stelletje op een bankje

5 reacties

 1. Het probleem met die vraag is dat veel mensen eigenlijk het echte antwoord niet willen horen. Ze willen horen dat het goed gaat, z’n gangetje, enz. en dan weer vrolijk verder. Ik schreef een paar weken geleden dat ik ‘pas’ wil zeggen op de vraag hoe het met me gaat;). Zo’n ingewikkelde vraag!
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Ik wil weer ‘mezelf’ zijn

 2. De vraag is ook hoeveel je moet willen vertellen aan mensen die je niet goed kent. Eerlijk en open zijn is een mooi streven, maar dat wil niet zeggen dat je altijd alles aan iedereen moet willen vertellen.

  Contact moet ook groeien. Meestal begint het luchtig, praat je een beetje over je hobby’s, enz. Pas als je weet of het klikt, en je de ander beetje kan vertrouwen, vertel meestal moeilijkere en persoonlijke dingen.

  Dus als iemand vraagt hoe het gaat of wat voor werk je hebt, kun je ook kijken in hoeverre je die persoon kent. Is het een goede vriendin? Dan wil ze waarschijnlijk echt weten hoe het gaat. Is het de nieuwe buurman die je nog maar een paar keer hebt gesproken? Misschien dat je het dan wat luchtiger kan houden.

  Je hoeft niet te liegen, maar je kunt wel creatief zijn. Bijv: vraagt iemand hoe het gaat? Begin dan niet meteen over grote, zware dingen, maar pik er iets kleins uit. Zoals: “ik ben moe, want ik heb veel afspraken gehad”. Of: “ik geniet van het zonnetje”.

  En als iemand vraagt wat je doet qua werk, kun je het wat minder specifiek en positiever omschrijven. “Ik heb even geen werk, omdat ik aan het uitzoeken ben wat ik wil”. Of je vertelt dat je ziek bent, zonder er verder op in te willen gaan.

  1. Ben ik helemaal met je eens .
   Want te open zijn met iemand die je nog niet kent , is ook niet altijd slim .
   En als je in gesprek raakt met iemand en je het gevoel krijgt er zit een klik , dan is het nog tijd genoeg om meer over jezelf te vertellen .
   En een vervolg afspraak te maken stapje voor stapje , dan kan daar misschien een mooie vriendschap uit voort bloeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.