Brief aan mijn zelfbeschadiging

Verschrikkelijk stomme, ontzettend geliefde en zeer betrouwbare vriendin,

Ik had nooit met je in zee moeten gaan. Je kwam in mijn leven toen ik 13 jaar was. Een tijd waarin ik me afgewezen, buitengesloten en eenzaam voelde. Een periode waarin de somberheid heftiger werd. Hoewel de suïcidale gedachtes er een aantal jaar eerder ook al waren, werden ze sterker in deze periode. De tijd waarin ik besloot dat niemand last hoefde te hebben van mij en dat niemand hoefde te weten hoe het echt met me ging. Toen vond ik uit dat mezelf pijn doen mij hielp om de scherpe kantjes van de onzekerheid, onmacht, eenzaamheid, zelfhaat en somberheid af te halen.

Je bent al die jaren bij me gebleven en hebt me geholpen door alle dalen heen. Je hielp me om de emotionele pijn even niet te voelen. Ik maakte steeds vaker gebruik van je hulp. In het begin schakelde ik je ‘maar’ zo’n één keer per week (is al veel te veel) in als ik thuis was. Langzaamaan breidde dat uit tot twee keer per dag op allerlei plaatsen (op de middelbare school en later op de universiteit, bij vriendinnen, voor of na een sessie bij de psycholoog). Ik had je niet meer onder controle. Je was niet alleen maar behulpzaam meer. Je maakte me langzaamaan kapot. 

Lichamelijk heb je me kapot gemaakt en ben je nog steeds schadelijk. Ik ga niet eens tellen hoeveel (ontzettend lelijke) lijntjes er op de plekken zitten waar ik heb gesneden of gekrast. Ik schaam me er enorm voor en dat betekent weer een kopzorg erbij. Je zou me juist helpen om geen last te hebben van al die kopzorgen, weet je nog. Bovendien loop ik iedere keer weer het risico op infectie of een te diepe wond. Je bent een gevaar voor m’n gezondheid. Daarnaast heb je m’n hersenen verknald. Er zijn verbindingen gelegd die ervoor zorgen dat ik, zodra ik emotionele pijn voel, een snelle oplossing wil en niet kan wachten totdat de pijn vanzelf weer weggaat. Oftewel, op drie manieren verknal je m’n lichaam.

Echter, je berokkent me ook op andere manieren schade toe. Als eerste heb je ervoor gezorgd dat de zelfhaat steeds erger werd. Het mesje werd de manier om om te gaan met straffende gedachtes richting mezelf. Als tweede heb je ervoor gezorgd dat ik niet om kan gaan met emoties. Het mesje werd de manier om met alle gevoelens om te gaan. Juist in de pubertijd, waarin ik op een adaptieve manier met emoties om had moeten leren gaan, kwam jij ertussen. Als derde heb je ervoor gezorgd dat ik op m’n hoede was, omdat ik niet wilde dat anderen het ontdekten. Daarmee zorgde je er ook voor dat niemand het signaal op kon pikken dat het fout ging. Als vierde zorgde je ervoor dat de psychotherapie niet hielp. Alles wat los werd gemaakt, sneed ik daarna weer weg. Of ik sneed mezelf voorafgaand aan de sessie, zodat ik moed had om het weer aan te gaan of dat ik ‘blanco’ en niet voelend de sessie in ging. Daardoor hadden de sessies weinig effect.

Meer nadelen ga ik niet geven. Die aandacht verdien jij, zelfbeschadiging, niet. Ik ben boos op je. Je hebt al veel te veel aandacht gehad. Uren van m’n leven heb je al opgeslokt door m’n denken, handelen en voelen te beheersen. Nu is het genoeg. Je mag opsodemieteren. Ja, je hoort het goed: Ik heb je niet meer nodig!

Helaas. Helaas. Nu heb jij mij in je macht in plaats van andersom. Het lukt me vooralsnog niet om van je af te komen. Op verschillende manieren heb ik het geprobeerd. Je bent sterker dan ik ben. Het is zo’n gevecht om tegen je op te boksen. Dus ik wil je iets vragen: Wil jij de wapens neerleggen en je macht uit handen geven? Wil je mij de kans gunnen om aan mezelf te werken zonder tegengehouden te worden door jou?

Bij voorbaat dank.

Tot nooit meer ziens!

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!