pexels photo

Borderline-brombeer

Ik droom woedende dromen waarin ik allesvernietigend kwaad ben. Ik ben destructief, ik schreeuw, ik doe pijn en dat alles zonder schaamte. Ik ben zo kwaad dat mijn schuldgevoel erdoor lijkt te wijken. Ik maak zoveel ruzie dat het contact met me voor altijd wordt verbroken.

In mijn ‘wakkere’ leven ben ik maar zelden kwaad of buiten zinnen. Ik schreeuw niet, ik sla niet. Dat woedende borderline-gedeelte komt slechts naar boven als ik slaap. Dan ontplof ik en gooi ik alles eruit. Nacht na nacht.
Dromen is kennelijk mijn manier van verwerken. In tijden van stress heb ik vaak de ene chaotische droom na de andere en meestal onthoud ik ze allemaal, soms wel vijf per nacht. Ik word dan altijd verward wakker en heb het gevoel alsof ik van heel diep naar boven moet zwemmen voordat ik mijn ogen kan openen en aan de dag kan beginnen. Ik voel me dan vaag onbehaaglijk en moet eerst uitzoeken wat nou in mijn droom gebeurd is en wat in het echt. Ik kan bizar realistisch dromen namelijk, hoe onrealistisch de verhaallijnen soms ook zijn.

Overdag voel ik de borderline-brombeer ook nog wel pruttelen in mijn borst. Hij is bang voor elke vorm van kritiek, afwijzing of verlating. Hij is alert en begint bij het minste of geringste te piepen. Dan infiltreert hij in mijn hersenen, tot ik me gedraag als een klein, jammerend meisje.
Ik moet er weer even aan wennen, na zoveel weken heldere gedachten.

Soms denk ik, hoop ik, dat hij zich eindelijk gedeisd zal houden, maar hij komt altijd weer terug, met zijn vrienden Angst en Somberheid. Hij laat me de toekomst somber inzien en hij knabbelt wat aan mijn levenslust. Hij jaagt donkere gevoelens mijn borst in. Maar ik weet inmiddels dat hij komt en gaat en dat ik me zo min mogelijk van hem moet aantrekken. Hij staat niet in de weg van geluk of een leuke dag, ook al wil hij dat ik dat wel geloof. En ik denk ook dat hij zich wel weer zal terugtrekken in zijn hol als ik weer even klaar ben met verwerken. Als de pijn in mij, waarmee de beer zijn honger stilt, verdwenen is. Zodat hij me weer even met rust laat.