You just keep on pushing my love…

Boos op borderline

“You just keep on pushing my love over the bordeline!”

“Hallo, Ik ben Temperamentje, hoor! Ik heb een eigen huis. En een kat. En wat lichamelijke beperkingen die je niet goed ziet, gelukkig.

En daarna grap ik me door het mentale stuk heen. In godsnaam, laten ze niet merken dat mijn hoofd OOK al stuk is. Vooral niet als iemand uit zichzelf begint over een meisje met Borderline dat héle gekke dingen doet. Er is altijd wel een meisje met Borderline dat héle gekke dingen doet volgens mijn gesprekspartner.

Die ik nooit doe.

Ik heb mezelf nooit beschadigd, ik heb mensen nooit gestalkt, ik eet geen wastafels op. (Ja, van het laatste voorbeeld was ik onder de indruk, ja. Ik heb vijf minuten voor mijn eigen wastafel gestaan en me afgevraagd hoe ze het voor elkaar heeft gekregen.)

Ik heb wél een vurig gevoelsleven. Ik ben heftig. Ik voel alles heel intens. En vaker dan ik zou willen zit mijn gevoel ernaast. En dat is lastig, want dan ontplof ik dus zonder reden. Dus dan denkt mijn gevoel dat er iets heel anders is dan dat er werkelijk speelt. Uit zichzelf, zonder enige externe aanleiding. Ik word steeds beter in het opvangen van mijn hoofd. Gewoon laten uitzeuren, dat hoofd dat weer opera’s bedenkt. Mijn eeuwige dank gaat uit naar mijn beste vriendin die deze uitbarstingen streng doch rechtvaardig en met veel liefde opvangt.

Maar ik wil het aan meer mensen vertellen.

Tot nu toe weet alleen mijn beste vriendin ervan. Ik weet alleen niet hoe, omdat er een Borderline-stigma bestaat van hier tot Tokio. En omdat ik kenmerken van Borderline heb, en niet fullinyourface Borderline, is het een wat subtieler verhaal. Een moeilijker subtieler verhaal, omdat ik “ruzie” met mezelf heb. Ik kan het woord niet uitspreken of ik word boos op de stoornis.

Ik heb zelfs geprobeerd om de kenmerken van Borderline uit mijn diagnose te halen. Mijn fantastische therapeut zei: “Ja, zeg, jij bent brutaal. Als je geen kenmerken van Borderline hebt kom je niet eens bij mij terecht. Wil je een andere therapeut?” Nee zeg, ik ben heel blij met mijn therapeut. Maar een algemene angststoornis vond ik genoeg, en angst is makkelijker uit te leggen. Er valt ook veel beter mee te leven. Ik wil het echt niet.

Ik vervloek het.

Ik oefen verder. Ik heb enorme stemmingswisselingen. Vaak uit het niets. Soms is er wél een aanleiding en dan ben ik blij.

Ik kan ineens het idee hebben dat ik moet concurreren met leeftijdsgenoten. Ik moet en zal een relatie hebben, ik moet en zal een baan hebben. Ik moet en zal mijn mogelijkheden optimaal benutten. Alles is dan een wedstrijd. en ik moet winnenwinnenwinnen. En als ik blij ben, ben ik heel blij. En als ik liefde voel, ben ik loyaal zo lang als ik leef. Ik wil diegene heel veel vasthouden en knuffelen.

Ik ben ook niet op mijn mondje gevallen.

Mijn mening is er. Altijd. Luid en duidelijk. En ik kom heel goed voor mezelf én voor anderen op. Ik hou niet op tot iets geregeld is. Dat is heel handig in de zorg. Heel aardig blijven, maar aanhouden tot ik tevreden ben. Leve Borderline.

Maar hoe leg ik uit dat ik soms uitbarst van woede, uit het niets? Of dat ik na een hele leuke dag ineens alleen maar ‘zwart’ zie? Dat ik dan mezelf de hele tijd moet vertellen dat er geen aanleiding is voor de schakel die mijn hoofd maakt, omdat de dag fantastisch was? Dat ik niet alleen ben, maar dat mijn hoofd dat alleen maar denkt?

Ik wéét ook zo goed dat het mijn hoofd is.

Niet wat er werkelijk gebeurt. Ik vervloek mijn analytisch vermogen. Waarom val ik steeds in hetzelfde gat, terwijl ik wéét dat mijn hoofd ernaast zit?  Maar vooral: dat ik hoop dat door dit te vertellen mensen me nog steeds een grappige, lieve, snelle en intelligente vrouw vinden. Ik ben zo bang. Zo verschrikkelijk bang.

En nu moet ik dus ook de categorie ‘Borderline’ toevoegen aan het bericht. Met forse tegenzin dan maar.

Lees ook:

 • factory old old factory lapsed 162630

  Het gaat de laatste tijd niet goed. Ik probeer mijn borderlinegedrag -bij mij is dat enorm manipulerend, egocentrisch, vooral groepsgedrag- te bedwingen. Te kanaliseren. Ik ben zo bang dat ik niet gezien word in een groep dat ik mezelf maar…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

5 reacties

 1. Grappig, ik herken veel van je verhaal, alleen zit ik soms met het tegengestelde. Ik heb geen dsm labels gekregen. Ja, ooit is er ergens geschreven ‘trekken van borderline en dysithime stoornis of angst.’ dat was iemand die dat na een paar korte gesprekjes aan de dokter doorgaf. Maar t is mij nooit VERTELD. Is ookal weer 8 jaar geleden. Om bij mijn reden van reageren te komen; ik herken je gevoelens, het slingeren en zwartwit gedoe. Pijn, angst. Ik heb een psychotherapeut, 2x in de week, hij is niet zo van het labellen. Maar waar jij t stigma niet wilt plaatsen snak ik soms juist naar een duidelijk label. Die ingewikkeldheid eromheen lijkt t zelfde. Want ik hoef het eigenlijk alleen maar ns hardop uit te spreken, dat ik toch graag wil weten in welke hokjes ik pas.
  Ookal weet ik dat als ik mijn hokje wel zou hebben, dat ik het net zo moeilijk vinden zou.
  Ofwel. One way or another, ingewikkeld is t?!

 2. “Beetje borderline is wel gezellig en helemaal niet alleen maar negatief voor creativiteit” zegt mijn psych. Dusseh daar doen we het dan maar mee. Maar het kan ook bizar irritant zijn, ik weet het.

 3. Ik wilde nooit aan een persoonlijksheidslabel en ik kreeg trekken toegeschreven uit vijf. Zeer verschillende.En eentje wekte enorme weerstand op, ik heb dat label op dsmmeisjes nog niet durven toevoegen. Dus ik ben trots op je.

  Al die labels doet me denken dat ik steeds een andere versie laat zien of dat het toch schizofrenie is (ik hoop het niet, dan heb ik cluster A er ook nog bij, en cluster B en cluster C tegelijk is al een oorlog in me :P)

  Nu voel ik me een vrolijke regenboog, met een paar duidelijke problemen. Ingewikkeld is het. Een worsteling. Een hel soms. Ik kan er ook heel erg van genieten, als ik lekker van een afstand mezelf weer verstrikt zie raken in één van mijn patronen voel ik naar mij hetzelfde als naar anderen. ‘ach kijk haar toch”. Mild. Ja ik weet het, het is vies, maar je kunt dus echt mild zijn naar jezelf.

  Van mij hoef je geen kaarsje, mindfulness of aan de yoga, maar borderline is niet meer dan een ander woord voor een fiks temperamentje. Omarmen dus, zeg ik je! Of niet, doe wat in je zit of waar je zin in hebt.

  Ploeink. Boem. Enzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.