Body positivity

Body positivity

Wat delen wij?…

Op mijn Instagram-account voeg ik een foto toe, zoals zo vaak. Maar dit keer deel ik een foto, waardoor ik mij kwetsbaar voel. In het kader van body positivity deel ik een foto van mijn buik. Ik denk dat vele vrouwen onzeker zijn over hun uiterlijk en met name over hun buik. Meestal is dit niet eens reëel, maar zit het in ons hoofd en ligt het aan het ideaalbeeld waarmee wij via de sociale media geconfronteerd worden. Mag jij je mooie, unieke zelf zijn met de mooie en minder mooie kanten?

Mag jij er van jezelf zijn?

Ik ben gepest. Gepest, omdat ik ‘dik’ was. Het pesten zorgde ervoor dat ik geen eigenwaarde meer had. Ik mocht er niet meer zijn van mezelf. Ik haatte mijn lichaam en dit werd verergerd door het meemaken van seksueel misbruik. Door het meemaken van het pesten en het misbruik ontwikkelde ik PTSS en het lukte mij niet om mijzelf te uiten. Het verdriet uitte zich in zelfbeschadiging en uithongeren/ overeten. Door mijzelf te beschadigen, voelde ik een vorm van verlichting en kon ik weer even ademhalen. Het gaf mij weer even de kracht om nare herinneringen en gedachten naar de achtergrond te drukken en zo normaal te kunnen functioneren.

Tijdens mijn mentale strijd doorstond mijn lichaam alle pogingen die ik deed om het te vernietigen. Ik werk druk aan mijn herstel door middel van het volgen van therapie en ook mijn lichaam heelt. Helaas beide niet zonder blijvende, zichtbare sporen. Als ik mij besef wat mijn lichaam heeft doorstaan, maakt het mij niet alleen verdrietig maar ook trots. Ik ben sterker geweest dan alles wat mij naar beneden heeft proberen te halen! Mijn littekens en de stretch marks laten niet alleen zien dat mijn lichaam heeft geleden, maar ook heeft kunnen helen en de pijn heeft verdragen. Mijn lichaam hoort bij mij.

Nu, mét littekens én een paar kilo te veel, ben ik tevreden. Want het is mijn lichaam en het heeft voor mij geleden en gestreden! Ik probeer van mijn lichaam te houden. Hopelijk probeer jij ook van jouw lichaam te houden, want het is het ‘huisje’ waarin je leeft. Omring jezelf met mensen die van jouw binnen- en buitenkant houden en jou ook van jezelf laten houden. Dit verdient jouw lichaam, dit verdien jij! Heb je ook een pestverleden, of te maken met PTSS? Even een reminder voor jou… Jij mag er zijn, mooie warrior!