“Ben je van de fiets gevallen?”

Triggerwarning – Deze blog gaat over automutilatie.

Ik zit aan het bed waar een bekende ligt opgebaard. Ik probeer haar nog eenmaal aandachtig in me op te nemen. Ik strijk met mijn vingers zachtjes door haar haar, over haar gezicht, haar handen. De tranen rollen over mijn wangen.
Dwars daar doorheen vraagt er iemand: “Zeg, wat heb jij eigenlijk met je hand gedaan?”
Ik word ruw opgeschrikt. Mompel dat ik gevallen ben. Maar de persoon in kwestie neemt geen genoegen met dit antwoord. “Hoe kun je nou op die kant van je hand vallen? Was je op de fiets? Zag je de stoeprand te laat?” Ik lieg een verhaal bij elkaar, tot ze tevreden is en ik mijn licht gewonde hand weer kan gebruiken om mijn oma voor het laatst in mijn leven aan te raken.

Het liefst had ik het gewoon gezegd. Dat ik mezelf heb verwond, omdat mijn lichaam zo totaal angstig en in paniek was dat ik niet meer met de druk kon omgaan. Hoe ik door de donkere avond liep met haastige passen. Huilend, vloekend en uiteindelijk mijn hand bekrassend. Zuchtend van verlichting, omdat ik eindelijk afleiding had van de innerlijke pijn.

Hoe gooi je dit op tafel? Ik snap heus dat men zou schrikken, het niet zou begrijpen.
Maar ik ben zo bang dat ze het krassen zelf als het grote probleem zouden zien. Terwijl het slechts de oppervlakkige, zichtbare wondjes zijn van iets wat vele malen dieper en pijnlijker is. Ik ben niet gek. Ik weet heel goed dat het niet verstandig is. Ik heb professionele hulp. De psychiater is positief en trots op me. Het grootste gedeelte van de tijd ben ik als een dolle aan het werk om alle emoties en gevoelens in mij in de juiste banen te leiden. Zodat ik niet ontplof.
Niemand die dat ziet. Niemand die daarvan opschrikt.
Maar heel soms slaan de stoppen door en worden de innerlijke wonden zichtbaar op mijn huid. En dan komen de vragen en de opmerkingen. “Ben je van je fiets gevallen? Jij hebt echt zijwieltjes nodig.”
“Heb je je geschaafd? Of is het gewoon automutilatie, ha ha ha!”
Ik lach mee. Automutilatie, het is inderdaad om te gieren, wie doet dat nou?

Ja, ik dus.
Het is niet structureel. Het worden geen littekens voor het leven, zoals het bij sommige anderen wel het geval is. Maar mens, ik ben zo bang dat je schrikt. Dat je me niet meer voor vol aan zult zien. Maar als iemand die zwak is.
Ik ben niet zwak. Echt niet.

Ik ben een sterk mens en ik doe mijn uiterste best. Heel soms heb ik krassen op mijn huid.
Aai ze desnoods eventjes, maar zie het niet teveel als iets wat volledig fout is. Het zijn ook tekens van een innerlijke strijd en zoektocht op weg naar een veiliger en gezonder leven.

Lees ook:

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer