meisje kijkt in spiegel

Behoefte aan aandacht

Door het schema Emotioneel tekort heb ik een onverzadigbare behoefte aan aandacht als gevolg van emotionele verwaarlozing. Omdat die behoefte onverzadigbaar is, is het nooit goed genoeg. Altijd verlang ik naar meer. Gaat het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

Al snel had ik door dat ik meer aandacht krijg als ik de dingen op een bepaalde manier breng. Als ik zeg dat ik me rot voel, reageert men anders dan wanneer ik een scheldwoord gebruik om te beschrijven hoe ik me voel. Toen ik de telefoniste van de huisarts vertelde dat het niet zo goed ging en ik daarbij mijn destructieve coping verzweeg, reageerde ze anders dan toen ik het beestje bij z’n naam noemde. 

Je kunt de dingen op twee manieren brengen. Gechargeerd zijn dit de twee manieren:
Optie 1 is om dicht bij jezelf te blijven en zonder opsmuk te praten of te doen.
Optie 2 is om dingen zo te doen of te zeggen dat je serieuzer genomen wordt. Voorbeelden van optie 2 zijn het benadrukken van iets dat minder belangrijk is, onnodige details gebruiken, grenzen opzoeken of over grenzen gaan. Optie 2 werkt zo goed, dat ik regelmatig overweeg om het bewust te gebruiken. Dan bedenk ik wat voor dingen ik kan doen of hoe ik dingen kan zeggen, zodat ik me meer gezien voel.

Een voorbeeld (een light-versie): Ik heb een rotweek gehad. Ik heb me intens verdrietig en ontzettend bang gevoeld. Ik voelde me alleen hierin. Als ik weer bij therapie ben, kan ik op twee manieren vertellen dat ik een rotweek heb gehad. De eerste optie is om te zeggen: “Ik heb me verdrietig en bang gevoeld.” Hiermee blijf ik bij mezelf en vertel ik zonder opsmuk hoe het is geweest. Als ik dit doe, zal ik weinig respons krijgen. Ik voel me dan niet gezien, omdat ik niet het gevoel heb dat anderen doorhebben hoe zwaar het is geweest. De tweede optie is om te zeggen: “Ik heb mezelf x keer beschadigd.” Hiermee benadruk ik de destructieve coping en vertel ik niet hoe ik me voelde. Als ik het op zo’n manier vertel, zal ik veel reacties krijgen en lijken therapeuten en groepsgenoten beter te begrijpen dat het zwaar is.

Dus, vanuit het schema Emotioneel tekort neig ik naar optie 2, omdat ik dan meer aandacht krijg, me meer gezien voel en me minder alleen voel. Gelukkig heb ik dan de ouderstemmen om me te beschermen. (Neem deze laatste zin niet al te serieus.) Als ik dit overweeg, zeggen de ouderstemmen: “Je mag geen dingen doen om meer aandacht te krijgen. Dan ben je slecht. Dan vinden anderen je slecht. Dan doe je het fout. Je zegt straks gewoon dat je je heel verdrietig en heel bang hebt gevoeld. Of nee, laat dat woord ‘heel’ maar weg; dan stel je je aan. Het viel allemaal wel mee. Anderen hebben het veel zwaarder.”

Hoewel ik vaak voor een optie 1 ga, komt een optie 2 ook voor. Dit kan bewust en onbewust gebeuren. Het is nou eenmaal zo dat ik meer aandacht krijg bij een optie 2. Deze manipulatieve gedachtes heb ik regelmatig. Steeds bedenk ik hoe ik meer aandacht kan krijgen; wat ik kan zeggen en wat ik kan doen om de aandacht te krijgen waar ik naar verlang.

Manipulatie an sich is niet negatief. De lading die er rondom het woord ‘manipulatief’ hangt, komt door de maatschappij. In feite is het een neutraal woord dat een synoniem is van het woord ‘beïnvloeden’. De tweede optie hoeft niet altijd ongezond te zijn namelijk. Voorwaarden voor het gezond inzetten van optie 2 zijn: 1. Het komt met mate voor; 2. Het gaat niet over grenzen; en 3. Optie 2 wordt niet gebruikt als vervanging van optie 1. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, geloof ik dat er een balans is. Overigens heb ik de balans nog niet gevonden tussen op een ik-blijf-dicht-bij-mezelf-manier gezien te worden (optie 1) en op een manipulatieve manier gezien te worden (optie 2).

Overigens zijn de genoemde voorbeelden een generalisatie van de werkelijkheid. Het is mijn doel niet om iemand hierop aan te spreken of iets dergelijks. De ene persoon heeft een grotere neiging in deze valkuil te stappen dan de andere. Ik neem het niemand kwalijk; zelf heb ik deze valkuil bij anderen ook.

Herkennen jullie deze manipulatieve gedachtes of daden?

Lees ook:

 • meisje liggend op bed

  AU. Ineens is het er. Het neemt me volledig in beslag. Het zorgt dat ik niet goed na kan denken. Het doet zo’n ontzettende pijn. Zo’n pijn dat ik niets liever wil dan weg ervan. Het voelt ondragelijk. Het overvalt…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

3 reacties

 1. Helaas is het een heel klein beetje herkenbaar. Dat is niet omdat ik het wil, maar omdat ik anders inderdaad niet serieus word genomen. Als ik de huisarts bel, mag ik niet komen (afhankelijk van wie de telefoon opneemt). Zelfs als ik het beestje bij zijn niet zo leuke naampje noem, vindt één van de assistenten het niet nodig. En tja, dan ga ik dus overwegen om gekke dingen te doen. Tot nu toe niet gedaan en me ‘gewoon’ laten afpoeieren, maar in mijn beleving vraag je er dan om.
  En eerlijk? Dat vind ik een kwalijk stukje in de zorg. Als iemand iets zégt, moet je diegene serieus nemen. Punt. En als je meer wilt weten, moet je doorvragen.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Waarom ik niet op tv kom

  1. Pfoe, heel herkenbaar. En mooi onder woorden gebracht. Maar ja. En dan? Therapie heeft me nog steeds niet minder snel laten reageren. Want dat doe ik. Niet nadenken, direct reageren/dingen zeggen. Of juist over-denken, en alsnog veel te heftig reageren/dingen zeggen. Ik hoor vaak dat ik nogal eens overdreven doe, soms zelfs dat ik een leugenaar ben. Ik probeer dan uit te leggen dat ik niet lieg of overdrijf, maar me echt zo voel. Dan reageer ik weer te emotioneel. Mijn beste optie nu, om niet te emotioneel, overdreven, leugenachtig over te komen? Ik zeg niks meer. Het gaat goed, best, prima, ik red me wel! Als dan niemand wil luisteren, hoeft het ook niet. Maar of dát de beste optie is?

 2. Knap geschreven!

  Ik ken iemand die me dit probleem ook lijkt te hebben. En het kan best vermoeiend zijn maar anderzijds heb ik veel meer medelijden omdat, het zo erg is.

  En dan zeg ik haar dat ze goed is zoals ze is. Ze is prima, helemaal in orde en ze heeft het niet nodig om een masker op te zetten, ook niet van een clown.

  Vroeger ging ik hierin mee. Ik had ook maskers. Voor elke situatie had ik een soort masker. Steeds kon ik de aandacht hebben en interessant zijn. Maar intussen zie ik in dat het een illusie is. Het is niet echt. Wanneer je dan vrienden maakt, zijn het geen echte vrienden maar vrienden die op je masker reageren. En als je morgen eens geen masker op hebt, zouden ze je dan nog leuk vinden? En is het waardevol vrienden te hebben die je bij de minste regenbuig laten staan? Intussen worden we alweer gekwetst in onze echte emoties.

  Ik ben de maskers zat en heb ze allemaal overboord gegooid. Ik vertikt het ooit nog anders te zijn dan wie ik werkelijk ben. En ik ben niet altijd leuk en soms ben ik niet zo interessant. De wereld hoeft ook niet meer om mij te draaien. Dat is zo vermoeiend en zwaar. Je maakt je dan druk om de kleinste dingen, dingen die tegenover echte problemen niets voorstellen. Intussen heb je geen energie meer over voor de belangrijkste dingen en faal je daar.

  Ik heb mijn maskers weggegooid omdat ik God heb leren kennen. Sedertdien hoef het allemaal niet meer om mezelf te gaan. Er is iemand groter, universele en Waarachtige dan onszelf. Iemand die zegt: IK ben! En Hij is er altijd, gelijk waar en overal. Ineens, zijn andere dingen onbeduidend en onbelangrijk. Ik heb Hem ontmoet, die het leven zelfs is en ons kan doen overstromen van liefde, vrede, rust en zegeningen. Hij is het die je binnenste kan vullen. Hij maakt je vol en compleet!

  En jij, bent zoals je echt bent, goed genoeg. Je moet niet zijn wat anderen willen zien en hun aandacht naar je kan leiden. Lekker jezelf zijn en vrede hebben met wie je echt bent is zo waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.