pexels photo 450271

Bedriegerssyndroom

Ik ben een bedrieger. Of beter gezegd, ik lieg mezelf voor dat ik een bedrieger ben. Ik heb last van het impostor syndrome. Hoewel ik weet dat het alleen in mijn hoofd zit, kan ik na zes jaren werkzaam leven nog steeds niet geloven dat ik het salaris dat elke maand mijn rekening op wordt gestort, daadwerkelijk verdiend heb.

Ik ga elke dag naar mijn kantoor. Ik knutsel wat af, doe wat dingen wel, andere dingen niet, verzin wat oplossingen, mis een hoop structuur, draag bij aan een chaos of draag daartegenin. Mijn onderbuik vertelt me dat wat ik krijg niet in verhouding staat tot wat ik doe. Dat ik veel wat ik vind te moeten kunnen gewoon niet kan. Dat veel wat ik zeg te zullen doen boven mijn hoofd groeit. En dat dat beetje getik, geknoei en geinternet gewoon vergevorderd hobbyisme is.

Ik stress me kapot om de juiste indruk voor te spiegelen, te doen alsof ik waard ben wat ik krijg. Ik stress me kapot om de taken te doen die voor anderen zo vanzelfsprekend lijken, vertellen hoe mijn dag is, een telefoon opnemen, met mensen praten. Ik stress om vergaderingen en om gezelschap.

Negen van de tien keer ga ik met klamme handen naar werk. Zeven van de tien keer met een onbestemd gevoel naar huis. Alsof ik mezelf zowel boven mijn capaciteit moet liegen als onder mijn capaciteit blijf leveren. Ik kan de dingen die bij werkzaam leven horen soms niet, soms nauwelijks en soms net aan.

Het heeft me al die zes jaar gekost om te beseffen dat de dingen die ik wel kan, met twee vingers in mijn neus,  voor anderen helemaal geen vanzelfsprekendheid zijn. Mijn getik, geknoei en geinternet is precies waar ik voor word betaald. En het blijkt, vreemd genoeg, na al die jaren, nog elke cent waard.

Lees ook:

  • Bucketlist

    Verschillende betekenissen gekoppeld aan een woord. In eerste instantie denk je bij bucketlist aan dingen die je gedaan moet hebben voor je dood gaat. Daar kan een oneindig lange lijst uit ontstaan. Ik vind het trouwens niet alleen een lijst…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.