meisje met gevoelens

Bedoelen ze dit met voelen?

“Ga eens naar je benen, wat voel je daar?”

Niks? Benen? Hoe voelen benen? Wat moet ik voelen?

“En als je de spieren in je benen aanspant, hoe voelt dat dan?”

Geen idee? Niet anders dan als ik ze ontspan? Hoe voelt spanning? En hoe voelt ontspanning? Zit daar wel verschil tussen? Ik doe het fout of niet? Help! Ik doe het fout. Ik voel niks…

Nu weet ik heel goed wat ik voel. Angst. Paniek. Stress. Ik wil het niet fout doen. Dat kan ik niet. Dat mag ik niet. De tranen branden achter mijn ogen. Mijn ademhaling versnelt en stokt af en toe. Al mijn spieren spannen zich aan – ja nu voel ik het- en ik haat het. Bedoelen ze dit met voelen? Is dit zoals het hoort? Want als dit het is, hoef ik het niet. Dan ga ik wel terug naar mijn veilige vermijdende plekje. Mijn gevoel-ontwijkingsplekje. Ik kan dit niet.

“Wat gaat er nu in je om?”

“Ik weet het niet…”

“Het is oké als je niks voelt, dat weet je hè? Iedereen is anders en iedereen voelt anders. Het is echt oké…”

We lopen naar buiten, ik zeg niks meer. Maar ik voel vanalles. Angst, en boosheid. Heel veel boosheid. Boosheid op mezelf vooral. Omdat ik niet eens voelen kan.

Maar boosheid is ook een gevoel. Net als angst. Je voelt boosheid en angst ook in je lichaam. Als je erop let kun je het gevoel scheiden tussen wat je in je lichaam voelt en in je hoofd. In je lichaam voel je misschien pijn, spieren die trekken of dat je snel ademt. En dat is allemaal objectief. Het is gewoon zo. Alleen geeft je hoofd aan die dingen een waardeoordeel. Er komen gedachten bij die wat vinden van wat er in je lichaam gebeurt. Ze raken er van in paniek of gefrustreerd. Maar weet je wat het is? Dat is allemaal oké. De spanning die je voelt, maar ook de gedachten erbij. Het is echt allemaal oké.

De frisse lucht doet me goed. We schoppen met een bal tegen de muur en de spanning die ik voel in mijn lijf verdwijnt.

Ik ben oké.