gears

Het auto-correct machientje in mijn hoofd

In mijn hoofd is het altijd druk.

Als ik even vrij krijg van de chaotische wirwar aan gedachten, heb ik wel liedjes, plaatjes, of zelfs hele filmpjes door mijn hoofd spoken. Het is niet eens altijd vervelend. Wellicht zou je het er best gezellig vinden wanneer je er een kijkje kon nemen. Ik denk in beelden, associeer alles met een lied, onthoud de meest onnozele dingen… En er is ook altijd een beetje ruzie.

Meestal hoor ik het niet eens meer

De ruzie in mijn hoofd is die welbekende, die tussen emotie en ratio. Van nature, en waarschijnlijk gevoed door mijn pestverleden, hebben mijn gedachten de neiging om mijn emoties voor waarheid aan te nemen en daar lekker mee aan de haal te gaan. Als ik goed in mijn vel zit, heb ik daar helemaal geen last van. Maar zodra depressie weer eens de kop op steekt, worden de gedachten niet alleen negatiever, maar ook hardnekkiger. Door jarenlange therapie ervaring, tackel ik de negatieve gedachten bijna onbewust. Zolang ik me niet volledig in depressie verlies, doet het auto-correct machientje in mijn hoofd zijn werk wel.

Elke machine heeft onderhoud nodig

Blind vertrouwen op mijn auto-correct machientje kan ik niet. Zoals bij elk apparaat, heeft ook mijn auto-correct machientje wel eens een flinke APK nodig. Ik werk goed samen met mijn monteur die me de gereedschappen aanreikt die ik inmiddels goed ken. Soms heb ik even een reminder nodig hoe ik mijn auto-correct machientje draaiende kan houden. Op het moment hoeft ‘ie niet zo hard te werken en durf ik ‘m met een gerust hart weer eens helemaal uit elkaar te halen om opnieuw te programmeren. Er moeten dringend wat onderdelen gesmeerd worden en wat haperende radertjes op de juiste plek gezet.

Ik heb best wat technisch inzicht, maar ik ben blij dat ik het niet alleen hoef te doen.