Ass en borderline in één relatie

ASS en borderline in één relatie

Dit is zo’n moment dat ik baal van zijn ASS. Zijn beleving zal altijd zwaarder zijn dan die van mij. Zijn ergernis heftiger. Dus dam ik in. Doe ik een stapje terug, omdat ik het kan. Slik ik wanneer hij spuwt. Ook wanneer hij maakt dat ik vuur spuw, zal ik altijd de ‘meest volwassene’ moeten zijn. Omdat ik het kan. Ik kan mijn gevoelens parkeren. In de hoek zetten waar geen klappen vallen. Hij heeft al teveel in de wacht gestaan, overal, altijd.

De momenten dat ik kan spuwen zonder dat ik hem overdonder zijn meer dan zeldzaam. Echt spuwen is het dan ook niet, het is voorzichtig en gecontroleerd hitte uitblazen. En als het me dan echt teveel is… de vlammen niet te houden zijn… dan maak ik meer stuk dan me lief is. Blijft het me voor altijd achtervolgen in mijn contact met hem. Dus ik moet elders spuwen, ik weet het wel. Waarom valt het me dan zo ontzettend zwaar?

Omdat het zwaar is. Gebrek aan wederkerigheid…

Andersom ook. Kritiek, ik kan het niet aan. Wat hij rationeel ook brengt, ik vat het persoonlijk op. Het raakt me in de kern van mijn bestaan, want ik ben ervan overtuigd dat ik geen waarde heb. Dat ik ieder moment door de mand kan vallen. Dat ik er eigenlijk als mens niet mag zijn. Mijn resterende trekken van borderline, ook iets om boos op te zijn. Want hoe ik het ook leer en rationaliseer… Het gevoel gaat niet mee, er zit een groot gapend gat in mij wat nooit gevuld gaat worden. En alles wat dat gat raakt doet zo ontzettend veel pijn…

Dus ploeteren we voort, elkaar helpend op alle stukken waar het wel kan. Maar nooit zal het volledig zijn, vertrouwd, ontspannen, vanzelfsprekend. Hoe we ons best ook doen.

Maar misschien zegt dat we zo ons best doen,  meer dan duizend woorden. Liefde is een kostbaar goed. Daar kan geen begrip tegenop.

Lees ook:

 • En dan heb je je diagnose. Ik loop de deur uit. Kijk om me heen. Ik weet dat het gek klinkt, maar ik vraag me af of ik er anders uit zie. Ik kijk ook…

 • Een dagje borderline

  Mijn schouders zijn omhoog getrokken, in m'n voorhoofd zit een frons, mijn vuist is gebald, mijn blik is naar beneden gericht. Ik loop door de supermarkt, maar voel me alsof ik rondsluip in een levensgevaarlijk…

 • Ik wil een diagnose

  Help me, ik wil een diagnose. Ik ben Sophie. Ik ben al meer dan drie jaar in therapie en ik heb nog steeds geen diagnose. Drie jaar geleden was het duidelijk anorexia nervosa en twee…

1 reactie

 1. Hoi Madelief,

  Jouw verhaal is zo herkenbaar voor mij.
  Dank je hiervoor. Ik denk vaak, ligt het nu aan mij dat het zo moeizaam tussen ons gaat….

  Groetjes Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.