ASS en borderline in één relatie

Dit is zo’n moment dat ik baal van zijn ASS. Zijn beleving zal altijd zwaarder zijn dan die van mij. Zijn ergernis heftiger. Dus dam ik in. Doe ik een stapje terug, omdat ik het kan. Slik ik wanneer hij spuwt. Ook wanneer hij maakt dat ik vuur spuw, zal ik altijd de ‘meest volwassene’ moeten zijn. Omdat ik het kan. Ik kan mijn gevoelens parkeren. In de hoek zetten waar geen klappen vallen. Hij heeft al teveel in de wacht gestaan, overal, altijd.

De momenten dat ik kan spuwen zonder dat ik hem overdonder zijn meer dan zeldzaam. Echt spuwen is het dan ook niet, het is voorzichtig en gecontroleerd hitte uitblazen. En als het me dan echt teveel is… de vlammen niet te houden zijn… dan maak ik meer stuk dan me lief is. Blijft het me voor altijd achtervolgen in mijn contact met hem. Dus ik moet elders spuwen, ik weet het wel. Waarom valt het me dan zo ontzettend zwaar?

Omdat het zwaar is. Gebrek aan wederkerigheid…

Andersom ook. Kritiek, ik kan het niet aan. Wat hij rationeel ook brengt, ik vat het persoonlijk op. Het raakt me in de kern van mijn bestaan, want ik ben ervan overtuigd dat ik geen waarde heb. Dat ik ieder moment door de mand kan vallen. Dat ik er eigenlijk als mens niet mag zijn. Mijn resterende trekken van borderline, ook iets om boos op te zijn. Want hoe ik het ook leer en rationaliseer… Het gevoel gaat niet mee, er zit een groot gapend gat in mij wat nooit gevuld gaat worden. En alles wat dat gat raakt doet zo ontzettend veel pijn…

Dus ploeteren we voort, elkaar helpend op alle stukken waar het wel kan. Maar nooit zal het volledig zijn, vertrouwd, ontspannen, vanzelfsprekend. Hoe we ons best ook doen.

Maar misschien zegt dat we zo ons best doen,  meer dan duizend woorden. Liefde is een kostbaar goed. Daar kan geen begrip tegenop.

Lees ook:

  • stelletje

    Ik weet niet of ik het altijd helder zie... Maar wat ik wel weet is dat ik ook geen lieverdje was. Misschien omdat ik terugvocht, maar misschien ook wel omdat hij dat deed.  Wat ik wel weet is dat ik…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer