meisje met ballon

Als ik me goed voel, doe ik te veel

Er zit een nadeel aan me goed voelen. Ik voel me daarna namelijk altijd slecht. Het klinkt een beetje kort door de bocht zo, maar het klopt wel. Als ik me goed voel, doe ik namelijk heel veel. Ik pak allemaal dingen op die me leuk lijken, regel dingen die ik eigenlijk heel eng vind en ga vaak, maar dan ook echt vaak, over mijn grenzen heen. Ik wil zo genieten van elk momentje blijdschap dat ik me er aan vastklamp. Ik wil niet dat het ooit nog stopt. Dus ga ik door met waar ik op dat moment blij van word.

Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om in de stad rond te lopen op zoek naar het perfecte wat dan ook. Ik stop niet voordat ik het gevonden heb, en als ik het dan eindelijk gevonden heb, voel ik me euforisch. Het enige probleem is dat de stad heel veel prikkels geeft. Zo veel dat ik na twintig minuten eigenlijk al volledig overprikkeld ben. Maar om dan te stoppen, om dan weer naar huis gaan is zo verschrikkelijk moeilijk. Want ik voelde me toch goed? Ik prop daarom meestal het vermoeide gevoel weg en ga gewoon door. Net zolang totdat ik gevonden heb wat ik wil hebben.

Op het moment zelf voelt dat goed, ik voel me dan namelijk langer blij. Maar hoe langer ik de overprikkeling negeer, hoe harder die binnenkomt als ik weer thuis ben. Ik voel me dan zo moe dat ik alleen nog maar op de bank kan liggen. Het liefst wil ik slapen, maar dat lukt niet. Mijn brein maakt namelijk overuren. Hij denkt en hij denkt en eigenlijk is elke gedachte te veel. Ik wil rust, maar die is op zo’n moment ver te zoeken.

Meestal kan ik vermoeidheid wel aan. Het betekent gewoon verplichte rust nemen, hoe moeilijk dat ook is. Maar steeds vaker ben ik niet alleen moe, maar ook nog heel angstig. Over mijn hele lichaam voel ik dan spanning. En dat vind ik verschrikkelijk. Ik kan niet meer eten door de knoop in mijn maag en bij het kleinste beetje ongemak staan de tranen al in mijn ogen.
Op zo’n moment weet ik dat ik eerder had moeten stoppen, maar zeg dat maar eens tegen jezelf op het moment dat je je goed voelt. “Hé jij, je voelt je goed nou dus stop op tijd zodat je je straks niet zo slecht voelt.” Volgens mij kost dat heel veel overtuigingskracht die ik niet heb.
Maar misschien moet ik het toch maar eens oefenen. Op tijd stoppen met leuke dingen. Want misschien, heel misschien helpt het wel. Misschien voel ik me dan iets minder slecht na afloop.

Lees ook:

  • overprikkeld persoon

    Een middagje lekker op het terras Ik zit op een terrasje in de stad met mijn moeder, een wirwar aan mensen om ons heen. Ik hoor ze praten en lachen, ik ruik de parfum en deodorant die ze dragen. Ik…

lees meer

2 reacties

  1. Pijnlijk herkenbaar. Maar ja, je weet ook dat je je niet altijd goed voelt, dus je moet de keren dat dat wél zo is goed benutten, denk ik dan. “Hé jij, je voelt je goed nou dus stop op tijd zodat je je straks niet zo slecht voelt.” Maar ja, dat vind ik dus wel een heel goed advies van je…
    Lees een van mijn persoonlijke blogs: De fladderaar

  2. Heel erg herkenbaar. Ik heb al een aantal jaren dat ik me over periodes best somber en moe kan voelen. Tussendoor voel ik vaak een week even heel goed. Ik doe dan van alles en geniet ervan. Maar ik doe zoveel dat ik mezelf uitput en weer weken lang somber word. Zo wisseld het zich steeds af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.