Als ik me goed voel, doe ik te veel

Er zit een nadeel aan me goed voelen. Ik voel me daarna namelijk altijd slecht. Het klinkt een beetje kort door de bocht zo, maar het klopt wel. Als ik me goed voel, doe ik namelijk heel veel. Ik pak allemaal dingen op die me leuk lijken, regel dingen die ik eigenlijk heel eng vind en ga vaak, maar dan ook echt vaak, over mijn grenzen heen. Ik wil zo genieten van elk momentje blijdschap dat ik me er aan vastklamp. Ik wil niet dat het ooit nog stopt. Dus ga ik door met waar ik op dat moment blij van word.

Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om in de stad rond te lopen op zoek naar het perfecte wat dan ook. Ik stop niet voordat ik het gevonden heb, en als ik het dan eindelijk gevonden heb, voel ik me euforisch. Het enige probleem is dat de stad heel veel prikkels geeft. Zo veel dat ik na twintig minuten eigenlijk al volledig overprikkeld ben. Maar om dan te stoppen, om dan weer naar huis gaan is zo verschrikkelijk moeilijk. Want ik voelde me toch goed? Ik prop daarom meestal het vermoeide gevoel weg en ga gewoon door. Net zolang totdat ik gevonden heb wat ik wil hebben.

Op het moment zelf voelt dat goed, ik voel me dan namelijk langer blij. Maar hoe langer ik de overprikkeling negeer, hoe harder die binnenkomt als ik weer thuis ben. Ik voel me dan zo moe dat ik alleen nog maar op de bank kan liggen. Het liefst wil ik slapen, maar dat lukt niet. Mijn brein maakt namelijk overuren. Hij denkt en hij denkt en eigenlijk is elke gedachte te veel. Ik wil rust, maar die is op zo’n moment ver te zoeken.

Meestal kan ik vermoeidheid wel aan. Het betekent gewoon verplichte rust nemen, hoe moeilijk dat ook is. Maar steeds vaker ben ik niet alleen moe, maar ook nog heel angstig. Over mijn hele lichaam voel ik dan spanning. En dat vind ik verschrikkelijk. Ik kan niet meer eten door de knoop in mijn maag en bij het kleinste beetje ongemak staan de tranen al in mijn ogen.
Op zo’n moment weet ik dat ik eerder had moeten stoppen, maar zeg dat maar eens tegen jezelf op het moment dat je je goed voelt. “Hé jij, je voelt je goed nou dus stop op tijd zodat je je straks niet zo slecht voelt.” Volgens mij kost dat heel veel overtuigingskracht die ik niet heb.
Maar misschien moet ik het toch maar eens oefenen. Op tijd stoppen met leuke dingen. Want misschien, heel misschien helpt het wel. Misschien voel ik me dan iets minder slecht na afloop.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!