Als het lente wordt, dan… smelt m’n depressie echt niet

Als het lente wordt, dan… smelt m’n depressie echt niet

“Als het eenmaal lente is, dan voel je je vast beter” Inmiddels durf ik te stellen dat dit één van de meest idiote uitspraken is, die je kunt doen tegenover iemand met een depressie en/of andere psychische problemen. Per slot van rekening heb je geen flauw idee of iemand elke lente met heftige hooikoorts te maken heeft, of een takkehekel heeft aan fluitende vogeltjes om 5 uur ’s ochtends.

Maar ook als iemand dat niet heeft, is deze uitspraak niet zo handig. Het laat zien dat je niet oprecht geïnteresseerd bent in de ander, dat je aannames doet zonder te controleren en dat je empathisch doet, maar het niet bent. Want mijn depressie en trauma zijn geen sneeuwpop die zich door de lentezon doen laten smelten, helaas.

Dat klinkt heel wijs, maar dit is een nieuwe les voor mij. Tot voor kort ging ik mee met de ander, of ik vergoelijkte dergelijke uitspraken. Ze waren toch ook wel goed bedoeld? De ander weet gewoon niet zo goed hoe hij of zij er mee om moet gaan, zit even vol hormonen, heeft het gewoon druk of… En dus moet ik accepteren dat zo’n dergelijke opmerking eigenlijk al heel aardig is, en mag ik er dus niet over zeuren.

Toch klopte er iets niet, want waarom voelde ik me dan nooit echt béter van zulke goedbedoelde uitspraken? Of ligt dat dan ook aan mij? Ben ik te hypergevoelig door m’n achtergrond? Het toetsen van zoiets met anderen is niet iets wat ik snel doe, maar in dit geval zette ik de stap wél. Hierbij kwamen twee soorten reacties naar voren, namelijk:“Omg, wtf! Nee, dat is niet helpend!” en“Maar mensen doen toch ook gewoon hun best? Ze bedoelen het toch goed?”

Dit helpt me wel. Blijkbaar zijn mijn gedachtes en reacties niet heel vreemd. Ik moet ze alleen wel delen met anderen om daarachter te kunnen komen. En als het lente wordt, stuur me dan maar tulpen met een lief kaartje. Fijne lente!

Lees ook:

 • Alles went

  Het is inmiddels aan alle kanten herfst. Iedere ochtend baan ik mij een weg door de gekleurde bladeren en met een natte jas thuiskomen is, in mijn beleving, eerder regel dan uitzondering. Om mij heen hoor ik mensen over hun…

lees meer

9 reacties

 1. Ik begrijp je gevoel hierbij helemaal!! Ze bedoelen het goed joor, maar slaan toch de plank mis. Ik ken een goed gedicht. Het heet luisteren en is van een Italiaan. Ik zal hem hier zo onder plaatsten. Echt dit gedicht is zo verschrikkelijk goed! Veel mensen luisteren niet echt…. ze zouden eens moeten luisteren om te begrijpen en niet om te reageren. Zoiets. Ik negrijp dus goed wat je bedoelt. Dikke cyberknuffel xxx sterkte!

 2. Luisteren

  Als ik je vraag naar mij te luisteren
  en jij begint mij adviezen te geven,
  dan doe je niet wat ik vraag.

  Als ik je vraag naar mij te luisteren
  en jij begint mij te vertellen waarom
  ik iets niet zo moet voelen zoals ik het voel,
  dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

  Als ik je vraag naar mij te luisteren
  en jij denkt dat je iets moet doen
  om mijn problemen op te lossen,
  dan laat je mij in de steek
  hoe vreemd dat ook mag lijken.

  Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
  en probeer me te begrijpen.
  En als je wilt praten, wacht dan even
  en ik beloof je dat ik op mijn beurt
  naar jou zal luisteren.

  Leo F. Buscaglia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.