balans

Alles draait om balans

Ik heb niks met astrologie. En toch vind ik het typerend dat mijn sterrenbeeld weegschaal is. Niet om kenmerken uit horoscopen, maar om de symboliek. Alles in mijn leven draait namelijk om balans.

Mijn lijf vraagt om een strak evenwicht tussen niet teveel doen en ook zeker niet te weinig doen. Dat is zo’n dingetje dat bij fibromyalgie hoort. Daar hoort ook bij dat die nauwkeurig uitgebalanceerde hoeveelheid elke dag anders kan zijn. Dit alles om het niveau van chronische pijn en vermoeidheid – je raadt het al – in balans te houden.

Mijn hoofd vraagt ook om balans. Om mijn stemming een beetje onder controle te houden, heb ik regelmaat nodig. Om me niet te verliezen in sleur, moet ik af en toe ook toegeven aan mijn meer impulsieve aard. Nu ja, en dan zegt het label “bipolair” zelf natuurlijk ook al een hoop over balans.

Mijn lijf en mijn hoofd zijn het niet altijd met elkaar eens, ook daarin is het dus zoeken naar evenwicht.

Zelfs mijn gender doet mee met het thema, soms voel ik me op en top vrouw en soms voel ik me helemaal geen vrouw. En soms, soms zit ik er meer tussenin.

Ik houd van gezelschap en soms kan ik het niet verdragen onder de mensen te zijn. Ik val op mensen en al hun verscheidenheid.

Ik houd van het leven en ik verfoei het soms. Ooit was ook de haat-liefde-verhouding met mijzelf in perfecte balans. Die balans mis ik niet. Ik houd tegenwoordig genoeg van mezelf, om ook wanneer ik mezelf even niet zo aardig vind, er voor te kiezen om er hard aan te werken dat te veranderen.