balans

Alles draait om balans

Ik heb niks met astrologie. En toch vind ik het typerend dat mijn sterrenbeeld weegschaal is. Niet om kenmerken uit horoscopen, maar om de symboliek. Alles in mijn leven draait namelijk om balans.

Mijn lijf vraagt om een strak evenwicht tussen niet teveel doen en ook zeker niet te weinig doen. Dat is zo’n dingetje dat bij fibromyalgie hoort. Daar hoort ook bij dat die nauwkeurig uitgebalanceerde hoeveelheid elke dag anders kan zijn. Dit alles om het niveau van chronische pijn en vermoeidheid – je raadt het al – in balans te houden.

Mijn hoofd vraagt ook om balans. Om mijn stemming een beetje onder controle te houden, heb ik regelmaat nodig. Om me niet te verliezen in sleur, moet ik af en toe ook toegeven aan mijn meer impulsieve aard. Nu ja, en dan zegt het label “bipolair” zelf natuurlijk ook al een hoop over balans.

Mijn lijf en mijn hoofd zijn het niet altijd met elkaar eens, ook daarin is het dus zoeken naar evenwicht.

Zelfs mijn gender doet mee met het thema, soms voel ik me op en top vrouw en soms voel ik me helemaal geen vrouw. En soms, soms zit ik er meer tussenin.

Ik houd van gezelschap en soms kan ik het niet verdragen onder de mensen te zijn. Ik val op mensen en al hun verscheidenheid.

Ik houd van het leven en ik verfoei het soms. Ooit was ook de haat-liefde-verhouding met mijzelf in perfecte balans. Die balans mis ik niet. Ik houd tegenwoordig genoeg van mezelf, om ook wanneer ik mezelf even niet zo aardig vind, er voor te kiezen om er hard aan te werken dat te veranderen.

Lees ook:

  • Het leven begint meer van mij te vragen. Ik durf verbintenissen aan te gaan, me socialer op te stellen en meer verantwoordelijkheden te dragen. Het voelt goed en geeft me voldoening maar tegelijkertijd roept het ook angst op.  Lang heb…

5 reacties

  1. Ik had net gereageerd, per ongeluk oningelogd, dus ik vind mijn reactie niet meer terug. Die balans wil je zo graag goed hebben. Vooraf alles goed plannen dus, en rekening houden met je belastbaarheid. Maar dat maakt het leven zo saai, onverwachte gebeurtenissen zijn vaak ook leuk, zeker met dingen ‘waar je ineens de moed voor hebt’. Vaak weet je pas achteraf of de balans klopt of niet… Het blijft een worsteling.

  2. Ik denk dat het voor veel van ons herkenbaar is. En zelfs in die strijd is een balans te vinden, leren wanneer het wel en niet de moeite waard is om aan impulsiviteit toe te geven.

  3. Hallo Merel,

    Herkenbaarheid alom zoals ook bij anderen die met onbalans in hun leven kampen. Komt tijd komt raad, soms hoef je alleen maar te ademhalen, liefst zo diep mogelijk en verder …………. NIKS

    Liefs,
    Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.