goodbye

Afscheid nemen van je therapeut

Grote veranderingen zijn moeilijk, maar wat als er een onverwachte wending komt? Chaos. Alles om mij heen is hetzelfde maar in mijn hoofd storten de muren in. De behandeling waar ik lang op wachtte, voelde in mijn kern niet goed. Ik zat met teveel spanning tegenover mijn therapeut. Er lag zoveel druk op en anderzijds speelden de twijfels in mijn hoofd. Klopte mijn diagnose wel en waarom herken ik mij zo in diagnose X?

Ik was bang om dit te bespreken, bang voor alle gevolgen. Ja, die zijn er. De behandeling gaat niet door, ik ga door voor weer een andere wachtlijst en ik zal nu echt afscheid moeten nemen van mijn therapeut. Hoe doe je zoiets?

Ik heb inmiddels geleerd dat ik moeilijk hecht, veel wantrouwen heb en waarom dat zo is. Therapeut X en ik begonnen op nul of misschien had mijn wantrouwen haar zelfs op -1 gezet maar met de tijd is onze band gegroeid. Ik durfde boosheid te laten zien, soms zelfs het deurtje naar kwetsbare ik open te doen. Soms was ik bang, dan zag ik mijn moeder in haar.

Het duurt lang voordat ik mij durf te hechten, maar als ik mij eenmaal hecht voelt afscheid nemen voor mij alsof ik iemand helemaal verlies, alsof alles wat we mee hebben gemaakt ook niets meer waard is. Bijna alsof ik weer in de steek word gelaten.

Ik weet ergens ook wel beter, wat we samen hebben opgebouwd gaat niet weg en is een mega groot iets geweest in mijn proces. Samen zijn we de strijd aangegaan. Jammer genoeg moeten we nu beiden constateren dat we hard hebben gevochten maar het ons niet heeft gebracht waar vooral ik had willen zijn.

Ik ben een stukje verder dan waar ik drie jaar geleden was. Maar het inzicht wat ik nu heb laat me me ook voelen alsof ik steeds een stukje verder van huis raak.

Lees ook:

 • Jonge vrouw op een rots bij een stormachtige zee haren in de wind donkere wolken hoofd neergeslagen alleen

  Verlating en teleurstelling. Een terugkomend patroon in mijn leven, daardoor is ook mijn bindings- en verlatingsangst ontstaan. Ik ben bang om iedereen kwijt te raken, vriendinnen lijken geen echte vriendinnen en een echte vriendin kan…

 • Wat mis ik?

  Iets missen maar niet weten wat. Iets zoeken maar niet weten waar je naar op zoek bent. Misschien wel het meest frustrerende wat er is. Wat mis ik? Waarom kan ik het niet vinden? Hoe…

 • castles fence love symbol 39495

  Van al mijn verslavingen is die aan de verliefdheid het hardnekkigst. Misschien omdat het een upper is, in een leven vol biologische en onnatuurlijke downers. Ik heb een aantal jaar er niet aan toegegeven en…

2 reacties

 1. Heftig, dit. Ik hecht me ook niet heel makkelijk en dat is in de ggz alleen maar versterkt, doordat ik steeds afscheid moest nemen van hulpverleners (op hun initiatief). Het resulteert erin dat ik nu bijna wekelijks vraag of mijn behandelaar al plannen heeft voor een andere baan.
  Ik hoop dat jouw keuze je gaat brengen wat je hoopt dat het je gaat brengen.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Collega’s en vrije tijd

 2. Heel herkenbaar…
  Veel mensen lijken te onderschatten hoe onwijs moeilijk het kan zijn om afscheid te nemen van je therapeut. Ik hoop dat jullie het afscheid op een prettige manier kunnen invullen (of inmiddels al hebben ingevuld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.