goodbye friends

Afscheid nemen bestaat niet

Met lood in mijn schoenen ging ik op weg naar Dordrecht vanuit de crisisafdeling. Op weg naar het afscheid bij mijn behandelopname. Van 7 december tot 25 april heb ik daar gezeten, dus ongeveer 4 maanden. In die 4 maanden ben ik meer gevallen dan opgestaan. Ben ik meerdere keren keihard onderuit gegaan, te vaak. Hierdoor is de keuze gemaakt dat ik mijn 10 maanden durende behandeling niet kon afmaken. Met pijn in mijn hart ging ik naar Dordrecht. De plek waar ik gehecht ben geraakt aan mijn groepsgenoten, socio’s en aan de stad Dordrecht.

De plek waar het mij bloed, zweet en tranen heeft gekost om overeind te blijven. Een plek waar ik moest vechten tegen de demonen in mijn hoofd. Maar ook een plek waar ik geleerd heb om mensen iets meer te vertrouwen, een plek waar mensen om mij geven en een plek waar ik mocht zien wie ik ben. Maar helaas heeft het niet lang mogen duren, deze plek waarin ik had gehoopt te groeien, sterker in het leven te staan en een plek waarin ik mezelf weer terug zou vinden.

Dit voelt als falen, als een grote mislukking. Ik ben zo boos op mezelf dat ik dit niet heb vol kunnen houden. Dat ik mijzelf niet wat langer onder controle kon houden. Maar hoe was het afgelopen als ik er nu nog was?

Ik moet door blijven vechten om uiteindelijk wel de goede behandeling te gaan vinden die aansluit bij mijn problemen. Misschien gaat de Steiger later wel een goede plek voor mij zijn maar eerst moet er gewerkt worden aan mijn andere problemen.

Eén uur was ik verwijderd van mijn huis. Het klinkt misschien niet ver maar het voelde als een te grote stap van huis. Ik kreeg zelfs op en duur last van heimwee terwijl ik daar nooit last van had gehad. Het voelde als een te zware deken die om mijn lichaam zat verwikkeld, die ik niet van mij af kreeg. Het was een gevoel van leegte wat mij steeds meer stilletjes besloop. Het was niet te beschrijven wat het voor gevoel was.

Ik heb geleerd hoe dankbaar ik ben met mijn mama en bonuspapa.  Ik heb gevoeld wat een liefdevol gezin ik heb en hoe blij ik er mee moet zijn. Ik ben ze dankbaar voor alle keren dat ze aan mijn zijde stonden en iedere keer dat ze mij hielpen. Ik ben gezegend met dit gezin.

Deze plek zal altijd een plekje in mijn hart blijven houden. Ik ben dankbaar voor deze plek. Het is een bijzondere plek en een plek waarin ik inzichten heb gekregen.

Ik zal door moeten gaan met vechten om uiteindelijk de goede plek te vinden die mij verder kan helpen. Ik vind het doodeng en zie de toekomst amper in maar ik moet moed en hoop blijven houden.

Jij die aan het strijden bent, aan het vechten bent, het geluk komt jouw kant op. Hou alsjeblieft vol want aan het einde van de tunnel komt er licht in de duisternis. Wees trots op wat je al bereikt hebt. Jij kan dit!