Medicijnen

Afkicken

Deze blog is gebaseerd op persoonlijke ervaringen met het afbouwen van antidepressiva. De heftigheid hiervan verschilt per persoon. Ook de opinie van psychiaters over dit onderwerp is sterk wisselend (red.)

Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een belangengroep of vereniging voor. En als er iets nog niet is, is er allicht iemand die het in het leven roept. Veel van die vaak kleine belangenverenigingen zijn leuk, geinig en aansprekend voor een geringe groep mensen. Maar soms kom je een vereniging tegen die stiekem een heel belangrijke onderwerp aankaart. Een maatschappelijk én politiek onderschat probleem. Het afkicken van antidepressiva. Ja zeker, afkicken, want dat is het! Maar er wordt liever gesproken over afbouwen want dat klinkt minder ernstig. Een alcoholist en een junkie die kicken af, maar iemand die van bepaalde medicatie af wil gaat ‘afbouwen’. Sinds kort is er een heuse vereniging die de belangen van deze (grote) groep mensen wil vertegenwoordigen namelijk de Vereniging Afbouwmedicatie (VA).

Ik heb al meerdere keren antidepressiva gebruikt en ben er ook weer van afgekickt. De laatste keer zelfs ‘cold-turkey’. Dat kan ik niemand aanraden. Ik dacht het wel even (zelf) te kunnen doen omdat ik de antidepressiva die periode nog niet zolang gebruikt had… Forget it! Don’t try this at home!! Zweten, onrustig, slecht slapen, nachtmerries, stikduizelig, slecht eten, oorlog in m’n hoofd. Ik weet sinds die tijd wel, in ieder geval een beetje, hoe een drugs- of alcoholverslaafde zich dan moet voelen.

Overleg

Het is dus verstandig om het afkicken in goed overleg met je huisarts en/of psychiater te doen. Tot zover geen gekke dingen aan de hand zou je denken, tot je er achter komt dat de afkickmedicatie in de vorm van de zogenoemde ‘taperingstrips’ door bijna geen enkele zorgverzekeraar vergoed worden. Toch erg raar als je dan kijkt dat hulp bij het afkicken van roken wel vergoed wordt… Ergens gaat er iets goed fout. Sowieso al door het huidige zorgstelsel -vol met perverse winstprikkels- als door de farmaceutische industrie en vooral door de politiek. Afkicken door zelf te gaan knippen, snijden hakken in je pillen is niet handig. Halveren gaat nog wel maar een kwart of minder is erg lastig. Maar dit gebeurt, wel met alle risico’s van dien. Met sommige medicatie komt het op milligrammen aan. En daar zijn nou juist die taperingstrips zo verdomd handig voor.

Petitie

Dinsdag 30 januari heeft de Vereniging Afbouwmedicatie een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in de Tweede Kamer. Dit werd gedaan door cabaretière Marjolein van Kooten en psychiater Bram Bakker.

Klik hier voor de uitzending van EenVandaag over dit onderwerp.

Lees ook:

 • Open over mijn depressie

  Ik ben iemand die openlijk uitkomt voor het feit dat ik een depressie heb. Ik zou niet weten waarom dat raar zou zijn. Aan ziek zijn kun je niks doen, dus waarom zou je je…

 • Staartje depressie

  Soms voel ik me vreselijk rot en heb ik een ongelooflijk klotedag. Ben ik geenszins de persoon die ik zou willen zijn. Maar kan ik er niks aan veranderen. Het is het staartje van een…

 • Mijn eerste depressie

  Sinds mijn 17e heb ik last van depressies. De aanleiding? Gek genoeg was er niet echt een aanleiding. Jarenlang, 11 lange jaren lang, ben ik gepest. Op de kleuterschool moesten ze mij al niet en…

7 reacties

 1. Wat jij zegt; wat een gigantische nachtmerrie was dat, toen ik dacht wel ‘even’ cold turkey mijn nachtmedicatie stop te zetten, omdat ik de dwanggedachte had, dat deze me dik maakten. Ik kan dit niemand aanraden. Het is echt gelijk te stellen met afkicken. Wanneer je – om welke reden dan ook – je medicatie wil stopzetten of verminderen, praat altijd met je behandelaar! Zij kunnen je hierin adviseren.

 2. Tja, mijn ervaring met op en afbouwen is ook heftig. Ben er wel doorheen gekomen met behulp van psychiater, huisarts, en psycholoog. En heb er lang over gedaan omdat ik de tijd wilde nemen om te wennen aan mezelf als de dosering weer anders was.

 3. ik heb het nog nooit geprobeerd, afbouwen. Persoonlijk zie ik me dat ook nooit doen. Ik was huiverig om AD te krijgen maar uiteindelijk heb ik niets verloren aan mijn pil en zoveel gewonnen dat ik niet zou weten waarom ik zonder die stofjes zou proberen te leven. Als ik een levenslange hartaandoening had zou ik mijn leven lang bètablokkers slikken. Ik heb een levenslange depressie, dus ik ga mijn leven lang AD slikken. Ik weet dat dat een impopulaire gedachte is, maar ik heb er vrede mee.

  Dat is niet voor iedereen zo, weet ik. Er zijn genoeg redenen om af te bouwen of te switchen. Ik vind het onvoorstelbaar dat taperingsstrips nog geen gemeengoed zijn. Daar mogen we best met ons allen voor strijden, ook de niet-DSMers aan medicatie waar ze vanaf willen hebben daar baat bij.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Afdingen

 4. Ik vond het opbouwen met alle bijwerkingen van dien zo heftig dat ik bij het afbouwen dacht: fuck you. Dus ook ik ben cold turkey gestopt. Dat was geen feestje, maar ik troostte mezelf met de gedachte dat het met afbouwen nóg langer geen feestje zou zijn geweest. Tot ik van de week op Twitter over die taperingsstrips las. Verdorie waarom is dat nog geen gemeengoed inderdaad?

  1. Bizar hè? Ik las over de bedenker die het maar niet aan de verzekeringen kan slijten.

   Marktwerking in de zorg, hoe hebben ze het ooit verzonnen? Marktwerking op mensen gezond houden slaat nog ergens op. Maar marktwerking op mensen genezen… echt een verkeerde prikkel.
   Lees een van mijn persoonlijke blogs: Afdingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.