Acting-out

Helaas ben ik nog niet in staat om therapie te volgen. Wél heb ik een wekelijkse afspraak met mijn psychiater vanwege het enigszins goede contact. Hij is degene die mij de verschillende kanten van mij laat zien. Ik hoor je denken, welke twee kanten zijn dat dan?

Volgens mij gaat het over mijn goede en  mijn slechte kant, maar hij spreekt vaak over mijn gezonde en mijn zieke kant. Mijn gezonde kant is een doorsnee student, die een bijbaantje heeft, leuk omgaat met medestudenten, gaat stappen met vrienden en een filmpje meepakt. Mijn zieke kant is psychiatrisch patiënt, borderliner, impulsief, angstig en zo nu en dan zelfs agressief. Een grote tegenstelling aangezien ik beide kanten nog steeds kan laten zien. Mijn slechte kant doet ook slechte dingen. Dingen die de meeste mensen gevaarlijk vinden. Ik lach er meestal domweg om of zeg ‘Nou het zou nog veel erger kunnen’ of ‘Joh dat valt wel mee, ik leef toch nog’. Mijn psychiater noemt het lopen langs de rand van een ravijn. Als er maar een vlaagje wind voorbij waait, val je naar beneden en lijkt het op een noodlottig ongeval. ‘Dat is toch de bedoeling? vraag ik twijfelachtig.

Mijn slechte kant doet veel vaker waar hij zin in heeft. Zo las ik in mijn dossier verschillende keren over ‘Acting-out gedrag’. Acting-out gedrag is een gedragsuiting die samenhangt met innerlijke problemen zoals on­ver­werkte gevoelens, emoties of irrationele veronderstellingen en de bron voor het afrea­geren op onschuldige anderen, vaak zonder dat de persoon zich be­wust is van de oorzaak van zijn gedrag.

Een hele mond vol dus dat acting-out. Waarom ik mij op deze manier uit weet ik niet eens, maar herkennen doe ik het wel. Ik kwets vaak mensen of beter gezegd mijn slechte deel kwetst vaak mensen. Mensen die dichtbij me staan verdienen dit het allerminst. Toch krijgen zij vaak de volle laag. Hierdoor schreeuwt mijn slechte deel om acting-in gedrag en of dat nu bestaat of niet, het is er. Het is zelfdestructief en vreet me op. Terwijl mijn goede kant probeer te vechten denk ik nog één keer aan de woorden:

“Je hebt een heel gezonde kant en een zieke kant, maar jij gaat bepalen wie dit gaat winnen”.

Misschien heeft hij dus wel gelijk. Het is niet mijn slechte kant, maar mijn zieke kant. Langzaam maar zeker komt dat besef en wil ik dat mijn zieke kant niet meer wint, niet meer mijn leven bepaald en wil ik beter worden! Lees het nu dus nog maar eens en vervang ‘slecht’ door ‘ziek’…..

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!