Acting-out

Helaas ben ik nog niet in staat om therapie te volgen. Wél heb ik een wekelijkse afspraak met mijn psychiater vanwege het enigszins goede contact. Hij is degene die mij de verschillende kanten van mij laat zien. Ik hoor je denken, welke twee kanten zijn dat dan?

Volgens mij gaat het over mijn goede en  mijn slechte kant, maar hij spreekt vaak over mijn gezonde en mijn zieke kant. Mijn gezonde kant is een doorsnee student, die een bijbaantje heeft, leuk omgaat met medestudenten, gaat stappen met vrienden en een filmpje meepakt. Mijn zieke kant is psychiatrisch patiënt, borderliner, impulsief, angstig en zo nu en dan zelfs agressief. Een grote tegenstelling aangezien ik beide kanten nog steeds kan laten zien. Mijn slechte kant doet ook slechte dingen. Dingen die de meeste mensen gevaarlijk vinden. Ik lach er meestal domweg om of zeg ‘Nou het zou nog veel erger kunnen’ of ‘Joh dat valt wel mee, ik leef toch nog’. Mijn psychiater noemt het lopen langs de rand van een ravijn. Als er maar een vlaagje wind voorbij waait, val je naar beneden en lijkt het op een noodlottig ongeval. ‘Dat is toch de bedoeling? vraag ik twijfelachtig.

Mijn slechte kant doet veel vaker waar hij zin in heeft. Zo las ik in mijn dossier verschillende keren over ‘Acting-out gedrag’. Acting-out gedrag is een gedragsuiting die samenhangt met innerlijke problemen zoals on­ver­werkte gevoelens, emoties of irrationele veronderstellingen en de bron voor het afrea­geren op onschuldige anderen, vaak zonder dat de persoon zich be­wust is van de oorzaak van zijn gedrag.

Een hele mond vol dus dat acting-out. Waarom ik mij op deze manier uit weet ik niet eens, maar herkennen doe ik het wel. Ik kwets vaak mensen of beter gezegd mijn slechte deel kwetst vaak mensen. Mensen die dichtbij me staan verdienen dit het allerminst. Toch krijgen zij vaak de volle laag. Hierdoor schreeuwt mijn slechte deel om acting-in gedrag en of dat nu bestaat of niet, het is er. Het is zelfdestructief en vreet me op. Terwijl mijn goede kant probeer te vechten denk ik nog één keer aan de woorden:

“Je hebt een heel gezonde kant en een zieke kant, maar jij gaat bepalen wie dit gaat winnen”.

Misschien heeft hij dus wel gelijk. Het is niet mijn slechte kant, maar mijn zieke kant. Langzaam maar zeker komt dat besef en wil ik dat mijn zieke kant niet meer wint, niet meer mijn leven bepaald en wil ik beter worden! Lees het nu dus nog maar eens en vervang ‘slecht’ door ‘ziek’…..

3 Comments

 1. Ik vind dit moeilijk om op te reageren merk ik. Je psychiater weet veel meer hiervan dan ik, maar toch krijg ik het heel benauwd van de ‘slechte’ of ‘zieke’ kant die je beschrijft.

  Ik begrijp dat je destructief gedrag vertoont en dat wil veranderen. Maar een innerlijk kind dat stampvoet, dat huilt, schreeuwt, liegt, dat agressief is, heeft meestal iets te vertellen. Het blijft stampvoeten tot het niet meer in een hoekje gezet wordt met het etiketje ‘slecht’, ‘ziek’, ‘acting-out’ of het ‘deel dat overwonnen moet worden’.

  Nogmaals, ik ben geen hulpverlener. Maar wel iemand met een ‘slechte’ kant die heel vaak mensen kwetst en gekwetst heeft. Ik werd pas weer ‘goed’ toen ik besefte dat mijn slechte kant niet slecht was. Alleen verongelijkt. En nog terecht ook, al botvierde ze het op de verkeerde mensen.
  Anne onlangs geplaatst…dsmmeisjeMy Profile

 2. Bedankt voor je reactie Anne! Ik begrijp wel een beetje wat je zegt. Ik zit er nu ook over na te denken deze blog plus jouw reactie aan hem voor te leggen. Niet letterlijk natuurlijk 😉

  Ik vraag me af… Hoe is bij jou dat besef ontstaan?

  1. Dat mag natuurlijk. Ook letterlijk hoor.

   Het besef kwam vooral met tijd. In eerste instantie vocht ik tegen de wereld, toen tegen de slechte kant van mezelf, en op een dag was ik moe van vechten en ging ik (met hulp) kijken naar wat er allemaal achter lag. Niet dat dat allemaal mooi was en zeker ook geen fijn proces. Soms dacht ik, denk ik nog steeds, dat ik er nooit doorheen zou komen.

   Maar het hielp me uiteindelijk beter dan mezelf te bestrijden. Ik heb misschien slechte dingen gedaan, maar ik ben geen slecht mens. Zolang ik dat in het oog houd denk ik dat ik er wel kom.

   Jij hoop ik ook. <3
   Anne onlangs geplaatst…dsmmeisjeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.