dsmmeisjes

Wat is ADD: Attention Deficit Disorder

Last Updated On juli 16, 2017

ADD (Attention Deficit Disorder) is een concentratiestoornis. Mensen met ADD verwerken informatie, indrukken en emoties trager dan andere mensen en hebben een slecht werk/korte termijn geheugen. Het leer-, werk- en prestatievermogen is wisselvallig.

ADD is een type ADHD, namelijk ADHD-I oftewel het voornamelijk onoplettende type. Hyperactiviteit en impulsief reageren speelt bij mensen met ADD niet of nauwelijks een rol. Doordat ADD-ers voor hun omgeving vaak rustiger zijn in hun gedrag wordt de diagnose relatief vaak later in hun leven gesteld dan bij ADHD-ers. ADD’ers zijn meesters in het vinden van manieren om hun concentratiegebrek niet te laten opvallen. Hierdoor kan het voorkomen dat zij op werk of school (onbewust) wat lager presteren dan zij eigenlijk kunnen, omdat er heel veel energie gaat naar het voortdurend compenseren hiervan. “Er zit meer in dan eruit komt” is dan ook een overbekende reactie of gedachte die ADD-ers vaak te horen krijgen of zelf hebben.

ADD-ers worden door hun omgeving ook vaak als “rustige, wat verlegen, bedachtzame, dromerige, mensen” omschreven.
Typische ADD kenmerken zijn: het overzicht verliezen in situaties, moeite met de aandacht houden bij zaken die minder interesse wekken en juist enorm geconcentreerd bezig zijn met zaken die interessant zijn (hyperfocus), vergeetachtig zijn. In tegenstelling tot de impulsieve ADHD-er kunnen ADD-ers moeite hebben met het nemen van beslissingen en vervolgens ook met het tot in actie/beweging komen. Het verwerken van indrukken en prikkels kost een ADD-er tijd en energie. Hierdoor is hij/zij geneigd zich terug te trekken om weer even in alle rust tot zichzelf te kunnen komen.

ADD kan zich ook uiten in het vooruitschuiven van taken en klusjes die niet heel interessant zijn, alles op het laatste moment laten aankomen, vaak te laat komen en makkelijk kunnen afdwalen in gesprekken.

Positieve eigenschappen van mensen met ADD zijn dat ze vaak creatief zijn, snel kunnen denken en zij zijn goed in het bedenken van oplossingen voor problemen.